Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin Unitatea de Implementare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi (CIPN), anunţă câştigătorii concursului pentru elevi “Suntem SuperEroi” în cadrul campaniei naţionale de conştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, sub sloganul APĂR APA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ciuda contextului pandemic ce a îngreunat activităţile educaţionale în întreaga ţară, concursul s-a bucurat de un larg interes în rândul UAT-urilor beneficiare ale investiţiilor cofinanţate de MMAP. Participanţii au găsit atractive mecanismele de concurs ce au implicat activităţi online şi offline, în principal parteneriate între generaţii în scopul comun al protecţiei mediului şi responsabilităţii civice.

Una dintre cele mai importante şi aşteptate probe din acest concurs a fost organizarea unei acţiuni de protecţie a mediului în fiecare localitate participantă, documentată foto sau video de fiecare echipă participantă formată din câte 10 elevi din ciclurile primar şi gimnazial, alături de un profesor coordonator.

Echipele s-au  întrecut în creativitate artistică şi civică, fiecare dintre proiectele rezultate fiind unic şi foarte important. Astfel, dintre cele 153 de echipe înscrise în prima etapă, juriul a avut o misiune foarte dificilă, aceea de a valida, apoi de a evalua cele 54 proiecte înscrise în Galeria finaliştilor disponibilă aici https://apanoastra.ro/suntem-supereroi/galerie-proiecte. Implicarea comunităţilor în iniţiativă a fost pe măsură, votul publicului fiind decisiv în stabilirea câştigătorilor.

Cele mai active 10 echipe de SuperEroi ce s-au remarcat pe durata competiţiei provin din următoarele UAT-uri:

  1. Dumbrăveni, jud. Suceava- Locul I
  2. Sita Buzăului, jud. Covasna- Locul II
  3. Cuza Vodă, jud. Călăraşi- Locul III
  4. Dobroteşti, jud. Teleorman
  5. Scărişoara, jud. Olt
  6. Răcăciuni, jud. Bacău
  7. Hoceni, jud. Vaslui
  8. Târgşoru Vechi, jud. Prahova
  9. Ciceu, jud. Harghita
  10. Cernat, jud. Covasna

Clasamentul integral este disponibil pe https://apanoastra.ro/suntem-supereroi/

Cele trei echipe de SuperEroi de pe podium vor primi laptopuri, tablete, respectiv seturi camping iar toţi participanţii validaţi în concurs vor primi diplome nominale şi materiale promoţionale şi de conştientizare ce confirmă contribuţia lor importantă la misiunea de reducere a poluării apelor şi mediului înconjurător.

Odată cu finalizarea concursului Suntem SuperEroi s-a încheiat şi seria extragerilor de top players DROPLEX. Ajunsă la a şasea şi ultima ediţie, jocul educaţional online DROPLEX a desemnat ultima serie de 10 câştigători ai premiilor constând în tablete electronice. Mai multe detalii sunt disponibile pe  https://apanoastra.ro/droplex

Dacă pentru cei mici concursurile cu premii APĂR APA s-au încheiat cu multă veselie şi premii pe măsură, adevărata provocare a lor însă abia începe. Misiunea protejării mediului nu se şfârşeşte niciodată, ci, dimpotrivă, nevoia de a responsabiliza cât mai multă lume în această direcţie devine un obiectiv major pentru un viitor durabil.

De aceea, micii SuperEroi au predat ştafeta competiţiilor pe teme de protecţia mediului celor mari, părinţi, fraţi, bunici. Aceştia pot participa la concursul “Fermier Responsabil” ce le oferă posibilitatea de a aprofunda noile acţiuni şi reguli de bune practici agricole pentru prevenirea poluării apei cu nitraţi, dar şi de a câştiga bonuri cadou pentru achiziţionarea de materiale necesare construirii de platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd.

Concursul este în derulare, anunţarea câştigătorilor şi decernarea premiilor fiind programate pentru luna aprilie 2022.

Direcţia de Comunicare, Transparenţă şi IT

Poluarea apei cu nitraţi din surse agricole este o ameninţare continuă la adresa sănătăţii umane, întrucât provoacă intoxicaţii grave sugarilor şi copiilor de vârste mici, şi afecţiuni periculoase adulţilor expuşi la consumul îndelungat al apei cu nitraţi în exces. Lipsa de informare, faptul că nitraţii nu au gust, şi nici miros, coroborate cu faptul că populaţia nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitraţi, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare. O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ şi împrăştierea lui în perioadele de interdicţie, când plantele nu consumă nitraţii din compost. În acest fel, nitraţii ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor.

Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a Proiectului, având în vedere că, la ora actuală, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenţă, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului şi a apei freatice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.