Eurovision Song Contest, ediţia 68, organizată la Malmo, a fost câştigată de Elveţia, prin Nemo, 24 de ani, cu melodia "The Code". Primind trofeul de la Loreen, el a spus: "Sper ca acest concurs să se ridice la înălţimea promisiunilor sale şi să lupte pentru demnitate şi pace". Artistul a spart trofeul când l-a aşezat pe scenă. Pentru prima dată în istorie, o ţară a fost descalificată din competiţie, după ce cântăreţul şi rapperul olandez Joost Klein a fost exclus din spectacolul principal din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie. Un protestatar a fost arestat şi mai mulţi sunt în arest, potrivit Poliţiei, în urma demonstraţiilor din jurul arenei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nemo a spart trofeul.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
CITEȘTE ȘI Nemo, câştigătorul Eurovision, a spart trofeul pe scenă, dar a primit altul în schimb: Nu am spart doar codul, am spart şi trofeul - VIDEO

Melodia câştigătoare a lui Nemo, "The Code", a fost scrisă de Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale şi Nemo Mettler, şi îmbină opera, rap, pop. 

Rezultatele finale

 

Israelul a primit 323 de puncte din partea publicului, în timp ce Marea Britanie - 0 puncte.

Top cinci după votul juriilor:

Elveţia - 365 de puncte, Franţa - 218, Croaţia - 210, Italia - 164, Ucraina - 146

Reprezentantul EBU a fost huiduit atunci când a anunţat cui revin cele 12 puncte din partea Ţărilor de Jos. Juriul olandez a refuzat să îşi anunţe propriul vot după ce Joost Klein a fost descalificat în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de producţie, a anunţat anterior EBU.

Anunţul rezultatelor juriului din Israel a fost huiduit zgomotos în arenă. Aceştia au acordat 12 puncte Luxemburgului.

Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovision, a fost huiduit de public şi când a confirmat că votul din această seară a fost verificat. Reacţia a fost cauzată de decizia EBU de a-l elimina pe concurentul olandez Joost Klein.

La Malmö au participat 25 de ţări, printre favoritele la victorie numărându-se Croaţia, Elveţia, Israel şi Ucraina. Juriile naţionale au votat vineri şi rezultatele lor vor fi anunţate în scurt timp.

Pentru prima dată în istorie, o ţară a fost descalificată din competiţie, după ce cântăreţul şi rapperul olandez Joost Klein a fost exclus din spectacolul principal din cauza, potrivit EBU, a unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie.

Poliţia din afara arenei a confirmat că a folosit gaze cu piper asupra protestatarilor pro-palestinieni care se opuneau participării Israelului la concurs, ca urmare a conflictului din Gaza.

Loreen

Ultima reprezentaţie înainte de aflarea voturilor a fost a artistei Loreen, de două ori câştigătoare a Eurovision.

Prestaţia ei a conţinut un fragment instrumental al cântecului câştigător de anul trecut, "Tattoo", înainte de a cânta noul ei single "Forever".

Holograme ale membrilor ABBA, pe Malmo Arena

Pe ecrane gigantice, holograme ale suedezilor de la ABBA, câştigătorii din 1974, au retrăit amintirile legate de apariţia victorioasă de acum 50 de ani, care a făcut cunoscută trupa în lume.

Apoi, ecranele video au redat interpretarea piesei câştigătoare "Waterloo" de acum 50 de ani - înainte ca trei legende Eurovision să preia cântecul pe scenă: Charlotte Perelli (1999), Conchita Wurst (2014) şi Carola (1992).

Un protestatar a fost arestat şi mai mulţi sunt în arest, a anunţat poliţia din Malmo

Sâmbătă seară, poliţia din Malmo a declarat că a "gestionat o serie de adunări publice neautorizate", la fiecare dintre acestea participând aproximativ 100 de persoane.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat: "În unele cazuri, poliţia a fost întâmpinată cu violenţă şi a folosit atunci spray-uri cu piper".

