„Un spectacol de o prospeţime şi de o originalitate care nu mă miră, pentru că îl cunosc pe Gigi şi îl urmăresc de aproape 50 de ani. E un Alecsandri foarte modern, iar dansul şi vocea sopranei se aliniază într-un tot care devine o bucurie a ochiului şi a minţii”, a spus aseară Răzvan Theodorescu, istoric de artă şi membru al Academiei, după avanpremiera ”Kiritza sau jocul de-a…”, de Gigi Căciuleanu. Spectacolul va fi prezentat în premieră diseară, 14 octombrie, ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti. „Kiritza sau jocul de-a…”, porneşte de la piesele lui Vasile Alecsandri, fiind o co-producţie Teatrul Naţional Bucureşti, Fundaţia Art Production şi Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piesa de teatru coregrafic „Kiritza sau jocul de-a…” îi are în distribuţie, în jurul sopranei Oana Berbec, pe Ionuţ Toader, Lari Giorgescu, Ileana Olteanu, Aylin Cadîr, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos, Mihai Calotă, Mihai Munteniţă, Emilian Mârnea, Fulvia Folosea, Crina Semciuc, Costina Cheyrouze,  Victoria Dicu, Eduard Adam, Axel Moustache, Petre Ancuţa, Mihai Calotă, Marius Bodochi - voce Bârzoi. Asistent: Lelia Marcu-Vladu. Muzica: Jacques Offenbach şi Paul Ilea. Scenografia: Florilena Popescu Fărcăşanu. Costume: Liliana Cenean. Lumini: Cristian Şimon. Regia tehnică: Adrian Ionescu, Silviu Negulete.

Un spectacol colorat, viu, cu replici reimaginate şi actualizate cu mare fineţe. Emoţiile transmise şi implicarea desăvârşită a dans-actorilor reuşesc să restabilească un adevăr de neocolit. Eforturile disperate de depăşire a limitelor, dominaţia, bogăţia sau extravaganţa sunt doar iluzii.

Doru Liciu, istoric, diplomat: ”Un spectacol extraordinar, subversiv, provocator, extraordinar de dinamic şi de savuros. Sincronizarea dansului cu muzica, totul a fost perfect. A fost o reală plăcere să ne aflăm printre cei care au vizionat în avanpremieră spectacolul. Sunt convins că spectatorii vor avea o imensă încântare să vadă acest spectacol. Felicitări întregii echipe, au fost fabuloşi”.

Lari Giorgescu, actor şi dansator: „Gigi a îndrăznit să facă un spectacol cu actorii Teatrului Naţional. A reuşit să facă din nişte oameni care nu sunt obişnuiţi cu mişcarea, dans actori. Acesta este cred pariul pe care l-a câştigat cu Kiritza”.

Paul Ilea, compozitor: „A fost din nou o super-provocare, pentru ca aşa face Gigi de fiecare dată, îi place să mă provoace. Iar mie îmi place la nebunie să fiu provocat de el. Sper să le placă oamenilor acest spectacol, mie îmi place foarte mult ce a ieşit”.

Gilda Lazăr, director JTI: “Un spectacol a la Gigi Căciuleanu, adică incredibil, foarte complex, dinamic şi colorat! Un gen nou clădit pe vechile savori şi foarte universal-românesc, pe care l-aş numi, într-un singur cuvânt compus, tragi-comico-absurd”.

Personajul Kiritza, este interpretat de Oana Berbec. Absolventă de canto la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa prof. dr. Silvia Voinea, a urmat cursuri de măiestrie cu Ileana Cotrubaş, Marina Krilovici, Donna Woodward şi Larisa Gergieva. A susţinut numeroase turnee în ţară, dar şi în oraşe ca Berlin, Amsterdam, Barcelona, Roma, Sofia ş.a. Prima mare oportunitate de a colabora cu maestrul Gigi Căciuleanu s-a ivit în anul 2017, la Opera Naţională Bucureşti cu “TragiComedy“, spectacol care i-a deschis o nouă perspectivă a exprimării artistice.

Gigi Căciuleanu: „Oana e actriţă, dans-actriţă şi o mare cântăreaţă. Se urcă pe poante. O soprană care să facă şpagatul nu am mai văzut. Kiritza este un fel de pasăre exotică, măiastră, papagal, pasăre liră. Eu am fost totdeauna înduioşat de personajul Kitritzei, pentru că ea vrea mai mult decât are. Vrea să vorbească franţuzeşte, să se plimbe cu balonul, să se depăşească. Aşa cum Mr. Jourdain al lui Moliere vrea sa se depăşească. Niciodată nu am râs până la capăt la Burghezul Gentilom. Sunt multe simboluri în acest spectacol, sper ca lumea să le descifreze. Sper să se bucure de arta actorilor TNB, oameni minunaţi, talentaţi, interesaţi de artă, interesanţi, superbi sufleteşte şi ca prezenţe scenice. Trimit un gând către Ion Caramitru, care a binecuvântat acest spectacol, pe care l-am pus la cale împreună”.

Biletele se găsesc pe mystage.ro şi pe site-ul TNB.

JTI este sponsor oficial al “Gigi Caciuleanu Romania Dance Company”. Cu sprijinul JTI, aceasta a lansat de-a lungul timpului premiere de mare succes, ca de exemplu „OuiBaDA”, „D’ale noastre”, în care intraductibilul Caragiale a fost... tradus în limbajul dansului,”, „Folia”, după Shakespeare, la care s-au adăugat „FabriKa”, „Un minut de dans sau UFF!”, „L’Om Dada” sau „EmojiPlay”.

JTI şi-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), şi a fost una dintre primele companii multinaţionale care a investit pe plan local. JTI este recunoscută pentru susţinerea celor mai importante evenimente culturale din România, fiind partener al FITS, TIFF, SoNoRo, al seriei „Turnee muzicale de poveste” din oraşele mici. “Întâlnirile JTI”, devenite un brand cultural naţional pentru dansul contemporan, au ajuns în acest an la cea de-a XXI-a ediţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.