Publicaţia medicală Acta Neuropathologica dezvăluie rezultatele unui studiu realizat în Marea Britanie, care arată că fotbaliştii sunt mai expuşi decât restul persoanelor la maladii neurologice ce pot duce la demenţă. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 40 de foşti fotbalişti (13 profesionişti) afectaţi de demenţă şi spitalizaţi la Swansea (Ţara Galilor), în perioada 1980-2010.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii de ştiinţă au efectuat şase autopsii la University College London Hospital şi Spitalul Naţional Britanic de neurologie şi neurochirugie, iar şase din acestea au arătat semne de encefalopatie traumatică cronică (ETC). Această afecţiune cerebrală a fost observată deja la foşti jucători de fotbal american şi la foşti boxeri care au primit numeroase lovituri la cap de-a lungul carierei, scrie L'Equipe.

"Rezultatele noastre arată o potenţială legătură între practicarea fotbalului şi ETC. Este o nevoie urgentă de a identifica aceste riscuri. Este indispensabil de un studiu la scară mare şi este nevoie de cooperare unor organizaţii profesioniste, a federaţiei engleze şi FIFA", a explicat autoarea studiului, doctorul Helen Ling, de la Institutul de Neurologie de la University College London (UCL).

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Acest studiu a relevat că foşti jucători, a căror autopsie a arătat că aveau ETC, aveau şi Alzheimer. Dar doctoriţa Ling crede că legătura dintre aceste maladii nu este stabilită clar: "Cel mai probabil este o combinaţie între aceste două boli şi asta a dus la demenţă", a apreciat ea. Primele semne de demenţă la persoanele studiate apar devreme, la circa 65 de ani, adică mai devreme cu zece ani decât la majoritatea oamenilor afectaţi.

ETC nu poate fi diagnosticată decât post-mortem, iar până în prezent a fost detectată la un număr mic de fotbalişti profesionişti, printre care fostul căpitan al Braziliei Hilderaldo Bellini şi Jeff Astle, fost atacant la West Bromwich Albion, decedat în 2002 la 59 de ani.

Spre deosebire de pugilişti sau jucători de fotbal american, fotbaliştii sunt rareori victime ale loviturilor de cap violente ce duc la pierderea cunoştinţei. Daunele sunt cauzate de ceea ce specialiştii califică drept "impact repetat, dar fără comoţie".

Studiul nu demonstrează dacă daunele de la creier sunt efectul loviturilor în minge, coliziunilor între jucători sau altor factori.

În septembrie 2016, revista EBioMedicine a publicat rezultatele unui studiu efectuat de universitatea scoţiană Stirling, care demonstra că jocul de fotbal poate avea un impact semnificativ asupra funcţiilor de memorie ale creierului.

Acest studiu demonstra că în timpul celor 24 de ore de după o şedinţă de antrenament în care se exersează jocul cu capul, capacitatea memoriei poate fi redusă de la 41 la 67%. Studiul s-a bazat pe o serie de 20 de lovituri de cap efectuate de un grup de jucători, care au preluat un balon propulsat de o maşină cu viteza şi puterea unei mingi executate de la corner.

În mai 2016, Federaţia Engleză a autorizat deschiderea unei anchete în privinţa unei eventuale legături între loviturile de cap şi leziune cerebrale. Ancheta a fost comandată după cererea familiei lui Jeff Astle privind circumstanţele morţii acestuia, în 2002, la 59 de ani, iar rezultatele au arătat că a fost vorba de un "accident de muncă".

Studiul publicat de revista Acta Neuropathologica arată că riscurile sunt extrem de mici ca fotbaliştii de "duminică" să aibă afecţiuni cerebrale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.