În rândurile de mai jos, Roxana Ghioca, General Manager AUSTROTHERM România, ne-a invitat în familia Austrotherm, atingând câteva dintre subiectele de interes. Pe lângă importanţa utilizării sistemelor de termoizolaţii, am discutat despre profilele decorative, ideale în restaurările clădirilor vechi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe o piaţă în continuă schimbare, inovaţiile în domeniu fac diferenţa. În anul 2023, Austrotherm România va produce primele plăci de încălzire în pardoseli.

“Construiţi” pe o istorie ce datează încă din 1953. Fără îndoială, au avut loc schimbări majore în decursul anilor. Însă, iată-ne aici, discutând cu Austrotherm România, deţinătoarea a două fabrici, bazate pe tehnologia şi calitatea austriacă. Timpul a supus fiecare perioadă unor provocări. Ce ne puteţi spune despre provocările din domeniul vostru?

Dacă vorbim de sectorul construcţiilor, evident, provocările noastre sunt multiple. Am traversat o criză a materiilor prime, o perioadă în care preţurile au escaladat alert şi incontrolabil, am cunoscut criza întreruperilor pe lanţurile logistice şi a implicaţiilor acestora la nivel de stoc şi cost, ne confruntăm cu o creştere alarmantă a costurilor de transport, a taxelor şi a asigurărilor pe această zonă.  S-a adăugat criza sanitară dar şi cea financiară. Inflaţia galopantă şi implicaţiile ei sunt evidente în Real Estate.

Suntem, de asemenea, afectaţi direct de situaţia geopolitică internaţională şi de insecuritatea businessurilor pe termen mediu şi lung.

Tot aici, în sectorul construcţiilor, forţa de muncă are un rol esenţial. Din nefericire, reducerea facilităţilor fiscale pentru specialişti a creat probleme serioase constructorilor, care au fost nevoiţi să caute resurse proprii pentru retenţia lor, de fapt alte costuri în sarcina companiilor private.

Însă, în acelaşi context, aş sublinia şi faptul că acum, cea mai mare provocare este economisirea de energie.

În contextul în care preţurile au crescut şi puterea de cumpărare a scăzut, polistirenul are cel mai bun raport cost termoizolaţie/beneficiu termic, motiv pentru care este cel mai utilizat material termoizolant la nivel european în sistemele compozite pentru faţade, dar şi la izolarea teraselor şi a planşeelor.

Alături de alte măsuri recunoscute, termoizolarea corectă, cu produse de calitate garantată, cu o punere în operă adecvată, este, cu certitudine, prima opţiune de investiţie pe termen lung în obţinerea unei locuinţe / spaţiu administrativ, industrial şi logistic de optimizare a consumurilor cu energia.

Sunteţi în contact direct cu dezvoltatorii. Cât este de semnificativă pentru aceştia alegerea materialelor de calitate, în speţă, alegerea izolaţiei termice.

Austrotherm este mai mult decât un producător de materiale termoizolante, este şi un furnizor de soluţii corecte de termoizolare! Mereu am fost alături de dezvoltatori şi proiectanţi şi am împărtăşit cunoştinţele noastre în legătură cu parametrii tehnici ai produselor noastre şi alegerea corectă a sortimentelor de polistiren, în funcţie de aplicabilitate. Desfăşurăm constat training-uri de specializare, mijlocite de partenerii Austrotherm la nivel naţional.

Alegerea şi utilizarea unui material de calitate superioară este, presupun, prima carte de vizită a clădirii. Cu fiecare etapă a construcţiei, calitatea materialelor utilizate se transferă în calitatea proiectului respectiv. O construcţie premium nu poate fi considerată premium dacă nu respectă proiectul tehnic şi recomandările specialiştilor.

Izolaţia are rolul ei foarte important, aşa cum am precizat şi anterior, iar calitatea ei se reflectă rapid în facturile de energie.

Dorim să dezvoltăm subiectul izolaţiilor termice. De câte tipuri sunt, care este aplicabilitatea lor şi ce efect produc?

