Semnalele privind revitalizarea economiei şi a nivelului de trai al populaţiei, după crizele succesive din ultimul an, sunt îmbucurătoare, având în vedere capacitatea Guvernului, a mediului de afaceri, precum şi rezilienţa sistemului bancar de care România dispune în prezent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este îmbucurător că nivelul de solvabilitate a sistemului bancar, de 22%, ceea ce înseamnă rezerve importante de lichidităţi, ne va permite să depăşim momentele dificile din prezent şi să facem faţă riscurilor iminente ce ar putea să apară în economie,

Obligaţia statului şi a actorilor economici este acum de a reduce inflaţia şi de a dispune măsuri de diminuare a apariţiei altor evenimente neprevăzute, precum cele petrecute anul trecut pe piaţa energiei şi cu lanţurile de aprovizionare, aspecte ce presupun însă o atenţie sporită asupra consecinţelor.

Pe de altă parte însă, perspectivele îmbucurătoare sunt legate de instrumentele avute la dispoziţie de România, la care putem apela pentru a diminua problemele curente, principalul fiind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Utilizarea pragmatică a resurselor financiare de care va beneficia România, atât în acest an, cât şi în cei viitori, va conduce automat la consolidarea capacităţii de absorbţie a economiei.

Şansele dinamizării României pentru următoarea perioadă sunt intensificarea productivităţii şi crearea de valoare adăugată, care să contracareze deficitul balanţei comerciale, prin proiecte viabile, aducătoare de investiţii şi locuri de muncă.

Spre finalul anului, se aşteaptă şi scăderea inflaţiei şi ajungerea acesteia la o singură cifră, fapt ce va conduce la o serie de reacţii pozitive în lanţ, inclusiv la corecţia dobânzilor active, în sensul scăderii acestora. Acest fapt va însemna recalibrarea puterii de cumpărare a populaţiei şi, de asemenea, va contribui implicit la dinamizarea creşterii economice, existând premisele să ajungă la peste 3%.

            În acest context, avem nevoie ca şi mediul privat, respectiv IMM-urile, să contribuie activ atât la dezvoltarea afacerilor existente, cât şi la crearea de noi locuri de muncă, prin dezvoltarea unor proiecte viabile, generatoare de potenţial de creştere.

            Sunt încrezătoare însă că România va reveni în acest an la creşterea bazată pe economisire, care a cunoscut în ultimii doi ani un recul, din 2021 încoace fiind pentru prima dată când dinamica creditării a depăşit-o pe cea a economisirii.

În consecinţă, economia românească va putea reveni la un procent satisfăcător de predictibilitate şi sustenabilitate, prin educarea agenţilor economici de a evolua constructiv şi dinamic, astfel încât progresele înregistrate să fie cuantificabile în creşterea generală a calităţii vieţii populaţiei.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.