Conform legii contabilitatii numarul 82/1991, exista doua variante prin care o firma poate sa isi organizeze contabilitatea:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
  • Prin alocarea unui compartiment distinct condus de un contabil sef. Este o varianta excelenta pentru firmele mari care au un numar mare de angajati si folosesc un software contabil eficient;

  • Pe baza unor contracte de prestari servicii. Practic, prin externalizarea serviciilor catre o firma de contabilitate. Este o solutie ideala pentru afacerile mici. De regula, firmele care presteaza astfel de servicii folosesc cel mai bun program de contabilitate (Bedste regnskabsprogram), iar costurile implicate sunt mult mai mici decat in prima varianta.

Care este, asadar, cea mai buna solutie?

Contabilul intern. Prezinta avantajul de a fi zilnic in firma, de a cunoaste foarte bine specificul acesteia si de a fi dedicat 100% evolutiei companiei. De multe ori insa, daca activitatea nu este foarte mare, s-ar putea sa genereze o cheltuiala nejustificata. Este adevarat ca poate fi angajat un contabil part time, care sa foloseasca un program de contabilitate gratuit si sa genereze costuri mai mici, per total, insa raman costurile cu echipamentele sau spatiul de lucru.

Contabilul externi. Cei de la Regnskabsprogrammerne.dk recomanda contabilitatea externa din mai multe motive. Cel mai important motiv este, evident, cel al costurilor. Abonamentul pentru serviciile unei firme de contabilitate nu costa mai mult de cateva sute de lei, bani pentru care se primeste factura si nu se platesc taxe in plus. IN plus, o firma de contabilitate ofera si alte avantaje:

  • Utilizeaza programe de contabilitate performante care asigura o eficienta foarte buna si sunt mereu la curent cu noutatile legislative;

  • Beneficiaza de angajati cu experienta, care pot sa reduca foarte mult costurile totale ale firmei;

  • Ofera asigurari in cazul in care apar erori sau daune provocate de greseli;

Este adevarat ca prin contabilitate externa documentele nu sunt inregistrate imediat cum sunt primite sau emise iar timpul dedicat intalnirilor cu contabilul este mai mare. Din fericire, documentele pot fi arhivate in regim propriu de catre orice administrator printr-un program de contabilitate gratuit sau care sa genereze costuri reduse iar timpul pentru intalnirile poate fi administrat usor daca se alege o firma de contabilitate aflata aproape de sediul companiei.

Programul de contabilitate este foarte important

Daca pana nu demult, cel mai important element dintr-o contabilitate perfecta era contabilul, astazi lucrurile sunt putin diferite. Programul folosit este esential, in conditiile in care acesta poate sa ofere contactul cu cele mai importante noutati legislative, poate sa pastreze toate documentele in siguranta si poate sa genereze acele statistici de care orice firma are nevoie pentru a evolua normal. Acelasi program de contabilitate are capacitatea de a elimina erorile si de a contribui la constructia unui brand, prin personalizarea fiecarui document in parte cu sigla si chiar cu mesajul companiei.

Antreprenorii aflati la inceput trebuie, asadar, sa acorde o atentie foarte mare programului de contabilitate si abia mai apoi celui care face contabilitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.