Guvernul României a semnat un Acord de Parteneriat Strategic cu Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria, în vederea edificării unui cablu pe sub Marea Neagră, prin intermediul căruia să fie transportată energia verde din Asia spre Europa, document parafat sub conducerea Executivului de către preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, cele patru ţări sunt în plin proces de definitivare a etapelor procedurale care să permită punerea în aplicare a acestei cooperări strategice, cu un impact esenţial în dinamica viitoare a producerii şi utilizării energiei verzi în spaţiul european.

În acest context, Bucureştiul a găzduit o reuniune ministerială în conformitate cu Acordul de Parteneriat Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului de energie verde între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei, cu participarea miniştrilor energiei din ţările semnatare şi ai altor decidenţi din domeniu. În cadrul reuniunii, s-a evidenţiat necesitatea intensificării colaborării dintre cele patru state, reiterându-se interesele pentru proiectele strategice comune, în special în zona asigurării securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi a dezvoltării surselor alternative de energie regenerabilă.

Concluziile reuniunii s-au materializat prin semnarea unui Memorandum de Întelegere, prin care cele patru state se angajează să creeze asocierea printr-o companie care va fi reprezentată de către o societate naţională din fiecare stat membru, România urmând să fie reprezentată de Transelectrica. Cele patru companii vor începe discuţiile cu privire la adoptarea şi avizarea studiului de fezabilitate necesar în vederea punerii în practică a acestui proiect important.

Realizarea acestei legături energetice între Asia şi Europa reprezintă o oportunitate imensă, atât pentru România şi ţările partenere, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană, mai ales în ceea ce priveşte tranziţia şi transportul energiei verzi.

Specific pentru ţara noastră, noua modalitate de transport va permite simplificarea transmiterii energiei electrice din capacităţile de supraproducţie din Dobrogea către vestul României. De asemenea, podul energetic care va traversa suprafaţa noastră va oferi noi şi importante oportunităţi de inovare, de sprijinire a tranziţiei verzi, de diversificare a surselor de energie, precum şi de creştere a gradului de siguranţă a furnizării de energie electrică.

Podul energetic ce va fi construit între ţărmurile Mării Negre va avea o lungine de 1200 kilometri, conectând cei doi poli energetici dintre Marea Caspică şi Marea Neagră şi, ulterior, va ajunge către Europa Centrală, Balcani şi Republica Moldova.

Sunt convinsă că realizarea acestui proiect strategic îşi va atinge scopul scontat, respectiv cel de creare a unui cadru regional inovativ în sectorul energetic şi de a oferi soluţii viabile în vederea combaterii crizei încălzirii globale.

Nu în ultimul rând, Acordul de Parteneriat Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului de energie verde va fi un mecanism important în scopul atragerii investiţiilor, fapt ce va permite României, în câţiva ani, să devină un important actor energetic regional.

 

Deputat PNL ELENA HĂRĂTĂU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.