Deputatul PNL Nicolae Giugea consideră că deschiderea noului cadru financiar multianual 2021-2027 reprezintă o bună oportunitate pentru instituţiile europene pentru a reconfigura politica agricolă comună, cea care în secolul trecut a condus la stabilitatea preţurilor de consum, la prosperitate, la creştere economică şi la securitate alimentară în Europa democratică:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fermierii din  cele mai puternice economii agricole din Uniunea Europeană au mari dificultăţi financiare, dar şi de competitivitate. Produc tot mai dificil, mai scump şi vând tot mai greu. Toate acestea reprezintă rezultatul unui cumul de factori externi, precum şi de decizii eronate care s-au luat în ultimii ani la nivelul instituţiilor europene. Să se renunţe abrupt la pesticide, să nu se mai finanţeze creşterea animalelor care ar genera încălzire globală şi multe asemenea idei de neînţeles. Obiectivele ecologiste fanteziste au dărâmat competitivitatea fermierilor europeni, motiv pentru care cartofii, ceapa, laptele şi uleiul sunt mai ieftine din import, decât produse la noi.

Dacă agricultorii germani sau cei francezi au ajuns la limita disperării, cei români sunt pe cale să renunţe cu totul la activităţi. De aceea protestează pe străzi! M-a întristat faptul că ministrul nostru al agriculturii, în loc să pregătească un plan de măsuri şi să propună instituţiilor europene ajutoare concrete pentru fermieri, s-a apucat să ceară demisii, crezând că politica de la Bruxelles e ca cea de la Bucureşti sau că domnia sa se află la o şedinţă de partid. Este şi firesc ca, după o asemenea reprezentare, numele României nu contează în ecuaţia deciziilor mari din politica agricolă, doar europarlamentarii români Daniel Buda şi Dan Motreanu fiind remarcaţi pentru poziţiile lor ferme, exprimate în Parlamentul European.

2024 este un an în care au loc alegeri în tot spaţiul Uniunii Europene şi acest lucru poate să fie benefic pentru deciziile în domeniul agriculturii. Dacă nu vom dori să devenim cu totul dependenţi de produsele alimentare care vin pe vapoare din Asia sau Africa, trebuie să susţinem financiar şi logistic fermierii români şi europeni care produc mâncare de calitate. Aşadar, ne trebuie decizii urgente şi eficiente, dar şi finanţare pe măsură, pentru că producţia agricolă chiar este o chestiune de siguranţă naţională a statelor UE.”  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.