Organismul uman are o inteligenţă proprie şi, atunci când anumite funcţii nu sunt în complet echilibru, corpul îţi va oferi anumite indicii şi va declanşa anumite simptome. Cu toate acestea, multe simptome pot fi confundate cu alte probleme de sănătate. Astfel, când există un astfel de impas este necesar să faci investigaţii amănunţite, care îi vor permite medicului să pună diagnosticul corect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezonanţa Magnetică Nucleară, sau RMN-ul, este o astfel de investigaţie care le permite experţilor să descopere în detaliu ce se întâmplă cu corpul tău, în funcţie de zona afectată şi simptomele asociate.

Cum funcţionează RMN-ul şi când este recomandat?

            Prin RMN înţelegem, de fapt, ce se întâmplă cu organismul uman atunci când anumite simptome nu sunt concluzive. Această investigaţie este foarte utilă dacă anumite simptome nu pot defini o anumită afecţiune sau, cu atât mai mult, când medicul are nevoie de o analiză detaliată a organismului pentru a pune un diagnostic precis.

            Această tehnică de imagistică este foarte eficientă datorită câmpului magnetic utilizat şi a undelor care, printr-un program computerizat, oferă imagini clare ale structurilor organismului, în funcţie de zona care este afectată care necesită un control amănunţit. Pe natisan.ro poţi regăsi un mic ghid pentru această investigaţie.

            Pacientul este aşezat pe un pat mobil care, în timpul examinării, este introdus în magnetul de formă cilindrică. Odată aflat în interiorul magnetului cilindric sunt transmise unde care vor interacţiona cu atomii de hidrogen din organism. Astfel, cu ajutorul computerului, această mişcare şi interacţiune este surprinsă de la ţesut la ţesut, formând imagini clare despre structurile interne ale organismului. Aceste imagini precise vor ajuta medicii să pună un diagnostic corect, fiind o investigaţie care este adesea utilizată atunci când există anumite analize care nu sunt concluzive sau simptome comune multor afecţiuni.

            De fapt, descoperirea RMN-ului a fost revoluţionară pentru medicină, întrucât este o investigaţie de fineţe, amănunţită, complet neinvazivă, care îţi permite să afli în câteva momente ce se întâmplă cu organismul tău până la cel mai mic detaliu. Bineînţeles, această investigaţie se face în funcţie de zona corpului care necesită o examinare amplă, precum:

●       Zona abdominală

●       Zona coloanei vertebrale

●       Examinarea sânilor

●       Examinarea articulaţiilor

●       Examinarea cordului

●       Examinarea sistemului nervos şi a craniului

●       Examinarea pelvisului

●       Examinarea prostatei

            Această investigaţie este foarte utilă şi foarte sigură, deoarece este complet neinvazivă, nu provoacă disconfort sau durere şi nu utilizează raze X, precum alte examinări medicale. Totuşi, este de reţinut faptul că RMN-ul poate fi contraindicat pentru anumiţi pacienţi, precum cei care au un stimulator cardiac, anumite implanturi care au în compoziţie metal, pompe pentru medicamente sau insulină, pacienţii cu probleme renale şi pacientele însărcinate. Metalul va interacţiona cu magnetul şi poate deveni un pericol pentru pacient. De asemenea, pacienţii care suferă de claustrofobie pot primi anumite medicamente pentru relaxare înainte de investigaţie sau, în anumite cazuri şi în funcţie de forma manifestată, RMN-ul poate fi contraindicat.

            Această investigaţie continuă să fie un ajutor de încredere pentru medici şi pacienţi, deoarece poate oferi răspunsuri precise pentru zonele examinate. Totuşi, este important să ţii cont de recomandările medicilor pentru a te pregăti în prealabil, mai ales dacă suferi de anumite afecţiuni, precum claustrofobia, sau anumite intervenţii din trecut ar putea interacţiona cu tehnologia folosită de RMN. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.