O persoană a fost arestată sub suspiciunea de violenţă împotriva unui oficial, a precizat purtătorul de cuvânt, iar şapte au fost arestate în temeiul articolului 13 din Legea poliţiei, care implică tulburări grave sau risc de dezordine.

Poliţişti sau demonstranţi nu au fost răniţi iar situaţia este în prezent calmă, a precizat purtătorul de cuvânt.

Austria  cu Kaleen şi "We Will Rave" a fost ultimul concurent al serii

Kaleen a avut momentul ei în lumina reflectoarelor în această seară, după ce în anii precedenţi a lucrat în culise.

La Liverpool, în 2023, ea a ajutat Austria, Armenia, Germania şi Georgia să îşi monteze scenele şi a fost director de scenă pentru concursul Eurovision Junior din 2022.

Concurentul 25: Franţa - Slimane - "Mon Amour"

Slimane este o vedetă uriaşă în Franţa, înregistrând vânzări de peste două milioane de albume de când a câştigat The Voice, în urmă cu opt ani.

El vine în Suedia cu balada "Mon Amour", care, la prima vedere, pare a fi un cântec de dragoste destul de banal.

Dar, în timpul repetiţiilor, a reuşit să impresioneze în mod constant publicul - îndepărtându-se de microfon şi interpretând refrenul culminant a capella, vocea sa răsunând în arenă.

Nutsa Buzaladze din Georgia a cântat "Firefighter"

Nutsa Buzaladze este din Tbilisi, Georgia. Ea şi-a lansat albumul de debut în 2019, cu melodii atât în Georgia, cât şi în engleză. Ea a ajuns în primii 12 în competiţia American Idol 2023 din SUA.

Baby Lasagna din Croaţia a cântat "Rim Tim Tagi Dim

Cântăreţul şi compozitorul Marko Purišić, cunoscut şi sub numele de Baby Lasagna, spune că misiunea sa este să distreze şi în acelaşi timp să atragă atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă lumea.

Croaţia este favorită la casele de pariuri pentru a câştiga competiţia din acest an.

Slovenia a participat cu piesa "Veronika", cântată de Raiven

Raiven este o cântăreaţă mezzo-soprană, autoare şi compozitoare. De asemenea, cântă la harpă şi a lucrat în operă şi teatru.

Greta Thunberg s-a aflat printre protestatarii "Stop Israel"

Potrivit Reuters, activista pentru climă Greta Thunberg a fost reţinută de poliţişti în ziua demonstraţiei "Stop Israel" faţă de participarea Israelului la concursul Eurovision Song Contest din cauza ofensivei pe care o desfăşoară în Gaza împotriva Hamas. 

Elveţia: Nemo cu "The Code", între favoriţi

Nemo s-a născut în 1999 în Elveţia. Ei sunt unul dintre cei doi interpreţi non-binari din această seară, alături de irlandezii de la Bambie Thug.

Nemo cântă despre sănătatea mintală şi identitatea de gen, printre alte teme.

Elveţia este unul dintre favoriţii competiţiei din acest an.

Silia Kapsis din Cipru a interpretat piesa "Liar"

Silia Kapsis, 17 ani, este o cântăreaţă greco-cipriotă care s-a născut şi a crescut în Sydney.

LADANIVA din Armenia a cântat "Jako"

Vocalista armeană Jaklin Baghdasaryan şi multi-instrumentistul francez Louis Thomas alcătuiesc grupul LADANIVA. Aceştia aduc în muzica lor un amestec de melodii balcanice şi maloya, jazz şi reggae.

Portugalia a intrat în competiţie cu iolanda care a interpretat "Grito"

iolanda şi-a lansat EP-ul de debut, "Cura", în 2023.

Finlanda cu Windows95man - "No Rules!"

O apariţie ciudată, Windows95man are probabil cel mai revelator "costum" din acest an. 

