La solicitarea medicilor stomatologi, în data de 28.06.2023 am înaintat o interpelare parlamentară ministrului Sănătăţii, domnul Alexandru Rafila, căruia i-am solicitat să intervină în regim de urgenţă în vederea rezolvării nemulţumirilor prezentate de către aceştia. Am cerut în mod expres abrogarea celor două decizii, Nr. 4/2CN/2023 şi Nr. 5/2CN/2023, emise de Colegiul Medicilor Stomatologi, publicate în Monitorul Oficial nr. 556/21 iunie 2023, care restrângeau şi limitau activitatea medicului stomatolog, prin diferenţierea tipului de manopere în funcţie de diferite specializări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Cele două decizii se refereau la aprobarea competenţelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist (absolvent al unui rezidenţiat într-o specialitate stomatologică), precum şi a competenţelor medicului specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară.

Potrivit documentului parlamentar, am subliniat că deciziile contestate vor avea un impact nefast direct şi imediat, atât asupra pacienţilor, cât şi asupra activităţii medicilor stomatologi din România.

Cerinţa medicilor stomatologi de a fi abrogate cele două decizii a fost motivată de faptul că rezidenţiatul în specialitatea „Stomatologie generală” nu a fost obligatoriu timp de 16 ani, iar manoperele permise erau limitate doar într-o mică măsură.

Demersurile întreprinse prin intermediul meu de către reprezentanţii medicilor stomatologi din România, alături de toate celelalte acţiuni prin căi legale ale acestora, au fost încununate de succes, deciziile de anulare a celor două acte normative   fiind publicate tot în Monitorul Oficial al României, nr. 643/13 iulie a.c., prin Ordinul de Ministru nr. 2341/13.07.2023.

Mă bucur că, în urma intervenţiei mele şi a discuţiilor purtate în mod direct cu ministrul Sănătăţii, medicii stomatologi au primit garanţiile necesare privind exercitarea liberă şi neîngrădită a profesiei, în baza drepturilor şi competenţelor garantate de lege.

Sunt convinsă că stomatologia românească are nevoie de o nouă etapă de abordare temeinică şi corectare transparentă, astfel încât asemenea acte normative, discriminatorii şi abuzive, să nu mai fie emise.

Mă pronunţ cu fermitate pentru alegerea unei conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi din România care să merite încrederea întregului corp profesional, nu să acţioneze împotriva profesiei şi a medicilor.

Deputat PNL Bacău,

ELENA HĂRĂTĂU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.