Proiectul legii privind pensiile speciale, trimis spre dezbatere de Guvern către Parlament, constituie un element al reformei statului român, inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu certitudine, ministrul Muncii va oferi răspunsurile în legătură cu neclarităţile sau acuzaţiile care vor fi aduse pe marginea acestui proiect de act normativ în următoarea perioadă.

PNL se pronunţă însă în mod clar pentru definitivarea unei reforme a pensiilor, pragmatică şi completă, iar în cadrul dezbaterilor parlamentare cu siguranţă vom aduce eventuale îmbunătăţiri, dacă va fi cazul.

PNL a susţinut dintotdeauna, cu fermitate, angajamentul nostru categoric în soluţionarea problemei pensiilor speciale şi aplicarea principiului contributivităţii, ca element fundamental care trebuie să stea la baza reformei sistemului. Coaliţia de guvernământ şi-a asumat să îndeplinească toate ţintele cuprinse în PNRR, între acestea figurând şi reforma pensiilor, proiectul presupunând, printre altele, trecerea la sistemul bazat pe contributivitate.

De altfel, Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă s-a angajat, prin PNRR, ca noul cadru legislativ să nu permită crearea unor noi categorii de pensii, nicio pensie să nu depăşească venitul obţinut în cursul perioadei de cotizare, precum şi să fie eliminate discrepanţele existente până acum între beneficiarii pensiilor speciale şi pensionarii din sistemul public de pensii, din punct de vedere al contributivităţii.

Trebuie să remarcăm însă realitatea conform căreia PNL a avut, în ultima perioadă, mai multe iniţiative legislative pentru supraimpozitarea pensiilor speciale, aceasta fiind o poziţie clară, dovedită şi fără echivoc.

În accepţiunea noastră, dezechilibrele trebuiau de mult eliminate, astfel încât să nu mai existe pensii disproporţionate. Vorbim de nişte anomalii, care încalcă principiile pe care PNL şi le-a asumat, atât în faţa românilor, cât şi în faţa instituţiilor europene.

În consecinţă, PNL va continua să susţină  principiul contributivităţii, deoarece noi ne dorim ca societatea românească şi, implicit, toţi românii contributori ai sistemului de pensii, să ajungă la momentul în care sunt corectate toate inechităţile din sistem.

 

Deputat PNL Bacău,

Elena Hărătău

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.