Se poate spune despre dementa ca este maladia Mileniului III, din ce in ce mai multe persoane de varsta a treia fiind afectate de aceasta. Sunt inca extrem de multi romani care asociaza dementa cu nebunia, asa cum sunt multi altii care atunci cand aud termenul ,,dementa” se gandesc doar la boala Alzheimer. Dementa nu este o boala in sine, ci un termen generic ce descrie simptomele declinului cognitiv, cum ar fi afectarea memoriei, a comunicarii si a gandirii. Desi este asociata cu batranetea, dementa nu este o manifestare normala a acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principalele tipuri de dementa sunt boala Alzheimer, caracterizata prin distrugerea progresiva a celulelor cerebrale, dementa vasculara, care survine dupa accidente vasculare repetate, dementa cu corpuri Lewy, afectiune neurodenegerativa legata de structuri anormale din creier, sau demente mixte care combina boala Alzheimer cu unul din celelate tipuri. Mai pot cauza simptome de dementa boala Parkinson, boala Huntinghton, boala Pick, hidrocefalia si sindromul Down.

Cum recunoastem primele semne de dementa

Aparitia simptomatologiei dementei poate fi remarcata de membrii familiei. Pierderea memoriei  recente este primul semnal de alarma. Repetarea constanta a unei intrebari, dificultatile in alegerea cuvintelor in anumite contexte, repetarea cuvintelor si modificari bruste ale dispozitiei sunt motive serioase pentru o atenta monitorizare. Cand apar problemele de orientare, dificultati in realizarea rutinei zilnice, dificultati de adaptare la schimbare, pierderea initiativei, sentimente de suspiciune, insecuritate si teama, este cazul sa apelati la specialisti.

 Acestia descriu 4 stadii ale dementei: insuficienta cognitiva usoara, dementa usoara, dementa moderata si dementa severa. Daca in primele doua stadii, persoana bolnava poate fi ingrijita in cadrul familiei, in ultimele stadii, cand apar schimbari semnificative de personalitate, de multe ori cu manifestari violente, sau debilitati functionale, este necesar ajutor din partea unor ingrijitori la domiciliu sau a unor institutii de ingrijire. Un astfel de centru este Azilul de batrani Trai Bun, un loc din Bucuresti unde persoanele cu acest gen de probleme pot primi o ingrijire calificata, in regim de cazare de lux, cu facilitati medicale de ultima generatie, intr-un mediu sigur, relaxant, care faciliteaza socializarea.

Dementa vasculara

Dementa vasculara este cea mai intalnita forma de dementa, dupa boala Alzheimer. Boala este generata de reducerea cronica a fluxului sangvin la nivelul creierului, rezultat al unor accidente vasculare cerebrale. Blocarea mai mult de cateva secunde a alimentarii cu sange a celulelor cerebrale poate cauza moartea acestora si afectarea unor zone care controleaza memoria,  invatarea sau limbajul. In functie de persoana afectata, de severitatea accidentului vascular cerebral sau de numarul de astfel de atacuri, semnele de dementa se pot dezvolta treptat sau brusc. Cel mai des, dementa vasculara survine dupa o serie de AVC minore, care pe moment nu lasa urmari vizibile, dar care in timp pot duce la afectarea cortexului cerebral.

Pe langa simptomatologia generala in cazul dementelor, in cazul celei vasculare pot aparea si amorteala, paralizie si slabiciune pe o parte a corpului, dificultati de vorbire, vedere dubla sau pierderea acesteia, pierderea echilibrului si a coordonarii, dureri bruste de cap, varsaturi, semne specifice accidentului vascular cerebral.

Ce ofera Centrul de ingrijire pentru Seniori Trai Bun

Trai Bun este locul ideal in care persoanele cu astfel de afectiuni pot fi ingrijite. Rezidentii centrului beneficiaza de conditii de cazare de lux, de supraveghere medicala permanenta, prin personal cu inalta calificare, dar si printr-un smart system de monitorizare automata a functiilor vitale, diete personalizate, grupuri sanitare adaptate si recuperare medicala.

Cum dementa nu se poate vindeca, atentia va fi indreptata spre administrarea tratamentului simptomatic, ingrijirile paleative, stimularea functiilor cognitive si prevenirea aparitiei de noi accidente vasculare prin monitorizarea atenta a afectiunilor care pot genera aceste atacuri: hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, diabetul zaharat sau ateroscleroza.

Ingrijirea bolnavilor cu dementa vasculara este personalizata. Se incearca mentinerea unui mediu confortabil, usor de recunoscut, in care activitatile sa se desfasoare dupa o rutina zilnica care sa previna agitatia si iritabilitatea pacientilor. Pentru a-i ajuta sa se orienteze temporal, in camerele de camin sunt amplasate ceasuri si calendare. Pentru a mentine moralul ridicat, camerele rezidentilor sunt decorate in culori calde, primitoare. In camere vor fi aduse flori, televizor, radio sau orice instrument care l-ar preocupa pe bolnav, dar care sa nu-i puna siguranta in pericol.

Comunicarea va juca un rol important in ingrijirea rezidentilor. Acestora li se va explica ce vor face cu un ton linistitor si cu zambetul pe buze. Personalul va interactiona cat mai mult cu acestia, incurajandu-i sa continue activitatile fizice si sociale, atata timp cat este posibil.

Este evident ca dementa reprezinta o provocare pentru cei afectati, dar si pentru cei care ii ingrijesc.  Alegerea Centrului de Seniori Trai Bun, pentru ingrijirea persoanelor din viata dumneavoastra care sunt afectate de aceasta maladie, este garantia unei ingrijiri de calitate a bolnavului, a unei vieti decente si demne in conditiile de boala, dar si a linistii familiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.