Salut iniţiativa Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de a face public un calendar predictibil şi transparent al tuturor apelurilor de proiecte care vor fi lansate anul acesta. Conform anunţului MIPE, în 2023 vor fi deschise 534 de apeluri de proiecte, în valoare de 40 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este o măsură corectă şi utilă. Astfel, fiecare primărie, fiecare autoritate contractantă, fiecare şcoală sau ONG care pot aplica pentru a derula proiecte din bani europeni îşi pot pregăti documentele din timp. Astfel, se vor evita probleme apărute în trecut - când mai multe apeluri pe acelaşi domeniu se suprapuneau sau când termenul de depunere a unui proiect era extrem de mic.

Dacă este să analizăm această listă, vedem cu ochiul liber că ţintele sunt unele extrem de ambiţioase: 632 km de drumuri noi sau reabilitate, 6.977 km conducte noi sau optimizate pentru reţeaua de apă şi canalizare, 7 spitale judeţene noi sau reabilitate şi săli noi de clasă pentru 128.000 de elevi.

În acelaşi timp, prin PNRR vor fi investiţii pentru domeniul social, ce vizează sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi, integrarea pe piaţa muncii a persoanelor din medii defavorizate şi realizarea de centre pentru vârstnici.

Astfel, sumele ce vor putea fi cheltuite anul acesta vin din următoarele surse:

1.     Politica de Coeziune 2021-2027 - 490 de apeluri de proiecte, în valoare de 36,4 miliarde de euro;

2.     Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro.

Este o şansă enormă de care se leagă viitorul României. Cu bani europeni, se pot face investiţii majore în România, în domenii precum: educaţie, sănătate, digitalizare, mediu, asistenţă socială, dezvoltarea mediului privat, a capitalului de lucru, formarea tinerilor etc.

Fac apel către toate autorităţile publice locale să consulte acest calendar pus la dispoziţie de MIPE şi să facă toate demersurile necesare pentru a atrage cât mai mulţi bani în localităţile din care vin, pentru că asta înseamnă administraţie liberală, investiţii pentru o viaţă mai bună. 

Christine Thellmann,

Deputat PNL

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.