Comisia Europeană a aprobat Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri, IMM Invest Plus, cu o valoare de patru miliarde de euro, coordonate de Ministerul Finanţelor. Aceste programe, extrem de importante pentru dezvoltarea României şi creşterea economică, se derulează prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Infuzia acestor patru miliarde de euro în economia românească va avea ca efect atragerea de capital cu cele mai mici costuri de finanţare de pe piaţă, pentru un număr de circa 25.000 de beneficiari.

Antreprenorii sunt invitaţi să se înscrie pe platforma www.imminvest.ro, pentru a accesa fondurile puse la dispoziţie prin intermediul Programului IMM INVEST PLUS, utilizând oricare din componentele sale: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST. Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanţii pentru împrumuturi şi granturi, ce vor acoperi comisionul de risc, precum şi comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenţionate pe o perioadă de până la 12 luni.

Prin schema de ajutor de stat pusă la dispoziţie de către Ministerul Finanţelor, plafonul de garantare al programului a fost majorat cu peste 10 miliarde de lei, ajungând la 17,75 miliarde de lei, iar schema de ajutor de stat sub formă de granturi depăşeşte 1,9 miliarde lei.

Schema de ajutor de stat poate fi accesată până la data de 31 decembrie 2022 şi oferă accesul la finanţări de maxim 10 milioane lei pentru proiectele de investiţii/beneficiar şi de maximum 5 milioane pentru capital de lucru. Procentul de garantare poate atinge până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanţărilor va fi de 72 de luni, pentru creditele de investiţii, şi de 36 luni, pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Ajutoarele de stat pot ajunge până la 500.000 Euro/întreprindere/UAT, cu excepţia domeniului producţiei primare de produse agricole, unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii şi pescuitului.

Sunt încrezătoare că aplicarea Schemei de ajutor IMM Invest Plus va permite păstrarea locurilor de muncă ale românilor, va asigura viabilitatea şi va contribui la dezvoltarea activităţii IMM-urilor şi a întreprinderilor beneficiare cu capitalizare de piaţă medie.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.