Austrotherm produce polistiren expandat alb, grafitat şi polistiren extrudat, în doua fabrici Bucureşti şi Horia (jud. Neamţ), de peste 23 de ani. Din octombrie 2023 Austrotherm va fi prezent cu linii de producţie de polistiren alb şi grafitat şi în Vestul ţării, la Călan (jud. Hunedoara).

Avem sortimente dedicate termoizolării fiecărui element de construcţie, de la fundaţii, socluri şi faţade, până la terase şi acoperişuri.

Am putea spune că sunt două categorii principale de polistiren: EPS şi XPS, dar şi acestea au la rândul lor mai multe sortimente pentru a răspunde celor mai exigenţe cerinţe. Spre exemplu, polistirenul extrudat (XPS) atinge o rezistenţă la compresiune cuprinsă între 30 şi 70 tone/mp şi se utilizează cu precădere la termoizolarea elementelor de construcţie care sunt solicitate la compresiune şi care trebuie să aibă o absorbţie redusă a apei (elemente de fundaţii, pardoseli industriale, rampe auto, terase inversate etc).

Polistirenul expandat are, de asemenea, sortimente dedicate izolării termice la interior (partiţii interioare, pardoseli, termoizolarea acoperişurilor) sau la exterior (termosisteme compozite pentru faţade şi termoizolarea teraselor în sistem clasic).

Efectele utilizării corecte a diferitelor sortimente de polistiren sunt, în principal, de economisire a energiei consumate pentru încălzirea/răcirea clădirilor.

De asemenea, nu trebuie neglijat nici aportul pe care termosistemele îl aduc structurii clădirilor, prin protejarea acestora de ciclurile de îngheţ-dezgheţ.

Impactează aplicarea unei termoizolaţii consumul?

În urma statisticilor, România este ţara cu cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor, însă cu toate acestea, au fost primite recomandări de reducere a consumului. “Invitaţia” CE este foarte greu de pus în practică fără a rezolva iniţial eficienta termică a clădirilor.

Conform datelor publicate de Agenţia Internaţională pentru Energie, cu un consum de numai 2,7 MWh pe cap de locuitor, în anul 2020, România era ultima ţară, la nivel European, în ceea ce priveşte consumul de energie, în timp ce în Germania, spre exemplu, cifrele arătau un consum de 6.4MWh pe cap de locuitor. Liderul absolut al consumului de energie este Islanda, cu un nivel imposibil de egalat, de 51 MWh pe persoană.

Evident, termoizolaţia are cel mai important impact în reducerea consumului de energie. Se pot diminua costurile de întreţinere cu cel puţin 70% dacă sunt respectate recomandările de termoizolare prezente în normativele actuale.

Pe lângă pachetul termoizolant, “creionaţi” liniile faţadelor cu profile decorative. Dorim să ne oferiţi mai multe detalii despre acest element.

Odată cu adoptarea termosistelor exterioare de faţadă, nu se mai pot utiliza elementele decorative clasice (stucaturile), aceste fiind foarte grele. Stucaturile au fost înlocuite de elementele decorative uşoare din polistiren, acoperite cu o masă de şpaclu specială, rezistenţă la intemperii.

Avem un portofoliu extins de profile decorative pentru uşi şi ferestre, solbancuri, chei de boltă şi pietre de bosaj, care aduc un aport estetic clădirilor.

O altă piaţă pentru aceste produse este cea legată de restaurarea clădirilor vechi. Aceste profile pentru faţadă sunt folosite de arhitecţi pentru a readuce farmecul stilurilor clasice de construcţie, ele putând fi realizate în orice formă este solicitată cu ajutorul unor matriţe.  Se pot realiza coloane, ancadramente speciale, elemente de design în stiluri arhitecturale diverse.

În ce proiecte AUSTROTHERM doreşte să se extindă în viitorul apropiat?

