Constanţa, 28 mai 2017 - Campania de informare şi educare “Vaccinarea salvează vieţi” a ajuns astăzi la Constanţa, continuându-şi misiunea de informare şi educare în ce priveşte imunizarea prin vaccinare, după ce s-a oprit în judeţele Buzău şi Bacău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
In cadrul conferintei de presa organizata astazi, 28 mai, la Primaria Constanta cu ocazia lansarii campaniei de informare si educare "Vaccinarea salveaza vieti", autoritatile  publice impreuna cu reprezentatii Directiei de Sanatate Publica locala si initiatorii campaniei au formulat o opinie comuna  in ceea ce priveste nevoia de informare corecta, bazata pe dovezi medicale.
 
Principalele declaratii:
“Sunt un sustinator al vaccinarii ca act medical si al legii vaccinarii, cu conditia implicarii specialistilor. Intr-o problema atat de importanta ca vaccinarea trebuie sa lasam specialistii sa vorbeasca. Copiii mei sunt vaccinati si sunt dusi la medicul de familie periodic. Eu si sotia nu ne informam de pe internet, mergem la medici si avem incredere in parerea lor. Daca noi in Constanta ne vaccinam, trebuie sa-i convingem si pe turisti ca este important sa se gandeasca la sanatatea publica,” a declarat Decebal Fagadau, Primarul Municipiului Constanta.
 
 
“Vaccinarea a ajuns pe agenda Primului Ministru, iar implicarea este  una directa in rezolvarea situatiei aparute ca urmare a epidemiei de rujeola. In momentul de fata responsabilitatea noastra in primul rand este sa asiguram dozele de vaccin necesare. Poate trebuie sa incepem sa stimulam oamenii sa mearga sa se vaccineze inainte de a-i sanctiona. Mai trebuie sa si informam oamenii, iar statul are obligatia sa informeze corect si transparent. Cred insa ca este nevoie de un efort comun, de implicarea tuturor, in principal al medicilor de familie”, a declarat Tibor Pentek, Consilier de Stat, Guvernul Romaniei.
 
“Este momentul sa ne intrebam de ce acum 10 ani aveam acoperire 95%. Primul lucru pe care trebuie sa-l inteleaga toata lumea este ca noi ne asumam responsabilitatea asigurarii sanatatii copiilor si a comunitatii. Noi, cei care  lucram in sanatate, in administratia publica, locala sau nationala, avem obligatia sa facem ceva. Nu trebuie sa-i blamam pe cei care nu-si vaccineaza copii, mai degraba sa ii informam corect, astfel incat sa poata lua decizii in deplina cunostinta, intelegand si riscurile la care se expun. In momentul de fata intre 5- 7% refuza vaccinarea, iar  30% nu se prezinta. Acest segment are nevoie de informare si acest lucru se poate intampla doar cu sprijinul medicilor de familie”, a declarat  Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte, Societatea Romana de Microbiologie, Consilier personal al Ministrului Sanatatii.
 
 
“In Constanta rata de vaccinare este peste media tarii.  Vaccinarea este un demers esential pentru sanatatea publica, iar legea vacinarii trebuie sa se bazeze pe niste premise reale si sa asigure stocurile necesare de vaccin. Am avut sincope in aprovizionare, dar acestea s-au rezolvat. Chiar am ajutat si alte judete,” a declarat Conf. Univ. Dr. Dina Constantin, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa.
 
“Milioane de vieti sunt salvate prin vaccinare. Este un adevar incontestabil. Acoperirea vaccinala se poate obtine doar la copiii care sunt inscrisi la medicul de familie. E important sa inscriem copiii la medicul de familie. Constanta este ferita de epidemia de rujeola, acoperirea vacinala fiind de peste 90% . Chiar si asa, a existat o situatie in care am avut trei cazuri intr-o comunitate, la trei generatii, cu totii neavand certificate de nastere si nefiind inscrisi la medicul de familie. Preventia, supravegherea si raportarea sunt esentiale pentru sanatatea publica”, a declarat Dr. Suzan Ibram, Sef Compartiment Supraveghere Control Boli Transmisibile, Directia de Sanatate Publica Constanta.
 
