•Rezultate extraordinare ale unei echipe de elevi din Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şapte elevi din clasa a X-a au reuşit să ajungă în etapa finală a competiţiei internaţionale de informatică  Zero Robotics, care se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia. Scopul concursului, organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT, este programarea roboţilor SPHERES - sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Faza finală a competiţiei va avea loc pe 10- 12 ianuarie la Torino, Italia, unul dintre cele patru puncte de supraveghere modială.

Echipa, formată din elevi ai clasei a X-a, a participat pentru prima dată la acest concurs şi este o premieră ca o echipă atât de tânără să ajungă în faza finală. Concursul a debutat online, pe site-ul oficial al competiţiei. Elevii au trebuit să programeze roboţii SPHERES şi să rezolve o anume problemă propusă de organizatori. După mai multe etape eliminatorii, desfăşurate ȋntr-un mediu virtual ce simulează realitatea, au fost selectate echipele finaliste. Ȋn această ultimă etapă, un astronaut aflat la bordul ISS conduce, în condiţii de microgravitaţie, turnirul ȋn care se ȋnfruntă roboţii programaţi de elevii acestor echipe. Elevii români finalişti, invitaţi ȋn Torino, Italia, vor intra în legătură directă cu oamenii de ştiinţă de la MIT şi de pe Staţia Spaţială Internaţională şi vor urmări live competiţia transmisă de la bordul ISS.

Micii informaticieni români au fost coordonaţi de  doamna Ioana Stoica, profesor de fizica de peste 20 de ani în C.N.I. Tudor Vianu, un cadru didactic deosebit, pasionată de ceea ce face şi pentru care prilejul de a lucra cu elevi de excepţie şi diversele provocări cu care se confruntă reprezintă cel mai frumos aspect al profesiei.

”Nu te poţi pregăti pentru concurs pe ultima sută de metri, este nevoie de o muncă  temeinică şi continuă pe parcursul mai multor ani. Noi lucrăm în acest sens cu elevii, săptămânal în cadrul cercurilor şi avem noroc de o echipă extraordinară de elevi, toţi olimpici la matematică, fizică sau informatică, care au rămas în aceeaşi formulă încă din clasa a cincea, şi acum, după atâţia ani de pregătire, numele lor vor fi rostite de către adevăraţii astronauţi de pe navetele NASA”, a declarat Ioana Stoica.

Dincolo de munca elevilor  stă şi susţinerea colegiului CNI Tudor Vianu prin activitatea susţinută a doamnei profesor coordonator Ioana Stoica precum şi a parinţiilor care suporta cheltuielile de deplasare pentru  competiţie şi care se implica în mod activ în formarea viitoarelor cariere ale acestor copii minunati: Coman Andrei, Crăciun Mihai,  Diaconu Andrei, Magan Alexandru, Popovici Robert,  Stoica Alexandru,  Ulmeanu Vlad.

”Este o experienţă unică, a fost prima dată când am participat la o competiţie atât de importantă, am avut emotii, nu aveam mari speranţe, dar am muncit foarte mult şi suntem fericiţi că am reuşit. Pregătirea noastra a început în urmă cu mulţi ani. Pentru codul pe care l-am scris am muncit zilnic de la câteva ore în sus, chiar şi toată ziua. Acum, suntem pregătiţi practic şi moral pentru faza finală şi desigur ne dorim să aducem titlul în România”, a declarat Alexandru Stoica, unul dintre membrii echipei de tineri informaticieni.

Copiii se gândesc să continue studiile la universităţi din afara tării şi sunt de părere că au parte de o foarte bună pregătire până la acest nivel, dar că ar putea face şi învăţa mult mai mult.

”Am invăţat foarte multe din această experienţă, am vazut multe moduri diferite de gândire care m-au ajutat să îmi schimb perspectiva asupra domeniului şi a carierei pe care vreau să o urmez. Este altceva când interacţionezi direct cu oamenii cu are ţi-ai dori să te identifici”, susţine Vlad Ulmeanu, un alt membru al echipei.

Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu nu este la prima participare la această competiţie internationala. De fiecare dată s-a calificat în faza finală, dar în acest an sunt hotărâţi să obţină marele titlu.

Pentru a patra oară, numele CNI Tudor Vianu va fi rostit pe Staţia Spaţială Internaţională !

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.