Femeile au fost mult timp dezavantajate în multe privinţe, cum ar fi puterea socială şi economică, care le restricţionează accesul la nevoile vieţii, inclusiv la îngrijirea sănătăţii. Cu cât nivelul dezavantajului este mai mare, cu atât este mai mare impactul negativ asupra sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Faptul că eşti bărbat sau femeie are un impact semnificativ asupra sănătăţii. Pe lângă diferenţele biologice, genul rămâne un determinant social important al sănătăţii, deoarece sănătatea femeilor este influenţată şi de condiţii precum sărăcia, angajarea şi responsabilităţile familiale. Iar luna martie, în care le celebrăm delicateţea, eleganţa şi fragilitatea, e un pretext extrem de potrivit să ne oprim o clipă şi asupra importanţei sănătăţii femeilor din vieţile noastre.

Chiar dacă ratele principalelor cauze de deces sunt similare la femei şi bărbaţi, femeile au experienţe diferite în cazul unor boli precum bolile cardiovasculare, cancerul, depresia sau demenţa.

Boala cardiovasculară

Boala cardiovasculară este principala cauză de deces (35%) în rândul femeilor la nivel global. Debutul apare la o vârstă mai târzie la femei decât la bărbaţi, dar în general, riscul de accident vascular cerebral pe parcursul vieţii la femei îl depăşeşte pe cel de la bărbaţi.

Multe aspecte ale bolilor cardiovasculare variază între femei şi bărbaţi, inclusiv factori de risc, prevalenţă, fiziologie, simptome, răspuns la intervenţie şi rezultat. Riscul de boli cardiovasculare în rândul celor cu diabet şi printre fumători este, de asemenea, mai mare la femei.

Cancerul

Femeile şi bărbaţii au un risc aproximativ egal de deces din cauza cancerului, însă incidenţa relativă a diferitelor tipuri de cancer variază în funcţie de gen. La nivel global, cele mai comune trei tipuri de cancer ale femeilor în 2020 au fost cancerul de sân, pulmonar şi colorectal (conform datelor World Cancer Research Fund International). Acestea trei reprezintă 44,5% din toate cazurile de cancer la femei.

În timp ce ratele de deces prin cancer au evoluat rapid în secolul XX, creşterea a fost mai mică şi s-a produs mai târziu la femei, din cauza diferenţelor dintre ratele de fumat. Mai recent, ratele mortalităţii cauzate de cancer au început să scadă pe măsură ce consumul de tutun devine mai puţin frecvent. Între 1991 şi 2012, rata mortalităţii la femei a scăzut cu 19% (mai puţin decât la bărbaţi), arată date din 2016.

Mai multe femei mor de cancer pulmonar în fiecare an decât din cauza cancerului de sân, ovarian şi uter combinat. Iar fumatul este principalul vinovat de apariţia cancerului pulmonar: aproximativ 80% dintre persoanele care au cancer pulmonar sunt sau au fost fumătoare. Cercetările arată că femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la această formă a bolii. În fiecare an, mai multe femei mor de cancer pulmonar decât din cauza cancerului de sân, ovarian şi uter împreună.

Când te gândeşti la sănătatea femeilor, sunt multe de luat în considerare. Dar o bună informare care să le conducă la alegeri mai puţin riscante poate fi cheia pentru a se bucura de o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

(Material susţinut de Philip Morris România)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.