Trăim la un nivel de viaţă scump. Nici când se trece linia între viaţă pamântească şi „lumea celor drepţi” nu suntem scutiţi de taxe şi plăţi. Când vine vorba de o înmormântare, rudele sunt îngrozite de tot ce au de plătit pentru a organiza ultimul eveniment pentru defunct. Cât costă la ora actuală un astfel de eveniment? Cât sunt dispuşi să plătească românii?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ȋnmormântarea, tradiţii şi obiceiuri

Conform credinţelor şi a tradiţiilor cu care ne identificăm din punct de vedere cultural, o înmormântare implică numeroşi paşi de bifat. Desigur că la fiecare pas există şi o plată, la modul concret vorbind. Aparte de momentul în sine cu toate cele necesare, românul face parte din categoria celor care au o atât de bine înrădăcinată gândire în spirit creştin şi nu numai, încât nu se dezic de la numeroasele pomeni, pomeniri şi risipă per total.

Se remarcă însă un stil variat al modului în care se organizează o înmormântare, precum şi a modului în care se cheltuie resursele financiare. În primul rând, diferenţele sunt legate şi de locaţie, de tradiţiile zonei, precum şi de cele legate de spaţiul urban sau rural. În rândul orăşenilor există o acută tendinţă în a alege mai degrabă servicii funerare complete. Nu acelaşi lucru se poate spune despre mediul rural, acolo unde oamenii sunt uniţi şi săritori, ajutând la propriu cu toată pregătirea specifică a defunctului.

Ȋnmormântarea în mediul rural

Comunităţi mici, ce îşi sprijină participanţii în mediul rural: o înmormântare este şi o dovadă de devotament. Asta pentru că toată lumea se implică, de la vecini la prieteni şi tot alaiul din familie. Pe lângă certificarea şi paşii legali legaţi de acest eveniment, manipularea unui decedat este lăsată pe mâinile oamenilor din jur.

Ritualul este chiar completat de tot ce ţine de pregătirea fizică, urmată de cea a priveghiului. Totul se desfăşoară acasă, în mediul defunctului. Aparte de lucrurile ce se achiziţionează - cruce, sicriu, lumânări etc. - familia se raportează la ajutorul din comunitate: cărat sicriu, coborât în groapă.

Ce este deosebit la o înmormântare în mediul rural: loc de veci mai ieftin, tarife ale preoţilor ceva mai reduse, însă la partea post înmormântare, pomana este una mai cu fală. Prosoape, colaci, mâncare pe săturate ce se încheie cu veşnicul „Dumnezeu să-l/s-o ierte!”.

Ȋnmormântarea în mediul urban

Tendinţa este de a apela la ajutor specializat pentru a îndeplini toţi paşii pregătitori pentru înmormântare. Asta scuteşte timp şi energie, pentru ca în schimb să existe preocuparea pentru acte, birocraţia specifică, pentru anunţuri şi altele.

Ce se deosebeşte la o înmormântare ce are loc în mediul urban ţine şi de costuri mai mari. Asta pentru că locurile de veci sunt mai scumpe; dacă nu aveţi unul din timp luat, puteţi să vă aşteptaţi la plata unei taxe de urgenţă şi după caz să ajungeţi să plătiţi şi peste 1000 de euro pe loc.

Scump este şi ceea ce ţine de taxele bisericeşti. Cât despre serviciile funerare aici se pare că plata este totuşi rentabilă vis a vis de ceea ce include. Pe piaţa de profil există atât de multe agenţii funerare încât fiecare în parte îşi găseşte şi pachetul potrivit.

Spre exemplu există şi posibilitatea ca un pachet de înmormântare ales să fie uşor accesibil datorită cuponului de pensie. Se plăteşte diferenţa sau chiar nici măcar şi include lucrurile de bază: sicriu, coroană, cruce, accesorii. De asemenea, includ şi primii paşi legali de declarare a decesului şi de manipulare şi pregătire a decedatului.

Mai apoi, în funcţie de cât de restrâns va fi evenimentul, se adaugă costuri legate de capelă, locul de priveghere. La final, pomana specifică este de regulă mai restrânsă, însemnând chiar şi pachete cu alimente oferite celor prezenţi.

O înmormântare poate costa mai mult decât ar putea economisi un cetăţean cu minimul pe economie, într-un an. În alte cazuri iată că statutul de pensionar aduce şi avantaje şi pachetul de înmormântare decent şi minim ar putea să nu implice mai mult decât şi-ar putea permite cineva de nivel mediu. Şi statul contribuie cu o sumă, modică desigur.

Rămâne o alegere personală şi financiară variabilă despre cât se merită şi se permite a se investi într-un eveniment de acest gen. Pe scena finală a vieţii, doar pentru cei rămaşi mai contează şi aspectul financiar. Însă în numele respectului şi pentru ceea ce a fost defunctul, îşi câştigă meritul de a avea  parte  de o înmormântare ca la carte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.