Suntem conştienţi că întreaga gamă de produse este de o importantă capitală în ceea ce reprezintă lupta cu reducerile de cost cu energia, în reducerea consumului de energie termică şi electrică. De aceea, în perioada imediat următoare extindem capacităţile de producţie pentru produsele Austrotherm consacrate deja, dar investim şi într-un produs nou, eficient termic, cu utilizare în aplicaţii legate de încălzirea în pardoseli.

Dacă în plină pandemie, în 2020, învesteam în creşterea capacităţii de producţie pentru polistiren extrudate cu 50%, apoi în 2021, într-un an nesigur şi impredictibil, lansăm proiectul Călan, construcţie şi achiziţii, linii de fabricaţie cu o capacitate de peste 250.000 de mc anual, în 2023 vom produce primele plăci pentru încălzire în pardoseli Austrotherm România. Anterior, acest produs era comercializat după importuri din Ungaria sau Serbia, de la colegii noştrii din aceste ţări.

Deoarece oamenii sunt veriga esenţială, cum aţi reuşit să gestionaţi schimbările din ultima perioada privind forţa de muncă?

Schimbările legislative din ultima perioadă nu au produs modificări pentru forţă de muncă, iar inflaţia a fost gestionată astfel încât să nu influenţeze mediul de lucru.  

Austrotherm este recunoscută ca o companie pro-angajat. În echipa de vânzări, avem colegi cu peste 20 de ani de activitate. În secţii şi în depozite, mişcarea de personal este minima. La nivel general, organizarea reprezintă piatra de temelie a organizaţiei şi, implicit, pentru angajaţi. Activităţile sunt divizate în componente simple şi uşor de gestionat, dar şi de verificat (autoritatea este delegată pe nivel de competenţă). Am încercat să creem un sistem structurat care să interacţioneze şi să comunice eficient pentru obţinerea unor rezultate de interes comun.

Randamentul, performanţele, succesul depind în mare măsură de rapoartele corecte între departamente, iar relaţiile dintre colegi sunt transparente, deschise. În ceea ce priveşte motivaţia, încercăm să susţinem un nivel corect de salarizare, însă motivaţia non-materială este la fel de importantă. Eu lucrez activ cu colegii mei, încurajez schimbul de opinii, iniţiativele, susţin proiectele şi încurajez dezvoltarea personală a fiecăruia. Am încredere în creativitatea membrilor echipei.

Oricât de simplă sau complicată ar fi o acţiune, un proiect, o perioadă sau un an, echipa de management are cea mai mare responsabilitate. Însă, consider că o echipă bine integrată, structurată, cu decizii clare şi exemple concrete poate face diferenţa dintre eşec şi succes.  

Un aspect peste care nu am putut trece este majorarea preţurilor la materiile prime, chiar şi din postura de producător. Ce ne puteţi spune despre acest aspect şi cum îl manageriaţi?

Nu este niciun secret deja, industria noastră este influenţată major de situaţia internaţională. În anii 2020-2021, am înfruntat cu toţii valuri de scumpiri, probleme pe lanţurile de aprovizionare, carenţe logistice, întreruperi de activităţi. 

Anul 2022 a adus, pe lângă războiul din Ucraina (care a generat întreruperea unor lanţuri comerciale, creşteri de cost, lipsa unor produse din piaţă pe termen scurt si mediu), creşterea costurilor de energie.

Noi, producătorii de polistiren suntem dependenţi 100% de pieţele internaţionale a producătorilor de materii prime EU sau NON UE. Pe lângă modificările dese şi abrupte de preţ, se adaugă şi influenţa dată de cotaţiile EUR/ Ron şi USD / RON.

Considerăm că un proiect major de termoizolare corect pentru clădirilor vechi s-ar alinia, atât crizei de energie, dar şi nevoii de continuitate în activităţile industriale, angrenând un întreg aparat: producători de materiale de construcţii, furnizorii de materii prime şi auxiliare pentru aceştia, transport şi logistică etc. Mai puţin de 15% din total fond clădiri vechi este reabilitat, deci există potenţial major de lucru pentru următorii ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.