Alzheimer este o afectiune intalnita preponderent in cazul persoanelor care au trecut de 65 de ani, dar exista situatii in care poate debuta mult mai devreme si poate afecta inclusiv persoane de 30 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este adevarat ca procentul persoanelor sub 65 de ani care sunt diagnosticate cu Alzheimer la nivel mondial este de doar 5%. Insa chiar si in acest context exista riscul acestei afectiuni de a afecta persoane considerate tinere din perspectiva diagnosticului de boala Alzheimer.

Semne ingrijoratoare in privinta Alzheimer

Un aspect foarte important de punctat in privinta Alzheimer este faptul ca simptomele si semnele care se manifesta atat in cazul persoanelor tinere, cat si in cazul persoanelor peste 65 de ani sunt aceleasi. Diferentele de simptome si de manifestari se regasesc cel mai adesea doar in cazul diferitelor stadii de evolutie, avand in vedere ca exista etapa initiala, etapa moderata si stadiul final sau avansat.

In faza initiala semenele ca pacientul se confrunta cu Alzheimer vizeaza probleme cu memoria de scurta durata. Pacientul uita anumite lucruri, uita unde a pus anumite obiecte si intampina dificultati minore in a se exprima.

Odata cu avansarea bolii Alzheimer, pierderile de memorie devin tot mai frecvente si tot mai semnificative, iar pacientul incepe sa intampine dificultati in a rezolva sarcinile cotidiene. Pe masura ce intervine stadiul intermediar al bolii, apar si schimbari de comportament precum depresia, agresivitatea, iritabilitatea crescuta, anxietatea si apatia.

In stadiul final sau avansat, pacientul intampina dificultati majore de exprimare, de orientare in spatiu si timp, dar si dificultati de a se controla din perspectiva echilibrului sau a anumitor functii ale corpului. In aceasta faza pacientul are nevoie aproape permanenta de supraveghere si de sprijin pentru indeplinirea celor mai elementare functii si activitati.

Alzheimer in cazul persoanelor tinere

In ciuda faptului ca simptomele de mai sus sunt mai degraba intalnite pentru persoanele de peste 60-65 de ani, boala Alzheimer poate sa afecteze inclusiv persoane tinere din perspectiva acestui tip de dementa.

Pentru pacientii cu debut precoce al bolii primele semne apar de cele mai multe ori la 40-50 de ani. In multe situatii persoanele cu un debut timpuri al acestei afectiuni neurodegenerative nu realizeaza faptul ca apar simptome ale bolii Alzheimer. In schimb persoanele din jur si apropiatii observa ca existe anumite comportamente care nu sunt in regula.

Nu exista conform specialistilor o cauza exacta pentru care Alzheimer debuteaza mai devreme in cazul anumitor persoane. Una dintre circumstante este atribuita mostenirii genetice, situatie in care in familie a existat sau exista o ruda de gradul I care sufera de dementa.

Faptul ca pacientii nu acorda atentie anumitor simptome face ca diagnosticarea sa fie mult mai dificila in cazul bolii Alzheimer cu debut precoce pentru persoane de 30, 40 sau 50 de ani.

Tocmai datorita faptului ca de multe ori simptomele pot fi asociate cu alte probleme sau cu oboseala si stres, aceste simptome sunt adesea ignorate. Insa indiferent de varsta, daca anumite simptome care sunt intalnite in boala Alzheimer se manifesta frecvent, este recomandat un consult neurologic de specialitate. Detalii suplimentare pot fi obtinute pe www.pro-memoria.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.