(adaugă detalii despre cursă şi clasamentele generale după MP al Chinei)

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nico Rosberg de la Mercedes a câştigat, duminică, Marele Premiu al Chinei, a treia etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, pentru pilotul german acesta fiind al şaselea succes consecutiv.

Podiumul a fost completat de germanul Sebastian Vettel de la Ferrari (+37.776), pe locul 2, şi de rusul Danil Kviat de la Red Bull (+45.936).

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Pe locul al patrulea s-a clasat australianul Daniel Ricciardo de la Red Bull (+52.688), urmat de finlandezul Kimi Raikkonen de la Ferrari (+1:05.872) şi de brazilianul Felipe Massa de la Williams (+1:15.511).

Britanicul Lewis Hamilton de la Mercedes, plecat în cursă de pe ultima poziţie a grilei, a trecut linia de sosire al şaptelea (+1:18.230).

Pe locurile 8-10 s-au clasat în ordine olandezul Max Verstappen (+1:19.268), spaniolul Carlos Sainz jr (+1:24.127), ambii de la Toro Rosso şi finlandezul Valtteri Bottas de la Williams (+1:26.192).

Cursa de la Shanghai a fost un foarte spectaculoasă şi plină de evenimente, mai ales în prima ei parte. Mercedes a fost din nou în prim-plan, dar după foarte mult timp doar Nico Rosberg a apărut pe prima linie a grilei, în pole-position. Confruntat cu probleme la motor, Hamilton nu a putut lua startul în calificări şi a plecat de pe ultimul loc. El ar fi putut porni de la boxe, dar britanciul avea ca obiectiv un loc pe podium şi atunci a decis să fie pe grilă pentru a câştiga cât mai multe poziţii încă de la plecare. Nu a fost o idee bună, pentru că în învălmăşeala creată înaintea primului viraj după stingerea luminilor roşii ale semafoarelor au existat ciocniri şi s-au împrăştiat resturi de monopost pe circuit.

Clasat pe poziţia a doua a grilei, Daniel Ricciardo a pornit foarte bine şi l-a depăşit pe Rosberg. Piloţii Ferrari au fost pe linia a doua a grilei, în ordinea Raikkonen-Vettel, înaintea lui Valtteri Bottas şi a lui Danil Kviat. Rusul a forţat pe interior depăşirea lui Vettel în primul viraj, unul la dreapta, germanul l-a văzut târziu şi, ca să evite o coliziune cu monopostul Red Bull, a tras spre stânga de volan şi a lovit maşina colegului său Kimi Raikkonen.

"Am avut contact, nu am avut de ales. A trecut un Red Bull pe interior ca un nebun", s-a scuzat Vettel prin radio către echipa sa.

În urma acestui accident, Raikkonen a trebuit să treacă pe la boxe cu avarii serioase. Venit din spate, Hamilton a lovit şi el un monopost, apoi a nimerit prin resturile Ferrariului, şi-a distrus aripa faţă şi cu greu a ajuns şi el la standuri.

Cursa nu a fost oprită imediat după aceste incidente, iar Ricicardo s-a instalat la conducere, urmat îndeaproape de Rosberg şi ceva mai departe de Kviat. După primul tur, Vettel a ajuns pe locul 8.

Australianul a condus doar până în turul al treilea, când pneul stânga-spate al monopostului a explodat, înţepat probabil de trecerea prin resturile împrăştiate pe pistă. După acel moment, comisarii cursei au decis intrarea safety car-ului şi curăţarea pistei.

Rosberg a preluat conducerea, în timp ce Ricciardo a avut puţin noroc şi a reuşit să meargă la boxe repede, deoarece pana s-a produs relativ aproape de intrarea la standuri.

La reluarea cursei, mulţi piloţi valoroşi erau în coada plutonului, Vettel, Ricciardo, Raikkonen, Hamilton. Au urmat depăşiri în cascadă efectuate de aceştia, iar spectacolul a fost la cote înalte.

Vettel a recuperat cel mai repede şi ajuns pe locul al treilea în spatele lui Kviat. Germanul l-a întrecut pe rus abia în turul 37/56. Dar odată scăpat de acesta, Vettel nu a mai avut probleme în a ocupa locul secund pe podium. Mai mult nu s-a putut, pentru că Rosberg a condus magistral şi a câştigat fără emoţii.

Ricciardo a recuperat şi el şi a ajuns al patrulea, înaintea lui Raikkonen, iar cei doi au terminat pe locurile 4, respectiv 5, poziţii bune ţinând cont prin ce au trecut.

Hamliton a avut o evoluţie ciudată. Campionul mondial en titre a trecut de trei ori pe la boxe în primele şapte tururi. Prima dată a fost în urma avariilor suferite. În total, Hamilton a  avut cinci opriri la standuri, ultima dată în turul 31, când a "încălţat" pneuri medii. Cu cauciucurile uzate în final, el a fost depăşit de Raikkonen şi de Ricciardo şi nu a putut trece de Massa. Astfel, Lewis Hamiltona ocupat doar locul al şaptelea la MP al Chinei, fiind în pericol să fie depăşit pe ultimii kilometri de Max Verstappen.

Vettel şi-a cerut scuze de multe ori pentru incidentul cu Raikkonen. La final, s-a dus la finlandez şi a discutat cu el, apoi l-a prins pe Kviat înaintea festivităţii de premiere. Rusul a fost certat şi părea că nu înţelege ce i se reproşează. "A fost o nebuine ce ai făcut, ai trecut ca o torpilă. Dacă îmi păstram trasa ne ciocneam", a spus Vettel. "Suntem la curse. Nu ne-am ciocnit", a răspuns rusul. "Nu te-ai ciocnit tu! Când ataci ca un nebun să te aştepţi să-ţi avariezi maşina. Ai avut noroc de data asta, l-am avariat eu pe Kimi", a continuat cvadruplul campion mondial. "Suntem amândoi pe podium", a mai spus rusul, nedumerit.

În interviurile de la festivitatea de premiere, Vettel s-a mai calmat şi  l-a lăsat în pace pe Kviat.

Nico Rosberg a ajuns la 17 succese în carieră, fiind pilotul cu cele mai multe curse câştigate dintre cei care nu a obţinut tilul mondial.

În urma acestor rezultate, clasamentul piloţilor (primele zece locuri) este următorul:

 1. Nico Rosberg  75 de puncte;

2. Lewis Hamilton 39;

3. Daniel Ricciardo  36;

4. Sebastian Vettel 33;

5. Kimi Raikkonen 28;

6. Felipe Massa 22;

7. Danil Kviat  21;

8. Romain Grosjean 18;

9. Max Verstappen 13;

10. Valtteri Bottas  7.

Clasamentul constructorilor este următorul:

1. Mercedes  114 de puncte;

2. Ferrari  61;

3.  Red Bull  57;

4. Williams  29;

5.  Haas F1  18;

6.  Toro Rosso  17;

7.  Force India  6;

8.  McLaren  1;

9-11. Renault, Sauber, Manor  0.

Următoarea etapă a CM de Formula 1, Marele Premiu al Rusiei, va avea loc la 1 mai, la Soci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.