Deputatul PNL pentru diaspora Valentin Făgărăşian trage un puternic semnal de alarmă cu privire la tratamentul discriminatoriu şi umilitor la care sunt supuşi tot mai mulţi cetăţeni români în străinătate şi dă asigurări că se va implica personal în coalizarea instituţiilor statului român pentru a proteja fiecare cetăţean în parte:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Olanda, un tânăr român a fost umilit de proprietarul unei unităţi de cazare care avea un mesaj ferm – ”fără români”. Cine, oare, îşi imaginează că a fost singurul român batjocorit? În Italia, un partid îşi face publicitate electorală promovând un proiect de lege absurd, prin care se instituie amenzi de până la 100.000 de euro pentru cei care utilizează cuvinte într-o limbă străină, inclusiv pentru români. În Spania şi Italia tot mai mulţi angajaţi români sunt exploataţi, umiliţi, trataţi inuman şi neplătiţi. Pare că românii nu sunt protejaţi nici de legi, nici de instituţii naţionale sau de cele europene! Altfel, nimeni nu şi-ar permite un asemenea tratament faţă de un cetăţean european.

Apreciez faptul că Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat în cazul incidentului din Olanda. Însă, trebuie să înţelegem că românii din diaspora se confruntă zilnic cu asemenea situaţii, iar în afara frontierelor sunt peste 4,5 milioane de români. Deci, ne trebuie o prezenţă mult mai activă şi mult mai fermă a autorităţilor române atunci când drepturile unui cetăţean român sunt călcate în picioare. Avem misiuni diplomatice şi secţii consulare, avem ataşaţi de muncă şi ataşaţi economici, avem departamente şi funcţionari publici bine plătiţi care pot monitoriza şi reacţiona imediat la asemenea incidente. Voi discuta cât mai curând cu domnul ministru Aurescu, precum şi cu ministru Muncii, domnul Budăi, pentru a institui mecanisme clare şi facile prin care românii din străinătate să sesizeze autorităţilor statului român orice formă de discriminare sau abuz la care sunt supuşi în afara ţării. Noi, românii, tratăm cu cel mai mare respect şi cu cea mai mare ospitalitate orice străin care ne vine în ţară.

De asemenea, ca deputat de diaspora, voi continua să am întâlniri cu autorităţile guvernamentale din statele UE, pentru a stabili punţi de colaborare în această chestiune şi a evita atitudinile cu un accentuat caracter xenofob, care fac rău întregii Uniuni Europene. Am reuşit, până acum, ca prin contactul direct cu autorităţile străine să apăr sute de români şi să rezolv sute de situaţii critice şi ştiu că putem să-i apărăm pe români în faţa abuzurilor şi discriminărilor.

 Valentin FĂGĂRĂŞIAN

Deputat PNL

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.