“Preventia este in obiectul de activitate al medicului de familie. Medicul de familie isi cunoaste pacientul de la nastere pana la maturitate si cred ca poate avea succes in a-l convinge ceea ce este bine sau nu pentru sanatate. In  practica de zi cu zi nu m-am lovit de refuzuri la vaccinare”,a declarat Dr. Laura Condur, Presedinte, Societatea Romana de Medicina Familiei, Filiala Constanta.

Iniţiată de către Asociaţia Pro Imunizare împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Microbiologie şi beneficiind de sprijinul Primăriei şi al Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, campania şi-a propus să informeze corect folosind dovezi ştiinţifice şi expertiza medicilor, răspunzând astfel celor care au încă un semn de întrebare în privinţa vaccinării. Imunizarea activă, prin vaccinare, rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave.

“Este extrem de important ca oamenii să aibă acces permanent la informaţii corecte şi fundamentate ştiinţific atunci când vine vorba despre vaccinuri şi vaccinare. Activitatea de vaccinare, componentă prioritară a sistemului de sănătate, trebuie explicată oamenilor astfel încât ei să înţeleagă că în absenţa ei sănătatea copiilor şi siguranţa naţională sunt puse în pericol,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

 

“Împreună creştem obiceiuri sănătoase” este evenimentul interactiv al campaniei şi are loc tot astăzi în parcul Tăbăcărie, Ţara Piticilor, interval orar 10:00 – 14:00. Actriţa Ioana Ginghină şi echipa MiniArt Show i-au invitat pe copii şi părinţi la un exerciţiu de prevenţie neobişnuit. Copiii au învăţat cum pot „lupta” cu virusurile şi bacteriile şi au deprins câteva reguli simple de igienă, în timp ce părinţii s-au informat corect cu ajutorul specialiştilor şi al materialelor informative. Nu au lipsit atelierele creative, momentele de animaţie şi concursurile cu premii, toţi cei prezenţi devenind campionii prevenţiei!

În contexul creşterii considerabile a numărului de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România, sub 75 %, specialiştii trag un semnal de alarmă şi atenţionează asupra implicaţiilor ce pot apărea.

 

“România tinde să ajungă pe harta neagră a imunizării europene. O strategie eficientă de aprovizionare, o informare de durată a pacienţilor cu materiale dedicate şi adaptate, o motivare a medicilor vaccinatori, a altui personal medical sau nemedical implicat în vaccinare, o bună înţelegere a importanţei momentului de către decidenţi sunt urgenţe indiscutabile. Este momentul să ne reevaluăm priorităţile naţionale, altfel riscăm vieţile copiilor noştri”, Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Epidemia de rujeolă declarată oficial în România încă din septembrie 2016 a înregistrat până la data de 19 mai un număr total de 6124 de cazuri din care 26 s-au soldat cu deces.

Studiile de specialitate demonstreză eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Comparativ cu perioada prevaccinală, statisticile Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC https://www.immunize.org/catg.d/p4037.pdf) evidenţiază o scădere considerabilă a numărului de cazuri de boală ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Având şi sprijinul Coaliţiei România Sănătoasă, campania “Vaccinarea salvează vieţi” foloseşte resurse oficiale de informare oferite de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. (https://insp.gov.ro/sites/cnepss/resurse-imc-vaccinare/)

Pentru mai multe referinţe despre vaccinare şi vaccinuri accesaţi: www.snmf.ro, https://www.snmf.ro/vaccinare, https://www.srm.ro, https://www.euro.who.int/en/home, www.proimunizare.ro, https://desprevaccin.ro, https://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale, https://www.facebook.com/RomaniaSanatoasaCoalitie

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.