Pescarii români sunt încântaţi de faptul că se pot bucura, în sfârşit, de sezonul de pescuit lufar şi stavrid.
Dacă i-ai întreba ce peşti preferă la masă, probabil mulţi ar spune că ar mânca lufar şi stavrid tot anul. Din păcate, pescuitul pentru aceste specii de peşti, atât de gustoşi, este strict reglementat.
Cele mai populare specii de peşti care se pescuiesc acum în Marea Neagră sunt: lufar, stavrid, zargan. Cei care sunt amatori de peşte la masă, trebuie neapărat să încerce aceste specii, care au carnea delicată şi gustoasă. Dacă au noroc, în anumite zile pot găsi în pieţe chiar şi stavrid, care este destul de scump, dar şi lufar, care constă cam 40 lei/kg. Cererea pe piaţă de astfel de peşti este foarte mare, iar asociaţiile de pescari prind prea puţin.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Stavridul apare în zone portuare, poate fi prins de pe dig, dar şi de pe barcă. Pe plaja Corbu, din luna noiembrie, pescarii sunt la pescuit de lufar şi stavrid. Unii preferă alte zone considerate ca fiind locuri excelente de pescuit stavrid şi anume: plaja Năvodari, plaja Vama Veche, digul de Sud Agigea, digul de Sud sau Nord de la Midia şi digul de Sud de la capăt Agigea.
Curajoşii pescari sunt echipaţi cu scule profesionale, precum cele din oferta Fox Fishing prezentă pe TotalFishing.ro. Pescarii autorizaţi să-şi arunce plasele, sunt obligaţi să fie şi în posesia unui permis de pescuit. Cei care preferă pescuitul sportiv la stavrid îşi pot exercita acest hobby de pe mal, sau din barcă.
Stavridul este un peşte de banc şi se poate pescui în apropierea ţărmului. Unii pescari povestesc că folosesc lansete lungi de 3.5-5.0 m, mulinete cu tambur de maxim 30, fir de transparenţă foarte mare, cam de 0.22 mm, montură din 10 cârlige de 6, ranversate, cu pinten mare, legate cu fir transparent de 0.18 mm şi plumb fusiform de 30-50 g.

Stavridul este cel mai apreciat peşte comestibil şi chiar cel mai gustos peşte, preferat de români. Despre acest peşte se spune că se apropie de ţărm în bancuri, după ce s-a răcit vremea toamna. De regulă, el aderă la zona din apropierea ţărmului şi, ocazional, merge în adâncuri. Se hrăneşte cu peşti mici, zooplancton şi uneori cu anumite nevertebrate bentice sau creveţi.
Despre stavridul din Marea Neagră (specia Trachurus mediterraneus ponticus) s-a spus că a fost unul dintre principalii peşti comerciali din Marea Neagră, până la sfârşitul anilor '90. Experţii spun că sunt două forme ale acestei specii, una care are corpul mic, cu lungimea de 20 cm şi una mare, care are corpul chiar şi de 55 cm lungime. Abundenţa formei mari era semnificativă cu mulţi ani în urmă în bazinul Mării Negre, dar ulterior a scăzut semnificativ din cauza pescuitului excesiv şi altor factori ce ţin de perturbări ale situaţiei ecologice din acest mediu marin.

Lufarul este un peşte răpitor, considerat mai agresiv, dar foarte delicios, are un gust specific, este bogat în minerale esenţiale – fier şi magneziu. La fel ca stavridul, şi lufarul trăieşte în bancuri, dar mult mai mici. Lufarul se prinde mai greu, este nevoie de lansete de acţiune mare, linguri de 100-180 g cu forme speciale şi fir gros transparent de 0,40 mm. Unul din cele mai bune locuri de pescuit lufar este digul din partea de nord a Cazinoului Constanţa.
Chiar dacă pescarii prind aceşti peşti în această perioadă, de multe ori îi păstrează pentru meniurile de Crăciun şi Anul Nou. Ei nu renunţă, din cauza pandemiei, la tradiţiile familiale, când stau la masă cu cei dragi şi mănâncă şi stavrid de sărbători.
Dar pentru a-şi astâmpăra pofta, pescarii gătesc încă de pe acum stavrid şi pe plajă, la plită încinsă bine, pe care pun cel dintâi sare şi un pic de usturoi. Dacă au zile mai bune, când prind mai mult peşte, îl mai vând şi la pieţele din apropiere.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.