Protezele dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru a înlocui dinţii lipsă şi pentru a restabili funcţia masticatorie şi aspectul estetic al danturii. Există diverse tipuri de proteze dentare utilizate în practica stomatologică, fiecare cu propriile sale avantaje şi dezavantaje, care trebuie luate în considerare înainte de a alege o opţiune potrivită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proteze dentare fixe

Protezele dentare fixe sunt realizate din materiale, precum ceramica, zirconiu sau metal acoperit cu ceramică şi sunt cimentate permanent pe dinţii existenţi sau pe implanturile dentare. Avantajele protezelor dentare fixe includ stabilitatea şi rezistenţa ridicată, care permit îmbunătăţirea funcţiei masticatorii şi a aspectului natural al danturii. Cu toate acestea, procedura de plasare a unei proteze dentare fixe necesită prepararea dinţilor existenţi, iar costurile pot fi mai ridicate decât în cazul altor tipuri de proteze.

Proteze dentare mobile

Protezele dentare mobile sunt dispozitive detaşabile, concepute pentru a înlocui unul sau mai mulţi dinţi lipsă. Protezele dentare mobile pot fi parţiale sau totale, în funcţie de necesităţile pacientului. Principalele avantaje includ:

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

- costul mai redus, comparativ cu alte soluţii fixe;

- posibilitatea de ajustare cu uşurinţă;

- lipsa de invazivitate a procedurii (pentru proteze dentare mobile nefiind necesare intervenţii chirurgicale complexe).

La capitolul dezavantaje, protezele mobile ies în evidenţă prin stabilitatea lor redusă, riscul de iritaţii gingivale pe perioada tratamentului şi durabilitatea redusă şi limitată.

Proteze pe implanturi

Protezele dentare cu suport osos, cum ar fi protezele fixe complete sau parţiale, sunt fixate pe implanturi dentare integrate în osul maxilar sau mandibular. Protezele pe implant se remarcă datorită stabilităţii lor ridicate şi a funcţionalităţii superioare, în comparaţie cu protezele mobile, deoarece sunt ancorate în mod sigur în osul maxilar sau mandibular. Avantajele includ, de asemenea, capacitatea de a preveni resorbţia osoasă şi de a restabili ocluzia naturală a dinţilor. Cu toate acestea, procedura necesită o intervenţie chirurgicală şi poate implica costuri mai ridicate decât alte opţiuni de protezare.

Proteze pe sisteme All on 4/All on 6

Sistemele All On reprezintă o soluţie modernă de protezare fixă pentru pacienţii cu edentaţie totală. Sistemele All On 4 şi All On 6 implică plasarea a 4 sau 6 implanturi dentare în arcada superioară sau inferioară, care susţin o proteză fixă completă. Avantajele lor includ:

- stabilitatea ridicată a protezei (datorită faptului că este fixată pe mai multe implanturi);

- durabilitate ridicată;

- prevenirea resorbţiei osoase.

Faţete dentare

În plus faţă de protezele dentare tradiţionale, există şi opţiunea de utilizare a unor faţete dentare, mici structuri realizate de obicei din ceramică sau răşini compozite, folosite pentru a corecta imperfecţiunile estetice ale dinţilor. Deşi nu au rol funcţional şi se folosesc în contexte diferite, comparativ cu protezele dentare, fatetele dentare pot fi o soluţie excelentă pentru pacienţii care doresc să-şi îmbunătăţească aspectul zâmbetului prin corectarea unor probleme precum: disproporţii ale dinţilor, decolorare, fisură, ciobire sau goluri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.