Legea privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă, la punct fix, a fost adoptată astăzi la Camera Deputaţilor, cu majoritate de voturi. Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii George Tuţă, Sabin Sărmaş şi semnată de încă 150 de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare. Urmează votul parlamentarilor din Senat, care este Cameră decizională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, internetul, definit ca serviciu universal, va fi disponibil la viteze mari pentru toţi românii, indiferent unde locuiesc pe teritoriul ţării.

Trebuie să profităm de oportunităţile financiare pe care le avem datorită PNRR, pentru a recupera decalajul pe care îl avem în comparaţie cu alte state. Era necesar să armonizăm legislaţia pentru a avea premisele pentru a accelera investiţiile. România digitală trebuie să se dezvolte pe baze tehnologice solide, pentru a oferi impulsul necesar dezvoltării României reale. Ţara noastră trebuie să îşi conecteze finanţe, afaceri, educaţie şi comerţ într-o configuraţie care să ofere şanse egale şi oraşelor şi satelor şi comunelor. O conexiune naţională rapidă şi stabilă le va permite afacerilor mici din zone defavorizate să identifice mai uşor şanse de dezvoltare şi de acces pe pieţe. Cu precădere astăzi, când vecinătatea României este răvăşită de război, internetul de mare viteză poate deveni rapid o platformă pentru edificarea unei extrem de necesare rezilienţe cibernetice. Le mulţumesc colegilor pentru vot şi pentru faptul că au înţeles că internetul reprezintă o resursă de care trebuie să beneficieze toţi românii pentru a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare”, a declarat George Tuţă.

Economia digitală a oricărei societăţi se bazează pe trei mari piloni: infrastructura de comunicaţii, infrastructura IT şi competenţele digitale. România stă bine la nivelul Uniunii Europene în ce priveşte internetul de bandă largă - pe o mulţumitoare poziţie 10, dar ca să putem menţine această poziţie sau şi mai bine, să evoluăm, avem nevoie de investiţii permanente în sectorul de comunicaţii. Cu atât mai mult cu cât am ajuns în punctul în care internetul de bandă largă nu mai este o opţiune, el este necesar în toate activităţile noastre de zi cu zi. Nu putem vorbi de servicii publice online de înaltă calitate, de utilizarea reţelelor de socializare, a aplicaţiilor mobile sau a serviciilor multimedia online, fără ca internetul de mare viteză să fie accesibil tuturor. Altfel, decalajul digital în interiorul societăţii noastre şi faţă de alte ţări va creşte în loc să fie redus. Primul pas important în lupta cu decalajul digital, este întărirea infrastructurii de comunicaţii cu scopul de a acoperi toate zonele albe, fără acces la internet şi în acelaşi timp de a oferi servicii de internet de mare viteză la nivelul întregii ţări.  Din acest motiv, sunt extrem de bucuros că «Legea internetului pentru toţi» a fost adoptată şi le mulţumesc tututor celor care au susţinut această iniţiativă”, a declarat deputatul Sabin Sărmaş.

Printre prevederile importante din această lege se numără următoarele:

  • Persoanele fizice au dreptul de a li se asigura, în măsura în care este rezonabil, accesul la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix.
  • În termen de trei ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modalitatea de finanţare, au obligaţia de a avea conectate la o reţea publică de comunicaţii electronice capabile să furnizeze servicii de internet, la viteze de transfer a datelor şi alte condiţii de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le deţin în proprietate ori le au în administrare şi care au ca destinaţie principală furnizarea de servicii publice, dacă aceste clădiri se află în aria de disponibilitate a cel puţin unei reţele capabile să furnizeze serviciile de internet necesare.

Mai multe detalii aici: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19698

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.