Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a adoptat două măsuri extrem de importante pentru viaţa românilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc de vulnerabilitate, decizii ce vor contribui esenţial la ieşirea cu bine din această iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concret, Executivul a decis prelungirea valabilităţii cardului pentru achiziţia de alimente pentru întreg anul viitor, respectiv acordarea în continuare a sumei de 250 de lei, o dată la două luni. În acelaşi timp, s-a hotărât majorarea plafonului veniturilor care permit conferirea acestor compensaţii la creşterea preţurilor la alimentele indispensabile, de la 1.500 de lei, la 1.700 de lei.

Pentru a sprijini oamenii cu posibilităţi materiale insuficiente de a avea strictul necesar pentru Crăciun şi sărbătorile de iarnă, conducerea executivă a ţării a întocmit toate procedurile necesare pentru ca a patra tranşă de acordare a cardului de alimente să se desfăşoare în perioada 19 decembrie - 23 decembrie. Astfel, românii cu venituri mici vor primi aceste sume mai repede şi vor putea astfel să îşi îmbunătăţească masa de Crăciun.

În prezent, numărul beneficiarilor cardurilor pentru alimente este de 2,4 milioane de conaţionali, care primesc suma de 250 de lei la fiecare două luni. Suma totală este acoperită jumătate din bugetul de stat şi jumătate din fonduri europene, costurile alimentelor, precum şi creşterea inflaţiei, fiind astfel susţinute prin acest sprijin de Guvernul condus de PNL.

A doua măsură destinată familiilor în risc de vulnerabilitate financiară şi socială se referă la compensarea preţului la energia electrică, pentru pensionari şi alte categorii ale populaţiei. Astfel, românii de peste 60 de ani, cu pensia mai mică de 2.000 de lei, precum şi pensionarii cu pensii de invaliditate, fără limită de vârstă, cu aceleaşi venituri, precum şi persoanele cu dizabilităţi, beneficiarii de ajutoare sociale şi de alocaţii pentru întreţinerea familiei, vor primi anul viitor suma de 1.400 de lei, în două tranşe, pentru a-şi uşura povara facturilor la energie. Prima tranşă din aceşti bani, respectiv 700 lei, va fi acordată în luna februarie 2023, iar a doua în septembrie 2023. De această măsură de ajutor vor beneficia 3,9 milioane de români.

Important de reţinut este faptul că se pot deconta toate tipurile de energie existente în România, respectiv energia electrică, energia termică în sistem centralizat, încălzirea, consumul de gaze naturale, lemnele de foc, peleţii, buteliile cu gaz lichefiat şi alte forme de energie utilizate în perioada de iarnă pentru încălzirea locuinţelor.

Plăţile vor fi efectuate prin intermediul operaţiunilor de sume în mandat poştal, prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română, atât prin intermediul oficianţilor poştali, cât şi direct, la oficiile poştale. Beneficiarii eligibili trebuie să prezinte trei documente: cardul de energie, care dă dreptul beneficiarului la compensarea preţului la energie, cartea de identitate şi documentul justificativ privind datoria faţă de furnizorul de energie. Cardul de energie nu are valoare nominală, are elemente de securitate, respectiv, cod de bare şi dă dreptul beneficiarului exclusiv la compensarea preţului la energie. Acest document nu este transmisibil şi nu se pot ridica bani în numerar de pe el.

În concluzie, peste 6,3 milioane de români vor fi susţinuţi financiar prin cardurile de energie şi de alimente, fapt ce-i va ajuta să gestioneze mai eficient atât cheltuielile legate de facturile la încălzire, cât şi cele determinate de inflaţie, preţurile la alimente şi celelate cheltuieli legate de traiul zilnic.

 

Deputat PNL Cluj

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.