SIVECO România este nevoită să anunţe că din punct de vedere legal se află în imposibilitatea de a mai face intervenţii în programul informatic IACS destinat plăţilor către fermieri, cu excepţia intervenţiilor punctuale în garanţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi contractul dintre APIA şi SIVECO, referitor la dezvoltarea soft-ului IACS, a expirat în data de 30.06.2017, SIVECO România a continuat să aloce peste 30 de specialişti pentru rezolvarea solicitărilor tehnice transmise de APIA, privind pregătirea şi administrarea sistemului informatic în vederea realizării plăţii în avans, activităţi care exced actualul cadru contractual. În acest fel, a fost asigurată atingerea obiectivului de demarare a plăţilor în avans din campania agricolă 2017 la data de 16.10.2017.

Activităţile suplimentare, derulate de specialiştii SIVECO Romania, care au presupus un efort de 10 ori mai mare decât cel necesar pentru asigurarea serviciilor de garanţie, au ajutat APIA să înregistreze chiar un record de viteză şi volum pentru plata în avans a subvenţiilor europene în campania agricolă 2017, în valoare de peste 900 milioane Euro, către mai mult de 735.000 fermieri (reprezentând 88,8% din numărul de fermieri eligibili la plată pentru avans).

Aceste performanţe unice în domeniul absorbţiei de fonduri europene au fost posibile cu efortul susţinut al specialiştilor APIA central şi din teritoriu, coordonat de MADR, şi am fost onoraţi că softul IACS realizat şi administrat de noi a contribuit la atingerea acestui obiectiv naţional.

Softul utilizat de APIA este unul deosebit de complex şi necesită modificări permanente, pentru a răspunde cerinţelor Politicii Agricole Comune. În anul 2017 s-au înregistrat în IACS, până în acest moment, peste 54 milioane de operaţiuni.

SIVECO România înţelege pe deplin îngrijorarea fermierilor cu privire la derularea în continuare a plăţilor din bani europeni, deoarece cunoaşte foarte bine toate greutăţile cu care se confruntă cei care lucrează în agricultură. Acesta este şi motivul pentru care specialiştii SIVECO au lucrat în perioada iulie-noiembrie fără ca munca să le fie plătită.

Însă întârzierile deliberate în ceea ce priveşte desfăşurarea achiziţiei de servicii de administrare sistem, baze de date şi mentenanţă, precum şi abaterile de la legislaţia naţională şi europeană comise de comisia de achiziţii de la APIA ne forţează să anunţăm public încetarea sprijinului pentru APIA care excede garanţia contractuală.

Este important de menţionat şi că, în urma unei situaţii similare, petrecute în 2008, Consiliul Concurenţei a amendat SIVECO în mod cu totul nedrept. Sancţiunea, care nu este încă definitivă, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine dar şi aplicarea unei amenzi foarte mari, în condiţiile în care, şi în campania 2008, echipa SIVECO a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a făcut posibilă plata către fermieri a subvenţiilor agricole din Campania 2008 şi demararea la timp a Campaniei 2009.

Prin softul dezvoltat de SIVECO pentru APIA s-au plătit până în prezent, în condiţii de maximă siguranţă, peste 20 miliarde Euro din bani europeni, ceea ce a ridicat gradul absorbţiei de fonduri europene pentru agricultura românească la peste 98%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.