Bolile sistemului cardiovascular şi bolile renale se numără printre cele mai comune probleme la nivel global, care afectează un număr extrem de mare de persoane şi devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce pacienţii înaintează în vârstă. Uneori, cele două tipuri de afecţiuni se pot chiar întrepătrunde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce este o ecografie a arterei renale?

Ecografia arterei renale este un instrument de diagnostic care este utilizat pentru a evalua caracteristicile structurale şi funcţionale ale arterei principale care alimentează rinichiul. Boala arterelor renale se corelează cu gradul de disfuncţie renală.

Ca organ în sine, rinichiul depinde de un flux normal prin artera sa pentru a furniza oxigen şi nutrienţi celulelor, precum şi pentru a servi drept sursă de deşeuri şi electroliţi pentru filtrarea, eliminarea sau reabsorbţia activă şi pasivă.

Ecografia arterelor renale

Ecografia Doppler duplex a arterei renale foloseşte abordarea combinată a ultrasunetelor în modul B, care redă o imagine bazată pe diferenţele undelor sonore reflectate de la diferite densităţi ale ţesuturilor. Tehnologia Doppler foloseşte în mod avantajos reflexiile de la celulele roşii din sânge care redau imagini de flux real.

Boala arterei renale, adică stenoza arterei renale, este cauzată prin două mecanisme:

  • Ateroscleroza care implică punctul de ramificare al arterei renale din aortă sau artera renală proximală.
  • Displazia fibromusculară care implică artera renală distală sau ramurile sale intrarenale.

Stenoza arterei renale prezintă o dinamică nefavorabilă a obstrucţiei în fiziologia rinichilor, cu hipoperfuzia rezultată a ţesutului şi afectarea eliminării deşeurilor.

Ultrasonografia Duplex Doppler poate evalua funcţia prin intermediul informaţiilor obţinute din arterele renale. De asemenea, poate oferi informaţii despre structură şi anatomie

Ecografia Doppler duplex poate detecta atât boala unilaterală, cât şi bilaterală şi poate fi utilizată pentru evaluări în serie pentru a observa progresia bolii. Oferă o metodă convenabilă de a urmări pe cei care au suferit angioplastie chirurgicală sau alte intervenţii chirurgicale vasculare.

Deoarece rinichiul este, de asemenea, un regulator important al echilibrului electrolitic şi o parte a sistemului renină-angiotensină-aldosteron care reglează tensiunea arterială, homeostazia echilibrată este în pericol cu ​​stenoza arterei renale şi alte probleme.

Ecografia Doppler poate evalua fluxul vascular renal pentru a evalua stenoza arterei renale, tromboza venei renale şi infarctul renal. CT şi rezonanţa magnetică (RM) sunt necesare pentru confirmare, dar un screening poate fi efectuat folosind ultrasonografia mai puţin costisitoare.

Ecografia arterei renale face, de asemenea, parte dintr-o evaluare globală a anatomiei rinichilor, care poate distinge diferenţele de mărime între pereche atunci când este prezentă boala renală unilaterală. O examinare pentru calcificări şi obstrucţie a tractului urinar este uşor inclusă atunci când se efectuează ecografia arterei renale.

Deoarece ultrasunetele arterei renale nu sunt la fel de sensibile ca metodele imagistice de confirmare, cum ar fi CT şi RMN, un rezultat negativ nu este neapărat liniştitor, dar indică necesitatea unei imagistice mai implicate care utilizează contrast.

Alte imagini utilizate în bolile arterelor renale

În timp ce ecografia arterei renale este utilă ca screening sau pentru investigarea iniţială a bolii arterei renale, de la obstrucţii aterosclerotice la hipertensiune arterială renală, confirmarea se face prin metode mai invazive.

  • Arteriografia CT: invazivă datorită contrastului său intravenos este foarte precisă şi confirmă boala renovasculară aterosclerotică;
  • Arteriografia prin rezonanţă magnetică: utilizată mai rar din cauza sensibilităţii renale la substanţa de contrast utilizat (gadoliniu);
  • Testele de sânge sunt, în general, nespecifice în identificarea oricărui tip exact de boală renală, dar pot indica o disfuncţie renală globală atunci când afectarea atinge un prag dincolo de care rezultatele devin îngrijorătoare. Unele componente (de exemplu, creatinina serică) sunt utile pentru monitorizarea în serie a stabilităţii sau progresiei bolii.

Managementul şi tratamentul afecţiunilor care sunt identificate prin ecografia arterei renale

Managementul şi tratamentul afecţiunilor care sunt identificate prin ecografie de arteră renală sunt pentru a aborda următoarele:

  • Ateroscleroza şi stenoza arterei renale care duc la boală ocluzivă. Acest lucru creează hipoperfuzie şi afectează excreţia de sodiu, care extinde volumul lichidului extracelular, contribuind la hipertensiune arterială sistemică.
  • Infarct renal suspectat ca urmare a embolilor aterosclerotice arteriale.
  • Hipertensiune arterială renală.
  • Descoperiri întâmplătoare de obstrucţie pietroasă a tractului urinar sau calcificări ale rinichilor indicând disfuncţie renală cronică.

În artera renală, toate aceste afecţiuni reprezintă un tip de obstrucţie care poate fi abordată într-unul din trei moduri:

  • Terapie medicală: Utilizată singură sau în combinaţie cu abordările invazive (mai jos).
  • Angioplastie renală: Repararea segmentului arterial bolnav folosind un stent care poate fi introdus prin tehnici radiologice intervenţionale (percutan). Stentul poate restabili fluxul de sânge prin porţiunea bolnavă a arterei.
  • Revascularizare chirurgicală.

Terapia medicală existentă pentru rezolvarea problemei

Deoarece hipoperfuzia renală din cauza bolii arterei renale pune în mişcare mecanismele de menţinere a tensiunii arteriale ale rinichilor ca un dezavantaj, blocarea acestui mecanism poate ajuta la abordarea sau prevenirea hipertensiunii care rezultă.

Acest lucru este suficient de eficient pentru a realiza o reducere a riscului de accident vascular cerebral sau infarct miocardic care provin din ciclul vicios de boală renală-hipertensiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.