Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai 2023 cu 0,8 p.p. până la 8,2% din totalul consumului, comparativ cu 9% în martie 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În mai 2023, piaţa neagră a scăzut la nivel naţional cu 0,8 p.p. faţă de martie 2023, înregistrându-se reduceri ale comerţului ilegal în aproape toate regiunile ţării. Cea mai mare scădere, de 4,6 p.p. până la 7,1%, este notată în nord-vest. De asemenea, în regiunea de sud-est contrabanda scade cu 3,2 p.p. până la 6,7%. Pe de altă parte, se înregistrează şi majorări semnificative, de 3,6 p.p. şi 2,3 p.p. în zona de sud-vest, până la 7,5%, respectiv regiunea de vest până la 8,7%. Regiunea nord-est continuă şi în mai să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu 20,5%, aflându-se în scădere uşoară cu 0,1 p.p.. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria „Cheap Whites” continuă să deţină cea mai mare pondere, de peste 41%, cu o creştere de 2,3 p.p. faţă de martie 2023. Cea mai mare scădere e înregistrată de cota produselor provenite din Moldova, cu 5,8 p.p. până la 4,4%. „Duty free” scade semnificativ cu 5,1 p.p. până la 33,1%, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Sperăm că în faţa provocărilor bugetare Guvernul României va continua politica fiscală predictibilă în domeniul accizelor şi nu va cădea în mirajul unui câştig mare pe hârtie, dar irealizabil în realitate. Cele 5 milioane de consumatori români şi companiile corecte din industria tutunului plătesc deja cele mai mari taxe din Europa raportat la puterea de cumpărare. Orice creştere de taxe peste calendarul existent va duce la creşterea pieţei negre, cu efecte nocive pentru consumatorii români, pentru bugetul de stat, dar şi pentru companiile plătitoare de taxe şi angajaţii lor. Nu trebuie uitat faptul că, în contextul calendarului de accize asupra produselor cu nicotină introdus anul trecut, contrabanda a atins în 2022 un minim istoric, de doar 7,1%, iar încasările statului din acciza pe produsele cu nicotină au crescut. Doar contribuţia BAT a depăsit 10,5 miliarde lei. În prima jumătate a lui 2023, autorităţile care se luptă cu contrabanda au reuşit capturarea unei cantităţi aproape duble faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut conform www.stopcontrabada.ro. Ar fi nedrept ca eforturile lor să fie în van din cauza unor calcule bugetare care ignoră realitatea din teren, creativitatea contrabandiştilor şi povara deja mare de pe umerii consumatorilor şi industriei”, a declarat Ileana Dumitru,  Director juridic şi relaţii publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„Această veste îmbucurătoare este serios umbrită de apariţia în spaţiul public a unor speculaţii privind intenţiile politicienilor de a creşte din nou accizele. Reamintim că cea mai recentă creştere a accizelor a fost în aprilie, conform calendarului pe cinci ani adoptat în 2022 şi menit să confere predictibilitate atât companiilor, cât şi veniturilor bugetare. Reamintim, de asemenea că, în ianuarie 2010, după trei creşteri de accize într-un an, contrabanda a ajuns la 36,2%, iar veniturile bugetare s-au diminuat cu peste un miliard de euro. Sperăm ca noul guvern să nu repete această greşeală, mai ales acum, când se înregistrează o uşoară scădere a pieţei negre, după majorările consecutive din noiembrie până în martie. JTI desfăşoară, încă din 2011, campanii publice pentru creşterea gradului de informare cu privire la efectele negative ale comerţului ilegal. Peste 60 de câini special instruiţi pentru depistarea ţigaretelor, drogurilor, numerarului şi a muniţiei sunt activi în punctele vamale din toată ţara, cu sprijinul JTI. Suntem prima companie de tutun care a semnat, începând cu anul 2005, Protocoale pentru combaterea contrabandei, cu autorităţile de aplicare a legii, cărora le oferim constant suport logistic. Eforturile autorităţilor trebuie dublate însă de o politică fiscală coerentă şi predictibilă şi de un cadru legislativ echilibrat, iar recentele declaraţii publice referitoare la majorarea accizelor, precum şi multitudinea de iniţiative populist-electorale recente de supra-reglementare ne îngrijorează profund”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

