Atunci cand participi la un interviu pentru angajare, se poate spune ca te afli intr-un moment extrem de important din viata ta. Primul interviu, mai ales, este acela care iti creeaza cele mai multe emotii. Coplesit de acest sentiment, ai impresia ca intreaga ta existenta va fi afectata de acest eveniment, iar daca nu vei trece cu succes de interviu, iti vei pierde intreg respectul de sine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu exista o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le spui la interviu sau care it asigura reusita, caci acestea pot sa difere de la un angajator la altul, de la o companie la alta. Important este sa ai temele facute si sa fii sincer in legatura cu experienta ta profesionala si obiectivele pe care le-ai setat in timp, fara sa lasi teama de esec sa te cuprinda si, ulterior, sa iti perturbe judecata de moment. Cu toate acestea, exista o serie de lucruri pe care nu trebuie sa le spui niciodata la interviul de angajare si care iti pot strica imaginea, riscand sa nu fii acceptat.

Care sunt greselile pe care NU trebuie sa le faci niciodata la un interviu?

1. Nu vorbi urat despre fostul tau loc de munca

Nici despre fostul sef, nici despre fostii colegi. Angajatorul nu este interesat de parerea pe care ti-ai format-o tu in legatura cu fostul loc de munca si motivele pentru care nu ti-a placut acolo. Indiferent de motivul pentru care ai demisionat sau ai fost dat afara, evita sa vorbesti de rau si incearca mai degraba sa scoti in evidenta lucrurile bune pe care le-ai invatat din experienta trecuta. Oricat de adevarat ar fi, nu mentiona faptul ca iti urasti fostul sef sau esti enervat de colegii tai. Acest lucru il va face pe angajator sa creada ca nu te poti integra intr-un colectiv, ca esti barfitor sau neserios.

2. Nu te du cu temele nefacute

Atunci cand ii pui angajatorului intrebari banale legate de companie, isi va da seama ca nu ti-ai facut temele deloc si defapt nu ai nicio idee despre ce se intampla acolo. ,, Cu ce se ocupa compania?,, si ,, In ce consta acest post?,, sunt intrebari la care trebuie sa stii deja raspunsul, din moment ce iti doresti sa aplici. Daca vrei sa lucrezi cu adevarat acolo, inseamna ca ai motive intemeiate sa o faci si, obligatoriu, trebuie sa fii informat in legatura cu activitatea companiei si in ce consta job-ul pentru care aplici. Asadar, du-te cu temele facute, ca nu cumva sa lasi impresia ca te intereseaza numai salariul atractiv si atat. Indiferent daca iti cauti locuri de munca in Iasi, Cluj, Bucuresti sau orice oras din Romania, pretentiile unui angajator sunt la fel de mari iar tu trebuie sa te prezinti cat mai pregatit posibili.

3. Nu refuza sa pui intrebari

Atunci cand ti se pune intrebarea ,,Ai intrebari?,, trebuie sa raspunzi cu macar o intrebare legata de companie sau de post. Daca vei spune ca nu ai nicio intrebare, atunci vei da dovada de dezinteres si superficialitate, care nu reprezinta deloc o calitate din punctul de vedere al angajatorului. Pune o intrebare legata de programul de lucru, orele suplimentare, bonus-uri sau prime, volumul de munca sau activitatea firmei. Astfel, angajatorul va vedea ca esti interesat si dornic sa afli lucruri noi, ceea ce va fi pentru tine o mare bulina alba!

Daca esti in cautarea unui job perfect pentru tine, descopera site-ul mynextjob.ro, unde vei gasi angajatori din toata tara, pe diferite domenii de activitate. Nu uita cat de important este CV-ul cu care aplici si seriozitatea cu care trebuie sa tratezi acest aspect!

4. Intrebari personale

Una dintre cele mai importante reguli si poate cea mai importanta in unele cazuri este aceea ca NU trebuie sa pui niciodata intrebari personale, in cadrul interviului. Nu ar trebui sa te intereseze daca seful tau este casatorit sau nu, daca are copii sau care este parerea lui personala despre angajatii sai. Pastreaza conversatia la un nivel strict profesional si incearca pe cat posibil sa nu devii prea prietenos fortat, deoarece risti sa fii eliminat din prima.

5. Nu cita cuvintele oamenilor celebri

Este de admirat daca eroul si idolul tau se afla in carti sau filme de succes, insa atunci cand incepi sa citezi din autorul sau personajul preferat, numai ca sa impresionezi, devine plistisitor si nu vei da dovada decat de prea putina originalitate si artificialitate. Vorbeste cu cuvintele tale, fii riginal si spune-ti numai parerea legata de job si de domeniul respectiv.

Odata ce ai trecut de primul interviu din viata ta, lucrurile devin mult mai usoare. La inceput, insa, e normal sa fii plin de emotii si, prin urmare, sa faci greseli riscante. Daca, insa, vei tine cont de sfaturile de mai sus, ai sanse foarte mari sa treci cu bine de aceasta ,,examinare,, care te poate duce pe culmile succesului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.