Lumea cărţilor este una bogată, include diverse genuri literare şi nu este întotdeauna uşor să faci cea mai bună alegere când vrei să oferi o carte unui copil. Preadolescenţii în special sunt o categorie aparte de cititori, pentru care poate fi mai dificil să alegi cartea sau cărţile potrivite. Există însă titluri cu care nu poţi da greş, iar în continuare îţi vom vorbi despre câteva dintre acestea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Harry Potter” de J.K Rowling

„Harry Potter”, de J.K Rowling, este una dintre cele mai populare şi apreciate serii de romane fantasy. J.K. Rowling a creat un univers magic ca niciunul altul, plin cu creaturi fantastice, vrăji şi lumi care va cuceri orice preadolescent, stimulându-i imaginaţia şi creativitatea.

Seria îi are în prim-plan pe Harry şi pe cei doi prieteni ai săi, Ron Weasley şi Hermione Granger, şi descrie aventurile prin care aceştia trec după ce încep să frecventeze Şcoala de Vrăjitorie şi Magie Hogwarts.

Dincolo de plăcerea de a-i însoţi pe Harry, Ron şi Hermione în aventurilor lor, „Harry Potter” oferă tinerilor cititori oportunitatea de a se confrunta cu concepte esenţiale pentru dezvoltarea lor. Cărţile vorbesc despre importanţa prieteniei, lupta dintre bine şi rău, dorinţa şi puterea de sacrificiu, dar şi despre procesul de creştere şi maturizare.

Sunt cărţi potrivite copiilor de 12 ani

„Cronicile din Narnia” de C.S. Lewis

„Cronicile din Narnia”, o serie de şapte cărţi fantasy, pline de aventură, pentru copii şi preadolescenţi, este opera celebrului autor britanic C.S. Lewis. 

Universul creat de Lewis este unul captivant şi divers, plin de creaturi magice, peisaje fantastice şi lupte epice. Fiecare carte din serie contribuie la dezvoltarea şi extinderea acestui univers, ducând cititorul într-o călătorie fascinantă prin diferite epoci şi locaţii din Narnia.

Punctul de reper al seriei este prezenţa unor personaje memorabile, precum regii şi reginele din Narnia, creaturile magice precum leul Aslan şi diferitele specii de animale şi creaturi mitologice. Luptele şi conflictele epice, între forţele binelui şi ale răului, sunt, de asemenea, un element cheie al universului Narnia.

„Cronicile din Narnia” au avut un impact semnificativ asupra literaturii şi reprezintă unul dintre motivele pentru care astăzi citim cu atâta plăcere romane fantasy. Orice preadolescent le va aprecia. 

„Percy Jackson şi Olimpienii” de Rick Riordan

„Percy Jackson şi Olimpienii”, de Rick Riordan, explorează aventurile lui Percy, un tânăr care află că este de fapt un semizeu - fiul unei muritoare şi al lui Poseidon, zeul mării din mitologia greacă. Această revelaţie dă startul unei veritabile odisee pentru Percy, de-a lungul căreia trebuie să îşi folosească abilităţile pentru a-şi salva lumea.

Plină de acţiune şi umor, această serie a făcut din mitologia greacă un subiect mult mai pe placul copiilor, deloc greu de înţeles sau plictisitor. Ritmul alert al naraţiunii creează o tensiune care-i ţine pe cititori în suspans, dornici să afle ce aventuri îl mai aşteaptă pe Percy.

„Micul prinţ” de Antoine de Saint-Exupéry

„Micul prinţ”, de Antoine de Saint-Exupéry, este o carte ce merită citită şi recitită la de mai multe ori în cursul vieţii, iar preadolescenţa este momentul perfect pentru a o descoperi.

Povestea se învârte în jurul aventurilor unui tânăr prinţ care călătoreşte prin univers, vizitând diverse planete şi întâlnind o serie de personaje ciudate şi interesante, fiecare dintre ele reflectând diverse aspecte ale naturii umane şi ale societăţii.

„Micul prinţ” a avut un impact profund asupra literaturii pentru copii. În ciuda popularităţii sale, trecută şi actuală, a rămas o poveste despre căutarea înţelesului în viaţă, despre iubire, prietenie şi singurătate. Dacă vei alege o carte pentru un copil de 14 ani sau de orice altă vârstă, „Micul prinţ” este o opţiune pe care trebuie neapărat să o iei în calcul. 

„Matilda” de Roald Dahl

Matilda Wormwood este protagonista romanului omonim scris de Roald Dahl. Este o fetiţă de cinci ani cu o inteligenţă extraordinară, care, din păcate, trăieşte într-o familie abuzivă, indiferentă, care nu o apreciază. În ciuda acestui mediu ostil, Matilda reuşeşte să găsească refugiu în cărţi şi în şcoală, graţie învăţătoarei ei, doamna Honey.

Este o carte captivantă, scrisă în stilul distinctiv al lui Roald Dahl, în care teme serioase sunt abordate într-un mod accesibil pentru copii. 

De la publicarea sa în 1988, „Matilda” a devenit una dintre cele mai iubite cărţi pentru copii din întreaga lume şi merită să fie inclusă în orice bibliotecă.

Este important să le oferim preadolescenţilor lecturi pe care să le parcurgă cu plăcere, dar care, în acelaşi timp, să îi provoace, să îi ajute să înveţe şi să se dezvolte. „Harry Potter”, „Cronicile din Narnia”, „Percy Jackson şi Olimpienii”, „Micul prinţ” şi „Matilda” sunt doar câteva dintre alegerile de top care stimulează imaginaţia, cultivă dragostea pentru lectură şi dezvoltă abilităţile de gândire critică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.