În agricultura clasică, modestă şi precară am putea spune că încă depindem de bogăţia naturii să ofere apă suficientă pentru culturi. Acolo unde se înţelege clar că nu este relevant factorul naturii şi că acesta este incontrolabil, agricultorii decid investiţia într-un sistem de irigare. Acesta implică costuri, consum de apă, dar oferă clar randament prin cultură profitabilă, dezvoltată datorită aportului necesar de apă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Există numeroase variante de irigare, dar cert este că un echilibru între costuri şi consum începe să se contureze mai bine datorită sistemelor moderne. În această categorie se regăsesc şi sistemele de irigare prin picurare. Ce este acesta şi de ce se impune ca măsură rentabilă?

Sistemul de irigare prin picurare - eficienţă şi economie de resurse

Acest gen de sistem de irigare poate fi folosit la orice tip de cultură, oricât de restrânsă sau extinsă ar fi, culturi pe câmp, în grădini, sere, legume sau plante. Vine cu o serie de avantaje, ceea ce îl recomandă ca achiziţie rentabilă.

Funcţionează prin picurare, ceea ce previne excesul, consumul exagerat şi deloc favorabil culturilor. Raţia de apă este un factor de avut în vedere. Dacă s-ar face totul manual ar dura cu mult prea mult, de aceea producătorii au adus în atenţia publicului şi soluţia, aceea de automatizare.

Un alt avantaj major al acestui tip de sistem se referă la faptul că va putea fi folosit atât la irigare, cât şi la fertirigare, hrănind practic plantele cu substanţele nutritive necesare. Un doi în unu să spunem care asigură productivitate ridicată.  

Componenţă

Alegerea unui astfel de sistem ţine cont de suprafaţa ce trebuie acoperită, tipul de cultură, de debitul de apă necesar. Sistemul cuprinde mai multe componente, fiecare dintre acestea regăsindu-se în magazinele de specialitate precum nuoricum.ro. Pentru a pune la punct un astfel de sistem sunt necesare:

C  Sursa de apă, fie o reţea de apă, fie chiar sursa clasică în zone rurale precum fântane sau bazine de stocare.

C  Sistemul de filtrare. Deşi pare să fie opţional, acesta ajută la menţinerea sistemului şi componentelor în stare cât mai bună pe termen lung, de obicei duritatea apei afectând acest circuit.

C  Conducta.

C   Linii de picurare - de tip bandă sau tub.

C  Bandă de irigare.

Sistemului central de furnizare a apei prin picurare i se pot adăuga şi elemente ce asigură fertirigarea. Echipamentul tip venturi este important aici.

Folosirea sistemului de irigare prin picurare

Dacă la cultură este folosită folia de mulcire, acest sistem de irigare se va monta sub folie. În ceea ce priveşte fertilizarea, aceasta trebuie realizată des, dar în cantităţi reduse.

Cantitatea de apă ce va fi folosită diferă în funcţie de aspecte diverse, printre care şi de condiţiile meteo. Irigarea se va realiza numai dimineaţa şi seara.

Eficienţa aplicării unor astfel de sfaturi şi a sistemului de irigare prin picurare face o mare diferenţă. Iată şi avantajele majore în aceste cazuri:

Sunt reduse pierderile, pentru că există un control mai bun şi mai uşor de făcut al apei folosite în raport cu tipul de cultură şi de etapa de dezvoltare a acesteia.

Consumul de apă, faţă de alte sisteme, se poate reduce cu până la 40%, dar fără compromis asupra culturii. Apa va fi direct absorbită în sol şi nici nu va fi timp pentru ca ea să se evapore.

Acest tip de sistem permite irigarea corectă, eficientă, dar şi precisă. Astfel, se va uda doar zona rândurilor de plante, nu şi între acestea. În plus, irigand doar rădăcina, direct pe sol, se va evita înmulţirea buruienilor între plante.

Dozarea îngrăşămintelor este şi ea precisă. În plus, sistemul se instalează destul de uşor. I se pot adăuga şi sisteme care permit fertirigarea, iar folosirea acestuia nu va necesita neapărat personal calificat. Este destul de uşor de folosit.

Dacă la acest tablou adăugăm şi avantajul automatizării, obţinem clar un număr de aspecte care încântă orice agricultor. Sistemul poate fi exploatat pe termen lung, cu minime cerinţe de întreţinere.

De unde achiziţionaţi un astfel de sistem

Sunt recomandate magazinele de profil, în cadrul cărora regăsiţi toate componentele necesare, produse de calitate însoţite de garanţii. Nu Oricum pune la dispoziţie echipamente pentru sere şi solarii, printre care şi sisteme de irigare prin picurare, cu accesorii şi filtre de asemenea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.