In orice cultura sau religie din lume, moartea joaca un rol esential. Drept urmare, acestui fenomen i s-a acordat o importanta aparte, iar ritualurile simbolice specifice au avut un caracter complex. In timp ce, pentru unii, moartea reprezinta un moment sumbru, cand lumea plange incetarea din viata a unei persoane dragi, pentru altii, aceasta este vazuta ca un moment de tranzitie dintr-o lume materiala intr-una cu caracter divin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Complexitatea unui astfel de ritual creste atunci cand vine vorba de persoane influente, care au jucat un rol extrem de important in istoria omenirii. Acesta este si motivul pentru care monumentele lor funerare sunt printre cele mai vizitate obiective turistice din lume.

Iata care sunt cele mai cunoscute 3 monumente funerare din lume

Simbolistica mortii a fost dezbatuta inca din cele mai vechi timpuri. Chiar daca fiecare religie in parte le acorda o anumita semnificatie, monumentele funerare pot fi folosite pentru a transmite mesaje despre modul in care este interpretata incetarea din viata.

Piramida lui Keops

Cunoscuta si sub numele de Marea Piramida din Giza, aceasta are o vechime mai mare de 3 milenii si este locul in care a fost ingropat faraonul egiptean Khufu, alaturi de familia sa. De asemenea, este considerata una dintre cele 7 minuni ale lumii, datorita dimensiunilor sale impresionante. Istoricul antic, Herodot, sustine ca a fost nevoie de peste 20 de ani pentru ridicarea ei si de aproximativ 100.000 de oameni pentru a duce la bun sfarsit aceasta sarcina.

Mausoleul lui Lenin

Situat in Piata Rosie din capitala Rusiei, Moscova, mausoleul lui Lenin este unul deosebit si atrage mii de turisti in fiecare an, deoarece, aici, este expus trupul imbalsamat al fostului lider sovietic. Publicului i-a fost permis accesul la scurt timp dupa ce Vladimir Ilici Lenin a trecut in nefiinta, pe data de 21 ianuarie 1924. Conform statisticilor, pana in 1972, acest monument a primit vizita a peste 73 de milioane de turisti din intreaga lume.

De asemenea, in perioada 1953-1961, alaturi de Lenin, a fost expus si Iosif Vissarionovici Stalin, predecesorul sau la conducerea fostei URSS.

Mormantul sfant al lui Iisus Hristos

Cu siguranta, pentru toti crestinii, cel mai important monument funerar este cel al lui Iisus Hristos. Spre deosebire de mormintele crestine, multe simple, cu cruci de lemn scrise, acesta impune prin dimensiune, dar si prin arhitectura intregului lacas, cunoscut sub numele de Biserica Reinvierii. Din acest motiv, multi oameni aleg sa viziteze Israelul si, in mod special, orasul Ierusalim.

Trecerea in nefiinta poate fi interpretata in diverse moduri, in functie de cultura si religie. Chiar daca, la baza, aceasta este un motiv de tristete, moartea a primit, de-a lungul istoriei, si conotatii pozitive, datorita faptului ca nu este vazuta ca un final, ci doar ca o trecere dintr-o lume in alta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.