Conducerea PNL a Ministerului Educaţiei va derula, în următorii doi ani, Programul Naţional „Săptămâna verde” în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Finanţarea nerambursabilă a acestui proiect, în valoare de 100 de milioane lei, va fi asigurată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colaborarea celor doi miniştri liberali ai educaţiei şi mediului s-a dovedit benefică în definitivarea cadrului legal referitor la implementarea activităţilor Programului „Săptămâna verde”, care presupune finanţarea organizării manifestărilor inclusiv pentru viitorul an şcolar, astfel încât banii să ajungă la cât mai mulţi copii, îndeosebi din mediul rural.

Desfăşurarea activităţilor aferente „Săptămânii verzi” va fi de bun augur pentru zeci de mii de elevi din zonele rurale şi greu accesibile, care, în caz contrar, nu şi-ar permite să acceseze astfel de proiecte costisitoare, deoarece necesită o serie de deplasări, la diferite instituţii, în arii naturale protejate, la muzee sau în parcuri, cheltuieli dificil de suportat de către părinţi.

Prin acest program, decidenţii guvernamentali liberali au transpus în realitate dorinţele elevilor şi tinerilor în măsuri pragmatice, în proiecte concludente, armonizate nevoilor de cunoaştere a mediului preuniversitar.

Sunt convinsă că şcolile noastre pot deveni, în cel mai scurt timp, exemple de bune practici în sustenabilitate, iar elevii vor fi încurajaţi să promoveze un comportament pozitiv şi adecvat în ideea protecţiei mediului înconjurător.

Multiplicarea infrastructurii educaţionale verzi are efecte deosebite la nivelul întregului proces educaţional, conducând iremediabil la creşterea stării de bine a elevilor şi a profesorilor, la sporirea gradului calităţii învăţării, precum şi la evoluţia rezultatelor la testele şi la evaluările şcolare. În acest context, majorarea numărului unităţilor de învăţământ eficiente din punct de vedere energetic, precum şi a vehiculelor care deservesc transportul elevilor cu emisii reduse de dioxid de carbon, vor contribui fundamental la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel naţional.

Sunt încrezătoare că dascălii noştri vor fi receptivi la aplicarea programului „Săptămâna verde”, care îşi propune creşterea implicării tinerilor în rezolvarea problemelor de mediu, în apărarea naturii şi a arealelor protejate.

Modernizarea educaţiei de mediu este indispensabilă viitorului României, iar schimbările vizate de astfel de platforme educaţionale vor spori exponenţial responsabilitatea individuală şi comunitară în raport cu natura.

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.