Poezia clasică şi modernă românească a binecunoscuţilor poeţi Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Coşbuc, Nichita Stănescu, Marin Sorescu a putut fi ascultată luni, 15 ianuarie 2024, în Salonul Auriu de la Palatul Béhague, în lectura marilor actori Emilia Popescu şi Mihai Malaimare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambianţa muzicală a fost special creată de Cătălin Răducanu la pian şi Ioana Tudor la vioară, întregul spectacol fiind dedicat Zilei Culturii Naţionale.

Printre spectatori, Ambasadoarea României în Republica Franceză, Excelenţa Sa, doamna Ioana Bivolaru, Ambasadoarea României la UNESCO, Excelenţa Sa, doamna Simona Miculescu, Ambasadoarea Republicii Moldova în Republica Franceză, Excelenţa Sa, doamna Corina Călugăru, Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cîrciu. Spectacolul a  beneficiat de un public avizat, din care nu au lipsit personalităţi ale culturii române şi franceze care trăiesc la Paris.

Atât lirica eminesciană, cât şi Balada pt vioară şi pian de Ciprian Porumbescu au emoţionat publicul, punctul culminant al serii fiind surpriza ascultării unor binecunoscute poezii româneşti în traduceri în limba franceză.

Spectacolul a fost completat de proiecţii cu actori reper– Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac, Ştefan Bănică, Alexandru Repan, Maia Morgenstern şi, într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru, cu poezii din Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, George Topârceanu, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Cei prezenţi la Palatul Béhague au asistat  la un experiment inedit şi sinergic: poezie recitată pe scenă completată de înregistrări video şi muzică interpretată la pian şi vioară.

După evenimente care s-au bucurat de mare succes în România, Ungaria şi Republica Moldova, organizatorii şi-au propus să ducă spectacolul peste hotare, în comunităţile româneşti. Cu un puternic rol educativ, poezia ajunge astfel mai aproape de oameni, în interpretarea unor actori celebri, nume de rezonanţă pentru toţi românii, chiar dacă au plecat de ani de zile din ţară. Prin urmare, Aplauze pentru poet… pe scenă se transformă în Aplauze pentru poet pe scenă…pretutindeni.

Ideea de a aduce în ţările cu puternice comunităţi de români un program dedicat poeziei s-a născut din dorinţa de promovare şi restituire şi, în acelaşi timp, de valorizare a acestei arte în prezentări de excepţie.  Iniţiat în 2021, Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet este un proiect inedit, de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne, pentru publicul autohton, dar şi internaţional şi poate fi accesat online la adresele aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro sau ahandforthepoet.thecultureclub.ro.

Spectacolul a fost realizat după o idee de Ovidiu Miculescu, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina.

Acest proiect a fost realizat cu sprijinul JTI.

Organizator: Ambasada României în Republica Franceză

Producător: The Culture Club

Cu sprijinul: JTI

Parteneri principali: Pro Contemporania, Institutul Cultural Român

Parteneri culturali şi media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, Mediatrust, Liternet, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro, Agenţia de carte, Universitatea Naţională de Muzică, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.