În data de 16 aprilie 2024 , Asociaţia FINPROTECT a întreprins prima sa acţiune în sprijinul consumatorilor, susţinând o modificare legislativă importantă care dă prioritate la plată persoanelor grav rănite sau rudelor persoanelor decedate în accidente rutiere acoperite prin RCA. În speţă, este vorba despre un amendament pentru modificarea legii 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), iniţiat de domnul deputat Iulius Marian FIRCZAK.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legislaţia actuală prevede plata despăgubirilor în ordinea primirii cererilor de către  FGA, fără să ia în calcul alte elemente, cum ar fi gravitatea cazului, natura sa socială sau necesitatea unei plăţi urgente. Modificarea Legii 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, prin amendamentul menţionat, ar soluţia această situaţie. Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a votat amendamentul, care urmează să fie dezbătut şi de comisia de politică economică.

“ Susţinerea amendamentului propus de domnul deputat Iulius Marian FIRCZAK şi aprobarea lui de către Comisia Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor este o primă victorie în folosul drepturilor şi intereselor beneficiarilor şi păgubiţilor cei mai încercaţi de accidentele rutiere, a căror mobilitate sau viaţă le este afectată semnificativ. Neplata despăgubirii în timp util pentru tratament sau susţinerea copiilor orfani produce prejudicii semnificative, afectând direct dreptul acestora la viaţă. Sperăm ca acest amendament să treacă de toate etapele legislative şi să devină literă de lege.”, a declarant Gheorghe Cojocaru, prim-vicepreşedinte Finprotect şi reprezentant al Asociaţiei la discuţiile din Comisia de buget a Camerei Deputaţilor.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Drepturile persoanelor cu dizabilităţi sunt definite de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (CDPD) şi, asemenea majorităţii statelor lumii, România s-a angajat să respecte aceste drepturi semnând CDPD.

Strategia Naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi are ca obiectiv general asigurarea participării depline şi efective a persoanelor cu dizabilităţi, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieţii şi într-un mediu accesibil şi resilient, fiind structurată pe 9 domenii de acţiune.

În România se află 890.702 persoane încadrate în grad de handicap, fiind luate în calcul persoanele de 16 şi peste 16 ani. Dintre aceste persoane 9.282 au handicap uşor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat şi 377.988 au handicap grav.

Din punct de vedere al statutului de salariat, din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de handicap cu vârsta între 16-66 ani doar 47.466 persoane au statut de salariat.

Asociaţia FINPROTECT s-a înfiinţat pe 4 aprilie 2024 si are ca obiectiv  principal apărarea drepturilor asiguraţilor si beneficiarilor de servicii financiare, a intereselor legitime ale consumatorilor din domeniul financiar-bancar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.