(Material realizat de parlamentarii Andew Lewer şi Mary Glindon)

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Să ne amintim de „fumătorii noştri uitaţi”, să luptăm cu OMS şi să facem tot ce putem pentru a realiza împreună acel viitor fără fumat, susţin parlamentarii şi vicepreşedinţii Grupului Parlamentar Britanic privind ţigările electronice. (Grup parlamentar format din membri din toate partidele)

Cu toţii cunoaştem pe cineva care încă mai fumează şi cu toţii le-am observat eforturile în timp ce se luptau să renunţe. Fumatul este o dependenţă nocivă care ucide 75.000 de oameni în fiecare an în Marea Britanie, iar 6,6 milioane de oameni - sau mai mult de 13% din populaţia adultă – continua să aibă acest obicei.

În calitate de vicepreşedinţi ai Grupului Parlamentar pentru Vaping din Westminster, am observat amândoi beneficiile pe care vapatul îl oferă fumătorilor, care se îndreaptă către o alternativă mai puţin dăunătoare, scăzând riscul dezvoltării bolilor legate de fumat sau deces.

Public Health England (în present Office for Health Improvement and Disparities/Biroul pentru Îmbunătăţirea Sănătăţii şi Disparităţi) a observat acest lucru încă din 2015, într-o analiză independent realizată de experţi, care a concluzionat că vaporizatoarele sunt cu 95% mai puţin dăunătoare decât tutunul care arde şi  că au potenţialul de a ajuta fumătorii să renunţe la fumat.

Putem fi mândri ca ţară că Public Health England a fost una dintre primele agenţii guvernamentale din lume, care se ocupă de protejarea şi de îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei, care a recunoscut rolul important pe care îl poate juca vapingul în sprijinirea reducerii efectelor nocive ale tutunului.

 Acum, datorită vapingului există aproximativ 2,5 milioane de foşti fumători în Marea Britanie.

De aceea, am salutat declaraţia Ministrului  Sănătăţii Publice, Neil O'Brien, de la începutul acestei luni, când a reconfirmat angajamentul Guvernului faţă de vaping ca o modalitate de a realiza planurile Marii Britanii pentru un viitor fără fumat până în 2030.

Pentru a atinge această ţintă, totuşi, trebuie să facem două lucruri.

Primul este să apărăm sănătatea publică de cei din întreaga lume care ar încerca să forţeze Marea Britanie să urmeze un curs diferit şi, din punctul nostru de vedere, mai dăunător.

În luna noiembrie, în Panama, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va organiza a zecea Convenţie-cadru pentru controlul tutunului (FCTC) – COP10.

Spre deosebire de transparenţa şi deschiderea COP26, cea mai cunoscută conferinţă privind schimbările climatice unde Marea Britanie şi-a demonstrat leadershipul global, COP10 din Panama va oferi decizii luate nu în ​​camere pline de fum, ci cu siguranţă în spatele uşilor închise, departe de ochii presei şi al dumneavoastră, al publicului.

Nu este un secret în cercurile de sănătate publică că, în ciuda multitudinii de dovezi disponibile, OMS este anti-vaping.

Se agită încercând să pună în practică viziunea lui Michael Bloomberg, miliardarul filantrop american care a cheltuit sute de milioane de lire sterline pentru a elimina consumul de nicotină, indiferent de potenţialul demonstrabil pe care îl are vapingul în a ajuta fumătorii din toată lumea să renunţe.

În ciuda faptului că Marea Britanie este cel mai mare contributor financiar la FCTC de când a început să se întâlnească la primul COP în 2006, nu am reuşit să influenţăm OMS sau să convingem majoritatea celorlalte naţiuni care participă la acesta, că vapingul poate ajuta un miliard de fumători din toată lumea să renunţe la fumat.

Ştim că funcţionează şi trebuie să continuăm să-l susţinem.

Dar dacă OMS şi COP10 sunt hotărâte să meargă într-o direcţie care nu este în interesul nostru naţional – în ciuda tuturor dovezilor – atunci trebuie să ne întrebăm serios dacă scopul este cel bun şi dacă dorim să continuăm să folosim banii contribuabililor britanici pentru a plăti pentru asta.

Nici unul dintre noi nu suntem fumători. Nici nu vapăm. Într-o lume perfectă, am prefera ca nimeni să nu folosească deloc produse cu nicotină, dar în această ţară încă există 6,6 milioane de fumători „uitaţi”, pentru care vaporizarea nu a funcţionat.

Ceea ce ne duce la al doilea lucru pe care trebuie să-l facem pentru a obţine un viitor fără fumat până în 2030. Trebuie să ne uităm la ce altceva putem face pentru a-i ajuta să renunţe pe aceşti fumători „uitaţi”.

 În evaluarea dovezilor din 2018, Public Health England a sugerat că produsele care nu se ard pot fi considerabil mai puţin dăunătoare decât ţigările, dar că sunt necesare cercetări suplimentare – independent de interesele comerciale ale marilor companii de tutun.

De atunci, nu s-a întâmplat nimic. 6,6 milioane de fumători au fost abandonaţi, mulţi fiind disperaţi să renunţe, dar incapabili să o facă. De aceea, solicităm guvernului să reanalizeze de urgenţă acea revizuire a dovezilor din 2018 şi să stabilească, pe lângă avantajele dovedite ale vapingului, ce se poate face mai mult cu alte produse de reducere a efectelor nocive pentru a sprijini fumătorii - membrii familiei, prietenii, colegii şi străini deopotrivă – care vor să renunţe definitiv la acest obicei.

În cele din urmă, este vorba despre salvarea vieţilor celor la care ţinem cu toţii. Să ne amintim de „fumătorii noştri uitaţi”, să luptăm cu OMS şi să facem tot ce putem pentru a realiza împreună acel viitor fără fumat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.