Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 24 noiembrie 2018, ora 18:30 spectacolul de balet ,,Iubire nesfârşită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven şi ,, Le Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru acest spectacol coregraful şi regizorul Renato Zanella a venit cu o concepţie modernă, după cum însuşi mărturisea:

„OPUS 73 (Iubire Nesfârşită)

Concertul de pian Nr. 5 în E major, Opus 73, de Ludwig van Beethoven, cunoscut lumii şi sub numele de Concert Imperial, este o capodoperă. Concepţia sa, fluiditatea, forţa, echilibrul, maturitatea şi inspiraţia, au făcut ca ultimul concert de pian pe care l-a scris să fie un punct de referinţă în universul muzical.

Această coregrafie este un omagiu pentru compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti, o companie cu o puternică bază clasică, şi cu un potenţial formidabil în toate formele de dans.

Concertul de pian, care este divizat în Allegro în E major, Adagio în B major si Rondo: Allegro dar nu foarte mult în E major, nu urmăreşte un fir narativ.

Există urma unei posibile dedicaţii lui Napoleon ( fostul împărat al Franţei) şi măreţiei sale, iar titlului i-a  fost adăugat de către un editor englez, Baptist Cramen, Opus 73. Cu siguranţă există elemente maiestuoase în această muzică şi o măreţie unică, dar şi o sensibilitate incredibilă pe care o putem găsi în a doua mişcare.

Personal, consider că adagio este o scrisoare de dragoste către persoana iubită. Şapte note care pot crea un univers de sunete, cinci poziţii care pot crea un univers al mişcării. Muzică, dans şi respect, despre aceste elemente este vorba in creaţia mea, Opus 73.

LE SACRE DU PRINTEMPS

Igor Stravinsky a fost un revoluţionar care a împins limitele creaţiei  muzicale. Le Sacre du printemps  este unul dintre  exemplele majore. Cu premiera pe care a avut-o pe Champs Elysees în 1913 a provocat o schimbare radicală în dans şi în istoria compoziţiei dansului. Interpretarea mea a fost inspirată de războiul din Iugoslavia, timpuri grele pentru întreaga europă. Personal, am fost marcat de complexitatea contextului etnic şi religios, şi mai ales, de brutalitatea conflictului.”

https://www.youtube.com/watch?v=6JZYbxTiIqw&feature=youtu.be

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Naţională Bucureşti)

Biletele se găsesc pe https://tickets.operanb.ro/ şi la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti (program luni – duminică între orele 10:00 - 13:00 şi 14:00 - 19:00).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.