„România este statul european cu cele mai scumpe ţigări, raportat la puterea de cumpărare, iar nivelul minim istoric al pieţei negre s-a datorat efortului susţinut al autorităţilor de control şi unei politici fiscale predictibile. Această scădere a pieţei ilicite demonstrează şi o foarte bună securizare a frontierelor, un pas esenţial în aderarea României la Schengen. România este între primele patru ţări cu cele mai mari scăderi ale nivelului de consum ilicit din UE, conform unui studiu publicat de KPMG la nivel european. Industria tutunului este unul dintre cei mai importanţi contribuabili la bugetul de stat, iar anul trecut, pentru al doilea an consecutiv, exporturile de produse din tutun încălzit au depăşit exporturile de ţigarete. În 2022, exporturile totale de produse din tutun încălzit au atins cifra de 830 milioane de euro, în creştere cu 13% faţă de anul trecut, în timp ce exporturile de ţigarete ale României s-au situat la 627 milioane de euro. Sperăm ca şi în acest an nivelul contrabandei să se menţină la un nivel scăzut, astfel încât companiile din industrie să poată avea în continuare un impact pozitiv asupra economiei României şi să-şi continue investiţiile.”, a declarat Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

 

„Studiul Novel din luna mai consemnează o scădere semnificativă a produselor provenite din Moldova, ceea ce reprezintă un fapt pozitiv. Există însă şi tendinţe îngrijorătoare, ca de exemplu continuarea creşterii „cheap whites” sau majorarea din regiunea sud-vest. În ultimele luni, presa a relatat despre capturi uriaşe, de sute de mii de pachete de ţigarete. Aceasta înseamnă că este nevoie în continuare ca autorităţile să depună eforturi susţinute pentru combaterea acestui fenomen care aduce pierderi la buget şi stopează dezvoltarea economică în regiunile de frontieră. De asemenea, pentru ca acţiunile autorităţilor să fie eficiente, sunt necesare predictibilitatea fiscală şi stabilitatea legislativă, dat fiind că sectorul tutunului este unul dintre cele mai reglementate", a adăugat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

„Avem convingerea că nivelul comerţului ilegal cu ţigarete se va menţine şi în următoarele luni la un procent redus, aşa cum a fost în ultimii trei ani. Am continuat şi în această perioadă să derulăm acţiuni specifice de combatere a traficului ilegal cu ţigarete şi produse din tutun, prin mijloacele avute la dispoziţie, inclusiv prin colaborarea cu instituţiile şi autorităţile de aplicare a legii. Astfel, în luna mai, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa au descoperit 84.680 bucăţi ţigarete de contrabandă, în două autocisterne înmatriculate în Republica Moldova, pe sensul de intrare în ţară.

Vama română va continua eforturile de combatere a comerţului ilicit în strânsă colaborare cu autorităţile vamale din regiune, cu autorităţile internaţionale de profil (OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizaţia Mondială a Vămilor), precum şi cu companiile care îşi desfăşoară activitatea legal, prin aceste măsuri contribuind la creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat.”, a declarat Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

 

„Şi în aceste luni, Poliţia de Frontieră s-a aflat în prima linie pentru combaterea contrabandei cu ţigarete, cele mai traficate produse la graniţele României. În urma acţiunilor derulate de Poliţia de Frontieră în primele cinci luni ale anului, au fost reţinute în vederea confiscării, aproximativ 1,2 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi 15.000kg. tutun şi tutun narghilea. În comparaţie cu perioada similară din 2022 se constată peste o dublarea numărului pachetelor de ţigări reţinute (123%). Aceste acţiuni specifice se vor derula şi în lunile care urmează, Poliţia de Frontieră contribuind astfel la menţinerea nivelului minim al contrabandei, înregistrat în ultimii ani”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

 

„Trendul  descrescător al contrabandei cu ţigarete reprezintă atât o confirmare că eforturile instituţionale pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen sunt eficiente, cât şi un rezultat care se va reflecta prin diminuarea impactului negativ asupra bugetului de stat şi concurenţei neloiale. Acţiunile desfăşurate de Poliţia Română, în primele 5 luni din 2023, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor săvârşite în domeniul traficului, prelucrării şi comerţului cu ţigarete şi alte produse din tutun, la nivel naţional, au avut ca rezultat ridicarea a peste 24.000.000 de ţigarete şi peste 46 de tone de tutun. Activităţile vor continua în comun cu celelalte instituţii competente şi structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru reducerea acestui flagel.”, a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române - chestor de poliţie Aurel Dobre.

 

În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii.

Potrivit ultimei execuţii bugetare la cinci luni, veniturile provenite din accizele pe tutun au crescut cu 22%, fiind singurele care au avut o evoluţie foarte bună, în condiţiile în care veniturile din accizele pe energieau rămas în zona negativă.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.