DN AGRAR Group (simbol BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, lider în producţia de lapte de vacă, a încheiat primul trimestru din 2023 cu rezultate în creştere. Cifra de afaceri a ajuns la 44 milioane de lei, o creştere de 48% faţă de T1 2022, şi profitul net la 8 milioane de lei, un avans de 172% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent. Rezultatele au fost susţinute în principal de creşterea capacităţii de producţie şi de preţul de livrare a laptelui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jan Gijsbertus De Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie DN AGRAR GROUP:

„Rezultatele obţinute în primul trimestru al anului sunt datorate investiţiilor realizate anterior şi a sinergiilor obţinute în cadrul Grupului. Am crescut capacitatea de producţie în mod sustenabil şi am reînnoit efectivul de animale, continuând dezvoltarea operaţiunilor noastre. Cantitatea de lapte livrată a crescut cu 13% în primul trimestru al anului faţă de  perioada similară din 2022, şi ne aşteptăm să menţinem trendul de creştere în ceea ce priveşte producţia. Am optimizat costuri şi ne-am eficientizat la nivel operaţional, proces care va continua pe parcursul întregului an.”

Principalele elemente ale contului de profit şi pierdere şi bilanţului în T1 2023:

  • Veniturile din exploatare au fost de 60 milioane de lei, o creştere de 43% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile din producţia vândută au fost de 44 milioane de lei, un avans de 48% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. A doua cea mai mare contribuţie au avut-o veniturile din subvenţii de exploatare care au crescut ca urmare a adoptării noilor reglementări PNRR. Impactul este unul pozitiv pentru DN AGRAR întrucât referinţa pentru acordarea subvenţiilor pentru producţia de lapte şi animale deţinute a fost modificată de la anul 2013 la anul 2018;
  • Cheltuielile de exploatare au crescut până la 47 milioane de lei, avans de 26%, în contextul creşterii numărului de animale direct productive în fermă şi asigurării necesarului de furaje;
  • Rezultatul net obţinut a fost de 8 milioane de lei, o majorare de 172%;
  • Activele totale ale DN AGRAR au ajuns la 244 milioane de lei la 31 martie 2023, cu 4% mai mult faţă de 31 decembrie 2022;
  • Nivelul total al datoriilor s-a menţinut constant. Datoriile pe termen scurt au scăzut cu 12%, datoriile pe termen lung au înregistrat o creştere de 9%.

Producţia zilnică de lapte în fermele DN AGRAR a ajuns în T1 2023 la 150.000 litri. Cantitatea de lapte livrată a crescut cu 13%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul creşterii numărului de animale direct productive în ferme. În prezent compania totalizează aproape 12.000 de vaci de muls şi tineret bovin.

Grupul DN AGRAR include 15 societăţi, dintre care 4 ferme a căror activitate principală o reprezintă creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold), precum şi producţie agricolă vegetală.

În domeniul cerealelor, firmele din grupul DN AGRAR cultivă în acest moment peste 7.000 de hectare, localizate pe raza judeţelor Alba, Sibiu şi Hunedoara, şi obiectivul este să ajungă la o suprafaţă lucrată de 10.000 de hectare prin achiziţia altor ferme cu producţie agricolă vegetală şi/sau zootehnică. Producţiile obţinute din culturile înfiinţate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.

Analiza detaliată a rezultatelor financiare aferente primului trimestru din 2023 poate fi consultată aici.

Notă: Subvenţiile plătite prin APIA se acordă pentru terenul agricol şi producţia de lapte crud, în funcţie de numărul de animale deţinute şi de suprafaţa de teren folosită, în baza cererilor formulate de organizaţie.

Despre DN AGRAR Group

DN AGRAR Group este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală. Grupul activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara.

Compania a fost înfiinţată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO, din 2 februarie 2022. Începând cu data de 19 septembrie 2022, acţiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT.

Principalele domenii de activitate ale companiei sunt zootehnie, producţie agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă pentru afaceri şi management.

Mai multe detalii pe https://dn-agrar.eu

Facebook: https://www.facebook.com/DNAGRAR

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=GxRW4II1F6c

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.