Piaţa neagră a ţigaretelor creşte uşor în ianuarie 2022 cu 0,4 p.p. faţă de noiembrie 2021, până la 7,8% din totalul consumului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În luna ianuarie, deşi la nivel naţional piaţa neagră s-a menţinut relativ constantă, în anumite regiuni fluctuaţiile au fost semnificative. Cea mai mare creştere a comerţului ilegal cu ţigarete s-a înregistrat în nord-est, şi anume 5,8 p.p. faţă de noiembrie 2021, până la 25,6%, regiunea continuând să fie cea mai afectată de contrabandă. O creştere de 2,6 p.p. până la 4,2% se înregistrează şi în Bucureşti. Pe de altă parte, în regiunea sud-est este notată o scădere de 5,4 p.p., până la 2,5%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, „cheap whites” continuă să deţină cea mai mare pondere, de aproape 60%, deşi se află în scădere cu 4,9 p.p.. Ponderea produselor provenite din Ucraina creşte uşor cu 0,2 p.p., iar Moldova şi Serbia se menţin constante, cu 3,5%, respectiv 0%.”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„În 2021, au fost capturate circa 116 milioane de ţigarete de contrabandă, în creştere cu aproape 5 milioane faţă de 2020, potrivit StopContrabanda.ro. Deşi nivelul pieţei negre a ţigaretelor se menţine relativ constant în ultima perioadă, totuşi procentul de 7,8 din totalul pieţei ţigaretelor se traduce printr-un impact de aproximativ 2 miliarde de lei anual la bugetul statului şi în produse necontrolate şi nefiscalizate, cu risc major la adresa siguranţei consumatorilor, a dezvoltării economice şi a afacerilor legitime din România. În cei 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală, BAT şi-a consolidat statutul de partener al economiei româneşti, cu peste 500 de milioane de euro investiţi în fabrica sa de la Ploieşti şi contribuţii semnificative la bugetul de stat, care au crescut de la an la an. Acest ritm de creştere va putea fi menţinut în condiţii de predictibilitate legislativă şi dialog constructiv cu mediul de afaceri. De asemenea, credem cu tărie în nevoia de eforturi comune şi vom fi alături de autorităţile cu atribuţii în domeniu prin proiecte concrete de susţinere în combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa centrală şi de sud în cadrul BAT.

„Anul 2022 a început într-un context geo-politic foarte tensionat. În aceste condiţii, România are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate macro-economică şi de venituri bugetare pe care să se poată baza. Ţara noastră a devenit în 2020, un an de criză fără precedent, al doilea mare producător de ţigarete din UE, alături de Germania, după Polonia. Tot în 2020, sectorul tutunului a fost cel mai solid contribuabil, cu 17,54 miliarde lei, iar în 2021 veniturile din accize au crescut cu 9,4% faţă de anul precedent, nivelul redus al contrabandei impulsionând decisiv acest rezultat. În primele nouă luni din 2021, exporturile produselor din tutun au fost în valoare de peste 950 milioane euro, contribuind pozitiv la balanţa de plăţi cu peste 700 milioane de euro. Ca să putem creşte aportul la buget şi în acest an, este nevoie de o politică fiscală coerentă şi un cadru de reglementare care să nu sufere schimbări bruşte şi neplanificate”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

„Contribuim la creşterea economiei României şi prin investiţii, nu doar prin taxele şi impozitele virate la buget. În 2020, alături de celelalte companii din sectorul tutunului am devenit cel mai important contribuabil la buget de stat, în condiţiile scăderii veniturilor provenite din sectorul energetic. Mai mult, prin PMI Impact suntem parteneri ai autorităţilor de aplicare a legii în încercarea de a combate traficul ilicit cu produse din tutun. PMI Impact este o iniţiativă la nivel global prin care, începând din 2016, s-au alocat circa 50 milioane de dolari dintr-un total de 100 de milioane pentru proiecte anti-contrabandă derulate de instituţii publice, private şi organizaţii neguvernamentale. Cea de-a doua rundă a programului a fost extinsă până în aprilie anul curent, iar pentru cea de-a treia rundă se pot face înscrieri până în august 2022.”, a declarat Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

