Asociaţia Culturală Flower Power organizează pe 4 decembrie 2017, la Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio, începând cu ora 19:00, concertul extraordinar de sărbători al artistului Grigore Leşe, ”Aşteptând Crăciunul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectatorii sunt invitaţi la o incursiune în istoria tradiţiilor româneşti specifice sărbătorilor de iarnă şi, în special, în istoria colindului. Grigore Leşe îşi propune să joace rolul colindătorului-povestitor pentru a le spune oamenilor cum se colinda mai demult, ce sunt colindele, care e tematica lor şi care sunt genurile de colinde tradiţionale româneşti.  "Îmi doresc, în primul rând, să aduc povestea colindului şi a colindatului. Să transmit starea de început şi de sfârşit de an, de regenerare a timpului şi a lumii."

Concertul va prezenta colinde din toate categoriile: colind despre facerea lumii, colind de ogrăzi, colind de cântec, colind de apocrife, cântece de stea, mulţămituri şi va aduce pe scenă cete de colindători de pe tot teritoriul ţării: Râşca, Titeşti, Şinca Nouă, Călăraşi, Vinerea. „Colinde pe care trebuie să le cântăm pentru a ne feri de prăvălirea în nimicul de fiecare zi. Prin colinde vom comunica cu lumea, cu sufletele morţilor. Se reînnoieşte timpul, Iisus Hristos se naşte, ceea ce înseamnă bucurie, împlinire, bogăţie, lumină, cuvânt şi întrupare. Naşterea lui Iisus Hristos este sărbătoarea darurilor şi trebuie să împlinesc legea pământului, ” declară Grigore Leşe.

Patrimoniu cultural românesc, colindele pe ritmuri şi texte străvechi vor aduce, cu două zile înainte de Moş Nicolae, lumina sărbătorilor de iarnă româneşti în sufletele celor prezenţi la concert. "Colindatul este un ritual precreştin, bărbătesc, manifestările sunt complexe: oamenii de maschează, dansează, colindă din casă în casă, cântă pe drum, iar toate acestea ne duc cu gândul la vechile serbări ale lumii antice. Ştiţi de ce umblu eu a colinda? Unu – să mă împac cu mine, şi doi, să mă întâlnesc cu cei mulţi. Trei – să mă bucur de întâlnirea asta. Asta-i colinda!”

BIOGRAFIE GRIGORE LEŞE

Grigore Leşe este o voce unică în spaţiul public românesc. A absolvit Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj; şi-a dat doctoratul în muzică; este Doctor Honoris Causa al Universităţii "Vasile Goldis" din Arad; este profesor asociat la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde preda cursul de etnomuzicologie. Artistul Grigore Leşe a cercetat cu mare atenţie folclorul (nu numai pe cel românesc) şi a găsit răspuns la o întrebare aparent simplă, în realitate fundamentală: de unde vine cântecul.

Muzica lui Grigore Leşe a asigurat coloana sonoră a filmului artistic „Faraonul" (regia: Sinisa Dragin), precum şi a dramei istorice despre regina Maria Stuart a Scoţiei, "Ganpowder, Treason and Plot" (producţie BBC).

 În anul 2009 primeşte “Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România, nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai, 2009.

Grigore Leşe este primul muzician român care a adus alături de el, pe scenă, artişti tradiţionali din Iran, Siria, Pakistan, căutând interferenţa muzicilor străvechi din România şi din Orient.  Muzica lui se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare realizate în ţară sau în străinătate, dintre care ”The Pharaoh Gunpowder”, ”Treason and Plot”(BBC) sau documentarul ”Wild Carpathia”(producţie Travel Chanel).

Pe plan internaţional Grigore Leşe a susţinut la Madrid, la Circulo De Bellas Artes, prin intermediul Institutului Cultural Român, un spectacol de talie europeană, cu care a avut mare succes. A fost invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale din lume: la Smithsonian FolkLive Festival-Washington, Festivalul Vocile Lumii-Bloomington, Festivalul Montmartre-Paris, Festival der Kontinente-Berlin, Olimpiada Culturală de la Atena, Festivalul Ţărilor din Europa de Est-Montreal, Francophonie Metisse-Paris, Culturescapes-Basel, Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai şi Yeosu, Gala Premiilor BAFTA-Londra, Târgul International de Carte de la Beijing, Festivalul Miguel Bernal Jimzenez , Morelia, Mexic, Zilele Culturale ale Băncii Centrale Europene, Frankfurt; Expoziţiile Mondiale de la Aichi, Shanghai şi Yeosu. Cântecele sale sunt difuzate la radio nu doar în România, ci şi la BBC, RFI şi alte reţele de radio internaţionale.

În 2013, a publicat la Editura Humanitas volumul “Acum ştiu cine sunt: Însemnări şi aduceri aminte”

În 2015, cel de-al doilea volum al artistului, a aparut tot la Humanitas, sub titlul ”Horea în grumaz. Înger păzitor şi ispită”, carte care îşi are baza de pornire în teza de doctorat a lui Grigore Leşe, despre care mărturiseşte chiar în prefaţa cărţii:

Aproape 14 ani m-am gândit dacă e bine sau nu să public teza de doctorat, o lucrare ştiinţifică, greu de urmărit şi de descifrat,, o carte supusă rigorilor academice. Astăzi m-am hotărât să vă ”traduc” o parte din ea, să vă povestesc despre hore,  ce am aflat de la străbunicii mei, de la oamenii pe care i-am întâlnit de-a lungul anilor, despre cum au înflorit horile lor în glasul meu. Cartea pe care am scris-o este una de împăcare. Cartea drumului meu de cunoaştere şi înţelepciune, în care horea mi-a fost şi înger păzitor, şi ispită”.

Nefiind adeptul înregistrărilor, Grigore Leşe nu are un material discografic numeros, însă toate producţiile muzicale de până acum :”Cântec pastoral”(casa de discuri Amori-Lausanne) 1996, ”Cântece de cătănie şi hori”(Societatea de Concerte Bistriţa) -2000, 2003, ”Horile vieţii” şi ”Aşteptând Crăciunul”(Roton)- 2005, ”Grigore Leşe-Le chant de Lăpuş”(Ocora RFI, Paris)-2009, ”Grigore Leşe şi aromânii fârşeroţi”(A&A Records) - 2011, ”De dragoste, de război, de moarte, de unul singur”(Humanitas Multimedia)-2011, poartă amprenta autenticităţii. 

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.