Deputatul de Diaspora Doru Coliu, atrage atenţia asupra încă unei probleme cu care se confruntă cetăţenii români stabiliţi în afara graniţelor ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, românii din diaspora posesori ai Paşaportului de Cetăţean Român cu Domiciliul în Străinătate, faimosul CRDS,  pentru că au domiciliul fiscal în altă ţară dar rămân cetăţeni români cu drepturi depline, întâmpina dificultăţi atunci când trebuie să deschidă un cont bancar în România sau, lucru şi mai grav, atunci când vor să deschidă o afacere. Peste tot le este cerută Cartea de identitate, carte de identitate la care din punct de vedere al legii actuale, nu au dreptul.

Autorităţile române eliberează acestor cetăţeni români doar o carte de rezidenţă valabilă pe o perioadă de 1 an. Această carte de rezidenţă însă, din cauza formatului său care lasă de dorit, dar şi din cauza perioadei de valabilitate prea scurte, nu este recunoscută de băncile comerciale şi nici de către o parte a administraţiei publice locale.

 Nimeni nu a explicat acestor cetăţeni că nu vor putea deschide conturi bancare sau să întemeieze o afacere pe teritoriul României cu acest paşaport nerecunoscut de nimeni în ţară.

Problematica vine şi de la faptul că administraţia sau băncile nu au fost informate de valabilitatea acestui paşaport pe teritoriul României

Pentru a remedia această gravă problemă, prejudiciabilă şi discriminatorie pentru un număr mare de cetăţeni români, deputatul de Diaspora Doru Coliu face apel atât către Ministerul Afacerilor Externe pentru a pune bazele unui program de informare al cetăţenilor români din Diaspora cu privire la dificultăţile întâmpinate pe teritoriul României de către posesorii de paşapoarte CRDS, cât şi către Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a remedia pentru a informa administraţiile statului, băncile şi societăţilor comerciale cu privire la valabilitatea acestui act de identitate pe teritoriul României.

De asemenea, deputatul de Diaspora Doru Coliu consideră că posesorii paşaportului CRDS sunt discriminaţi în comparaţie cu cetăţenii români care au părăsit ţara după aderarea României la Uniunea Europeană deoarece aceştia au posibilitatea să deţină un act de identitate pe teritoriul României, act care stipulează reşedinţa lor din România. În comparaţie cu aceştia, posesorii paşaportului CRDS,  pot obţine doar o carte de rezidenţă valabilă pe o perioadă de 1 an, o simplă hârtie scrisă de mână pe care se lipeşte fotografia beneficiarului.

De menţionat este faptul că  posesorii paşaportului CRDS sunt deja înregistraţi în evidenţa pasivă a Serviciilor de evidenţa a populaţiei, ceea ce înseamnă că aceştia continuă să facă parte dintre cetăţenii români cu drept de reşedinţă pe teritoriul naţional. Acest lucru se poate remedia printr-un transfer simplu al acestora, din evidenţa pasivă în evidenţa activă şi eliberarea unei cărţi de rezidenţă valabilă pe o perioadă de 5 ani din moment ce aceştia pot face proba posedării unui domiciliu legal pe teritoriul României.

Pentru a remedia această gravă problemă discriminatorie, deputatul de Diaspora Doru Coliu declară că va iniţia un proiect de lege.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.