„Este un semnal bun că în perioada de iarnă, pe fondul unei inflaţii record, care a pus presiune pe puterea de cumpărare, contrabanda a crescut cu doar 0,4 p.p. În acelaşi timp, este îngrijorătoare majorarea abruptă din regiunea de nord-est, ceea ce înseamnă că traficanţii încearcă să îşi resusciteze reţelele, iar vigilenţa autorităţilor trebuie să rămână la cote înalte. Eforturile Vămii, ale Poliţiei de Frontieră şi ale Poliţiei trebuie însă susţinute şi de factorii politici de decizie, pentru ca acţiunile derulate şi resursele alocate să aibă efectele scontate. Circa 75% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă accize şi TVA, ca urmare pentru securizarea veniturilor bugetare este absolut necesară o politică fiscală predictibilă, care să nu presupună  majorări de taxe peste noapte. În această perioadă, inflaţia este o provocare extraordinară pentru orice business, motiv pentru care creşterea de accize ar trebui să fie mai temperată decât în anii precedenţi.”, a declarat  Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

„Prevenirea şi combaterea contrabandei cu produse din tutun, precum şi menţinerea nivelului mediei anuale a consumului de ţigarete provenite din contrabandă la sub 10% din totalul consumului, reprezintă obiective importante ale autorităţii vamale. De remarcat că rezultatele recente arată o creştere cu peste 9% în anul 2021, comparativ cu anul 2020, a veniturilor colectate la bugetul statului provenind din accizele pentru produsele din tutun. Astfel, în cursul anului 2021, autoritatea vamală a fost activ implicată în prevenirea şi combaterea fenomenului de contrabandă cu produse din tutun, atât prin acţiuni proprii, desfăşurate de structurile de supraveghere şi control vamal de la nivel central şi teritorial, cât şi prin participarea la acţiuni comune de tip Joint Customs Operation, Joint Border Control Operation sau Joint Action Days, alături de alte state membre sau de autorităţile vamale din Republica Moldova şi Ucraina, acţiuni ce au fost coodonate/organizate, după caz, de Organizaţia Mondială a Vămilor, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) sau Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX). În acest an, ne propunem să intensificăm eforturile noastre, inclusiv prin cooperarea strânsă cu alte autorităţi de aplicare a legii, cu autorităţi similare din alte state membre sau statele vecine, cu organizaţii internaţionale, precum şi cu mediul de afaceri onest”, a declarat Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei.

„Ţigaretele sunt cele mai traficate produse la frontierele României, ca urmare vom continua eforturile susţinute pentru combaterea contrabandei. În cursul anului trecut, am înregistrat rezultate remarcabile: poliţiştii de frontieră au reţinut în 2021, în vederea confiscării, aproximativ 3,9 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, cu o valoare de circa 50 milioane lei, precum şi cantităţi semnificative de tutun. Acţiunile noastre pentru combaterea acestui fenomen vor continua şi în anul 2022, atât independent, cât şi alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne sau alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal.

Recent, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat au descoperit, ascunse în două ansambluri rutiere,  1.750.000 de timbre de acciză pentru ţigarete, specifice Ucraina, susceptibile a fi false. Este doar un exemplu menţionat din seria de acţiuni derulate la început de an de Poliţia de Frontieră Română.”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

„În continuare, Poliţia Română este angrenată în lupta pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu produse din tutun. Prioritizarea prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu produse din tutun la nivelul instituţiei este reflectată de rezultatele deosebite obţinute, atât din punct de vedere al capturilor, cât şi al menţinerii consumului de ţigarete de contrabandă la cel mai redus nivel din ultimii ani. Cu siguranţă, acţiunile noastre vor continua, în cooperare cu ceilalţi parteneri instituţionali şi cu mediul de afaceri, pentru a diminua nivelul pieţei negre a ţigaretelor.” a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, chestor de poliţie Aurel Dobre.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru menţinerea pe termen lung a unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Încadrarea contrabandei în categoria ameninţărilor identificate în Strategia de apărare a ţării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.

În 2020, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 17,54 miliarde de lei, sectorul tutunului devenind cel mai solid contribuabil pentru statul român. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.