Joi 20 iunie, la sala Rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti, Patronatul Confindustria Romania a organizat Adunarea Generală Anuală, urmată de cea de-a şaptea ediţie a Forumului BOTH WORLDS, sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul acesta, tema abordată a fost cea a legalităţii şi combaterea fenomenului corupţiei.

“Conformitate & anticorupţie – Metode şi standarde”, un adevărat Legal Summit pe teme sensibile care aşează România în prim-planul unui fenomen, acela al corupţiei, care nu poate fi subestimat deoarece reprezintă un adevărat obstacol în calea creşterii economice a unei ţări.

Lucrările conferinţei au fost deschise de Preşedintele Confindustria Romania, Giovanni Villabruna care a precizat că fenomenul corupţiei subminează credibilitatea unei ţări, îi distruge imaginea atât pe plan intern dar mai ales pe plan extern determinând o reducere inevitabilă a investiţiilor directe din partea altor ţări.

“Corupţia reprezintă un adevărat obstacol în calea creşterii economice a unei ţări. De aceea Confindustria Romania va combate permanent acest fenomen în vederea protejării societăţilor sale membre.”

E.S, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Marco Giungi a declarat că fenomenul corupţiei afectează atât sectorul privat cât şi sectorul public, sub diferite aspecte: judiciar, social, economic şi etic. Pe plan economic corupţia determină reducerea eficienţei precum şi distorsionarea concurenţei. Domnia sa a mai vorbit despre necesitatea transparenţei în cadrul procedurilor, deoarece este singura care poate reducere riscul corupţiei.

În cadrul lucrărilor conferinţei, din partea Guvernului României a susţinut o alocuţiune Tudor Buzatu, secretar de stat în aparatul de lucru al responsabilului cu parteneriate strategice ale României care a vorbit despre promovarea standardelor de integritate în vederea promovării sustenabilităţii în cadrul întreprinderilor.

Adunarea Generala Confindustria Romania s-a bucurat de asemenea de prezenţa unor înalţi magistraţi din Italia care au abordat sensibilul subiect al corupţiei şi din prisma experienţei italiene şi au încercat să ofere soluţii concrete de combatere. Filippo Di Benedetto, reprezentantul procurorului general de la Procuratura Generală din Florenţa a afirmat că cel mai important instrument de combatere a corupţiei îl reprezintă o magistratură independentă de puterea politică. Doar o magistratură independentă poate proteja interesele tuturor cetăţenilor.Un alt instrument de combatere a corupţiei ar putea fi stigmatizarea socială: cel care săvârşeşte acte de corupţie, împotriva intereselor colectivităţii, este treptat împins către marginea societăţii, prin eliminarea sa din evenimentele importante din viaţa colectivităţii. Tot el a mai precizat faptul că acolo unde există corupţie se creează un teren fertil pentru apariţia fenomenului extrem al criminalităţii organizate.

La rândul său, Filippo Romano, Directorul Autorităţii Naţionale Anticorupţie din Italia (ANAC) a atras atenţia că fenomenul corupţiei, fie că este vorba despre mica corupţie sau de marea corupţie este întâlnit în toate statele. Chiar şi Italia a avut pierderi deosebit de importante în economie din cauza corupţiei, avansând cifra de 60 miliarde de euro drept daune suferite de Italia în urma corupţiei, ceea ce a dus la sărăcirea întreprinderilor, a societăţii, a statului.

Elena Hach, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a abordat şi a explicat celor prezenţi conceptul de intelligence infracţional, care este rezultatul corelării dintre informaţii şi analiza informaţiilor primite cu privire la un eventual raport de tranzacţie suspectă.

Reprezentantul RINA ROMANIA, Cosmin Theohari, a vorbit despre Abordarea Firmei RINA faţă de anticorupţie: conformitate, acreditare, servicii, iar Pasquale Silvestro de la biroul TONUCCI&PARTNERS, a prezentat Integrarea juridică a modelelor de conformitate corporativă în societăţile de drept din România cu participare italiană: sugestii şi bune practici.

Printre invitaţii prezenţi la Adunarea Generală Confindustria Romania s-au numărat şi Preşedintele UGIR, George Păunescu precum şi secretari de stat în Guvernul României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.