În primii zece candidaţi de pe lista alianţei Dreapta Unită la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 sunt patru femei care au şanse mari să reprezinte România la Bruxelles. Este vorba despre: Cristina Prună, Violeta Alexandru, Corina Atanasiu, Adriana Cristian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristina Prună merge în Parlamentul European cu o misiune: politicile energetice şi industriale să însemne bunăstare pentru fiecare român

Cristina Prună are 39 de ani şi este de profesie economist. Cu studii în România, Franţa şi Marea Britanie, a lucrat în sectorul public şi privat în mai multe ţări din Europa de Vest. În 2015, a ales să aducă toată experienţa acumulată în politica românească: a pus umărul la construcţia USR (pe atunci USB) pentru a contribui la modernizarea ţării. 

Din 2016, este deputată USR de Bucureşti, rol din care a reuşit să facă legi cu impact pozitiv direct pentru români: reducerea birocraţiei pentru antreprenori, creşterea transparenţei şi profesionalizarea în sectorul public şi dezvoltarea sectorului energetic. A iniţiat şi a reuşit să micşoreze cota de TVA pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură şi panouri solare termice.

Cristina crede că politicile UE sunt despre fiecare om din România şi fiecare trebuie să simtă direct beneficiile. Este determinată să folosească expertiza pe care a acumulat-o în domeniul politicilor energetice şi industriale în România pentru a contribui la noi reglementări liberale care să reducă birocraţia excesivă de la nivel european, să crească competitivitatea industriei energo-intensive şi să susţină dezvoltarea noilor tehnologii şi lanţurilor de aprovizionare în România şi în Europa. Toate acestea trebuie să se traducă în locuri de muncă bine plătite pentru fiecare român. Este momentul ca România să aibă o voce puternică la nivel european.

Violeta Alexandru se va dedica promovării respectului pentru muncă în Parlamentul European. „Cea mai importantă resursă a Uniunii Europene sunt oamenii”

Violeta Alexandru are 48 de ani şi este în prezent deputată Forţa Dreptei în Parlamentul României, Forţa Dreptei fiind unul dintre cele 3 partide care formează Alianţa Dreapta Unită alături de USR şi PMP. Este specializată în politici publice, cu un master în Guvernanţă şi Dezvoltare Instituţională.

A aplicat ceea ce a învăţat în cei peste 20 de ani de activitate în societatea civilă şi la nivelul funcţiilor de demnitate publică pe care le-a deţinut. A fondat Institutul pentru Politici Publice (IPP), organizaţie neguvernamentală în care a activat ca director până în noiembrie 2015. A fost în guvern de două ori: ministru pentru Consultare Publică şi Dialog Social (2016/2017) şi ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale (2019/2020).

Violeta Alexandru va fi activă în dezbaterile de la nivel european pentru mai multe obiective: simplificarea şi eficientizarea procedurilor de acordare a pensiilor comunitare în ţările membre (adaptarea Regulamentelor europene pentru ca lucrătorii din spaţiul UE să se bucure de pensia completă şi plătită la timp); încurajarea muncii legale cu un sistem minimal de protecţie socială; crearea posibilităţii de a câştiga mai bine prin adaptarea legislaţiei la noile decizii europene privind raportul între muncă şi timp de odihnă; deschiderea reală a sistemelor publice din ţările membre la colaborare cu actori privaţi specializaţi în recrutare/identificare a unui loc de muncă; adaptarea reglementărilor europene la noile forme de muncă (gig economy). De asemenea, va milita pentru simplificarea procedurilor de recunoaştere a calificărilor pentru a le fi mai uşor oamenilor să se angajeze.

Corina Atanasiu militează pentru o politică europeană comună pentru educaţie

Corina Atanasiu are 49 de ani, studii avansate în Ştiinţele Educaţiei, Administraţie Publică şi Ştiinţe Politice şi o experienţă de 25 de ani în domenii critice pentru viitorul României şi al Europei: administrarea de fonduri europene şi implementarea programelor strategice în domeniul social şi în educaţie.

Ca secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Corina a avut o contribuţie esenţială la elaborarea componentei de Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, planul de ţară care cuprinde cea mai mare intervenţie de combatere a abandonului şcolar la care România a avut până acum acces, care constuieşte creşe, grădiniţe, laboratoare moderne, care construieşte şcoli la ţară.

Candidează la alegerile europarlamentare deoarece crede că, în Parlamentul European, poate milita eficient pentru o politică europeană comună pentru educaţie. Europa are nevoie de organizarea de şcoli europene de formare iniţială şi continuă a profesorilor, de consorţii şcolare europene, de instrumente eficace în mâna statelor membre pentru combaterea abandonului şcolar şi pentru reducerea deficitul de performanţă între sistemenele de educaţie din UE.

Adriana Cristian vrea să încurajeze inovaţia pentru a apropia Europa de cetăţenii ei

Adriana Cristian este ingineră telecomunicaţii, cu un master în Studii Europene şi cu experienţă de peste 14 ani ca manager de proiect, de risc şi de schimbare în diverse domenii ca IT, Telecomunicaţii, Logistică şi Producţie. 

De trei ani, Adriana Cristian este consilier local USR la Cluj-Napoca unde luptă pentru un oraş al viitorului, al comunităţii, un oraş unde fiecare locuitor poate trăi bine. Presa a numit-o deseori ca fiind unul dintre cei mai activi consilieri locali pe care i-a avut Clujul. Cel mai important proiect realizat din opoziţie a fost centrul de tratare a adicţiilor, dar activitatea ei a presupus şi susţinerea nevoii de eficientizare a administraţiei şi de a construi spitale şi infrastuctură şcolară modernă.

Misiunea pe care vrea să şi-o asume în Parlamentul European este să apropie Europa de cetăţenii ei printr-o mai bună cooperare cu autorităţile locale şi încurajând inovaţia la nivel european. O temă importantă a mandatului ei va fi şi raportarea la inteligenţa artificială, unde va căuta soluţii de a o reglementa şi în acelaşi timp de a încuraja inovaţia pentru a servi interesele cetăţenilor europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.