„Cel mai mult mi-a plăcut dansul. Dansatorii sunt minunaţi, adevăraţi artişti, profesionişti perfecţi. Mi-a făcut mare plăcere să văd această poveste frumoasă şi tulburătoare, reinterpretată astfel. Muzica mi-a plăcut foarte mult, punerea în scenă, montarea, luminile, totul”, a spus actorul Victor Rebengiuc despre spectacolul Don Juan, susţinut de Aterballetto, cea mai mare companie italiană de dans, invitată în România la cea de-a XXIII-a ediţie a Întâlnirilor JTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Don Juan în versiunea coregrafului suedez Johan Inger a reuşit să surprindă şi să emoţioneze publicul prezent la Teatrul Naţional Bucureşti pe 11 şi 12 octombrie. Personajele readuse la viaţă au fost veridice şi foarte expresive, reuşind să transmită mesaje puternice, datorită talentului actoricesc al dansatorilor şi a unei puneri în scenă care a îmbinat perfect povestea cu luminile şi decorul. Muzica special creată pentru Don Juan de compozitorul spaniol Marc Alvarez a punctat fiecare emoţie, transpunând spectatorul în frământările şi căutările personajelor.

Rodica Mandache, actriţă: „Sunt abonată la fiecare spectacol din Întâlnirile JTI. Am văzut pe scenă o explozie de tinereţe, erau foarte concentraţi, se simţea bucuria că au ceva de spus şi eu am avut bucuria că ei îmi comunică. În aceste vremuri atât de lipsite de comunicare, să fiu atât de plină de ceea ce mi s-a transmis printr-un spectacol de dans, este excepţional. A fost un spectacol care nu seamănă cu nimic din ce am văzut până acum. Mă simt „adunată” sufleteşte şi am la ce mă gândi”.

Mihai Mălaimare, actor: „Am fost încântat. Prin prisma părţii a doua, mai dramatică, mai teatrală, am reconsiderat şi prima parte, una a unei trupe extrem de valoroase. Cassanova lui Fellini era misogin cât încape şi nu-l salva de asta nici grotescul afişat. Cum să abordezi astăzi acest mit fără să jigneşti femeia? Ei bine, eu cred că a reuşit. Bravo!”

Mariana Mihuţ, actriţă: „Mi-a plăcut foarte mult. A fost o seară absolut minunată, şi mă refer la muzică, balet, interpretare”.

Ileana Olteanu, actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti: „Vin la Întâlnirile JTI de peste 20 de ani. Am început cu Bejart Ballet şi iată astăzi am văzut Don Juan. Este un spectacol genial. Eram curioasă din ce perspectivă va fi prezentat, mai ales că în psihologie „don juanismul” e foarte actual. A pus în lumină mama, e foarte interesant. Să ne gândim noi ca mame cum putem da naştere unui Don Juan şi cum putem să-i ajutăm pe băieţii noştri să nu ajungă aşa. Mi-a plăcut totul - scenografia, coregrafia, muzica, interpreţii extraordinari. Finalul a fost absolut fantastic: cenuşa care cade e şi cenuşa din noi, bine şi rău, negru şi alb. Sunt impresionată”.

Vicenţiu Rahău, curator (indoor) al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu: „Un spectacol minunat. Am văzut în ultimele scene că inocenţa nu e întotdeauna o puritate care duce spre salvare. Mi-a plăcut foarte mult cum s-a construit spectacolul în jurul unei dramaturgii care merge spre multă teatralitate, îmbinând dansul contemporan cu baletul. Are o forţă şi un mesaj foarte puternic, perceput foarte bine de publicul nostru care înţelege mult dintr-un spectacol de dans contemporan prin prisma tradiţiei teatrale”.

Sergiu Cioiu, actor, compozitor: „Spectacolul este absolut excepţional. Mi-a plăcut îmbinarea dintre coregrafie şi muzică. Istoria putea fi mai vulgară, dar a fost de un rafinament extraordinar, mişcările au avut o plasticitate uluitoare. Coregraful este într-o lume deosebit de avansată a artei coregrafice. Am fost foarte emoţionat. Emoţia estetică m-a făcut să lăcrimez, datorită fanteziei cu care s-a jucat, felului în care a fost imaginat decorul, modului în care a căzut lumina pe dansatori. Totul relevă un mare regizor, un coregraf care a ştiut să îmbine teatrul cu coregrafia. Mi s-a părut un spectacol deosebit, absolut excepţional. Am fost privilegiat să-l văd. Mi-ar face mare plăcere ca oamenii care iubesc teatrul şi poezia să vină pe 21 octombrie, la sala Dalles, unde voi avea spectacolul „Pur şi simplu Sergiu Cioiu 82”. Reprezintă vârsta mea”.

Prof. univ. dr. Costel Negricea, rector al Universităţii Româno-Americane: „O seară plină de emoţie şi frumos. Mulţumim Întâlnirilor JTI pentru aceste momente şi pentru că ne scoate din cotidian cu spectacole incredibile şi astfel de premiere”.

Mihaela Pântea, jurnalist, comunicator: „M-a impresionat absolut totul. Am trăit odată cu scenele care se derulau în faţa publicului, a fost ca o piesă de teatru dansată, o reinterpretare a temei Don Juan, într-o manieră modernă, foarte sugestivă.”

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Quartet Gala-Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy, în 2017 Noism, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans Martha Graham, iar în 2019 IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Întâlnirile JTI din 2020 şi 2021 au fost amânate din cauza pandemiei desfăşurându-se cu un decalaj de un an. Ediţia din 2020, care a avut loc în 2021 i-a avut ca invitaţi pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan şi Jazz at Lincoln Center Orchestra. Ultima ediţie a avut loc în această vară, cu compania de dans Jean-Claude Gallotta, care a prezentat My Ladies Rock la Bucureşti şi Sibiu, în cadrul FITS. Întâlnirile JTI cu Aterballetto/ Fondazione Nazionale della Danza au fost organizate ca de obicei de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă. Producător general: Fundaţia Art Production. Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, RFI, Blitz TV, AmosNews, Webcultura, Pro Contemporania, The Culture Club.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.