Şahul îşi face loc între sporturile de masă. La Cluj, a coborât la propriu în stradă într-un eveniment-spectacol în care piesele de şah au fost ... jucate de actori de teatru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce la mijlocul lunii mai s-a încheiat la Bucureşti cel mai mare eveniment şahistic din România ultimelor trei decenii, Superbet Chess Classic Romania 2023, prima etapă a turneului internaţional Grand Chess Tour, Fundaţia Superbet s-a implicat şi în susţinerea Sports Festival, cel mai mare eveniment multisport din România, ajuns la a patra ediţie.

Anul acesta, cel mai inedit eveniment din cadrul Sports Festival, la care au fost reprezentate nu mai puţin de 26 de sporturi, a fost “Blindfolded Human Chess Game”, o partidă de şah între doi mari maeştri ai şahului internaţional, Ivan Sokolov (Ţările de Jos) şi Viswanathan Anand (India), ambii “ambasadori” ai Fundaţiei Superbet.

Cei doi au ţinut să demonstreze că jocul minţii poate fi jucat şi dacă eşti legat la ochi. Mutările lor au fost făcute pe o tablă uriaşă de joc de 14×14 metri, construită în faţa scenei, cu oameni costumaţi în piese de şah.

Alături de Fundaţia Superbet, am reuşit să organizăm această partidă-eveniment, inedită, în care am împletit cultura, teatrul de data aceasta, cu şahul. Prezenţa unor giganţi ai şahului precum Ivan Sokolov şi Vishy Anand se datorează integral partenerilor noştri strategici cu care ne implicăm şi an de an ca la Bucureşti să vină cei mai mari zece şahişti ai lumii”, a declarat Vlad Ardeleanu, preşedintele FR Şah, făcând trimitere la Grand Chess Tour, fondat de Garry Kasparov şi devenit în ultimii opt ani unul dintre cele mai puternice circuite internaţionale de şah.

„Investiţia în şah pentru noi nu este o joacă. Este o investiţie în viitorul României. Cum am mai spus, mutăm piesă cu piesă, an de an, până când vom avea cât mai multe evenimente de genul acesta, iată, în care şahul să se afle între celelalte sporturi iubite de oameni. Este un joc care nu cunoaşte graniţe, bariere lingvistice sau diferenţe culturale. Are puterea de a uni indivizi din medii diferite. Promovează integrarea socială şi culturală”, a declarat Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet.

Considerat unanim de comunitatea internaţională de şah drept unul dintre cei mai buni antrenori de şah, Sokolov a avut primele contacte cu şahul românesc acum doi ani, când a avut prima sesiune de antrenament cu Bogdan Deac, cel mai talentat jucător al României, actualmente al doilea cel mai bine cotat după Richard Rapport, jucătorul maghiar care din toamna lui 2022 joacă pentru România.

Am vrut să ne implicăm în atragerea unora dintre cei mai buni şahişti ai lumii, fie ca antrenori, fie ca jucători activi, pentru a da o şansa şahului românesc, dar şi pentru a exploata din plin potenţialul acestui joc ca instrument non-formal de educaţie, a completat preşedinta Fundaţiei Superbet.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.