Proiectul de lege elaborat de conducerea PNL a Ministerului Energiei, referitor la implementarea acţiunilor necesare în vederea exploatării energiei eoliene offshore, a trecut de faza consultării publice, fiind transmis în procedura de avizare ministerială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de două luni, acest act normativ deosebit de important pentru viitorul economiei şi a definitivării independenţei energetice a României, a parcurs etapele procedurale prevăzute de legislaţia în vigoare. Forma finală a documentului cuprinde observaţiile pertinente formulate pe acest subiect de către instituţiile publice responsabile, mediul de afaceri şi societatea civilă, astfel încât a rezultat un proiect de lege consolidat şi sustenabil.

Iniţierea şi punerea în practică a unei legi concrete de reglementare a cadrului juridic, adecvat valorificării energiei eoliene offshore în Marea Neagră, se înscrie în asigurările asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În acelaşi timp, actul normativ reprezintă o decizie competitivă, în vederea realizării ţintei decarbonării sectorului energetic autohton, prin utilizarea potenţialului de energie eoliană offshore al ţării noastre, estimat la 76GW de către Banca Mondială.

Programul promovat de Ministerul Energiei stipulează aprobarea de către Guvern, într-un termen de doi ani, a perimetrelor eoliene offshore care vor fi concesionate în Marea Neagră. În acest timp, va fi efectuat un studiu privitor la condiţiile restrictive impuse de normele din domeniul protejării mediului înconjurător, astfel încât viitoarele zone de exploatare să fie sigure din toate punctele de vedere.

Demn de remarcat este faptul că, în paralel cu finalizarea aspectelor procedurale privind concesiunea perimetrelor şi stabilirea cuantumului redevenţelor, Executivul va lansa şi o schemă de ajutor de stat, prin intermediul căreia vor fi sprijinite investiţiile în energia eoliană offshore.

        Sunt încrezătoare că definirea cadrului legal pentru punerea în valoare a acestui tip de energie va asigura, pe termen mediu şi lung, cantitatea de energie necesară, verde, curată şi la un preţ corect pentru români.

Deputat PNL Teleorman,

Maria Stoian

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.