Teya Dora din Serbia a cântat balada gotică "Ramonda"

Teya Dora s-a lăudat recent cu cei mai mulţi ascultători lunari pe Spotify în Balcani, atingând un vârf de peste 3 milioane.

Angelina Mango din Italia a adus "La Noia"

Angelina Mango, cântăreaţă şi compozitoare italiană, cântă despre generaţia Z, iubire, familie şi libertate.

Norvegia -  Gåte - "Ulveham"

Una dintre puţinele voci cu sound rock şi o nuanţă de folk horror. 

Melodia Marii Britanii este "Dizzy" de Olly Alexander 

Olly Alexander a avut două albume pe primul loc în Marea Britanie şi 10 single-uri în Top 40 britanic. 

Marina Satti din Grecia a interpretat piesa "ZARI"

Muzica cântăreţei şi compozitoarei Marina Satti îmbină tradiţiile muzicale ale culturilor cu care a crescut, inclusiv cea greacă, arabă şi balcanică.

Dons din Letonia a cântat "Hollow"

Dons este un cântăreţ pop/rock, unul dintre cei mai premiaţi artişti letoni din ultimul deceniu.

Bambie Thug din Irlanda a cântat "Doomsday Blue"

Bambie Thug, unul dintre cei doi interpreţi non-binari din această seară, este un cântăreţ născut în Cork care îşi descrie muzica vrăjită ca fiind "Ouija-pop". 

Chiar la finalul reprezentaţiei, Bambie a privit către camera de filmat şi a strigat: "Dragostea va triumfa întotdeauna asupra urii". 

În cazul în care EBU decide că mesajul a contravenit regulilor sale privind mesajele politice, muzicienii ar putea fi sancţionaţi.

Din Estonia, a fost 5MIINUST x Puuluup cu "(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi"

5MIINUST face muzică pop în Estonia de şase ani, în timp ce Puuluup îşi numesc muzica "zombie-folk".

Nebulossa din Spania a cântat "ZORRA"

Nebulossa este un duo synth-pop din Alicante, Spania, format din Mery Bas şi Mark Dasousa.

Cântecul lor se vrea a fi un comentariu despre misoginism şi standardele duble cu care se confruntă femeile. În Spania, dacă o femeie este numită "zorra" poate însemna "căţea" sau "târfă". Spusă unui bărbat, înseamnă pur şi simplu "ticălos".

Silvester Belt, din Lituania, a cântat "Luktelk

Melodia sa, al cărei titlu se traduce prin "Wait", a fost un succes în ţara sa.

Concurenta cu numărul 6: Eden Golan - Israel - "Hurricane"

Participarea Israelului la concursul din acest an a fost o sursă de controverse, mai mulţi concurenţi punând la îndoială prezenţa Israelului în timpul războiului din Gaza.

Cântăreaţa Eden Golan a fost sub protecţia poliţiei toată săptămâna - în timp ce pe străzile din Malmö au loc demonstraţii pro-palestiniene şi pro-israeliene.

Cântecul ei, care a fost iniţial respins pentru că făcea referire la război, a fost rescris pentru a spune povestea unei femei care trece printr-o criză personală - şi a apărut ca una dintre cele mai puternice balade din concurs.

Tali este prima reprezentantă a Luxemburgului în 30 de ani

Luxemburgul nu a mai participat la concursul Eurovision din 1993, ceea ce înseamnă că Tali, care s-a născut în 2000, nu şi-a văzut niciodată ţara participând la Eurovision.

Piesa ei, "Fighter", combină un ritm de chitară sincopat cu un ritm tropical de reggaeton.

ISAAK, reprezentantul Germaniei a cântat "Always On The Run

ISAAK a început să cânte ca muzician de stradă la vârsta de 12 ani. Spectacolul său a inclus o mulţime de efecte pirotehnice.

alyona alyona & Jerry Heil au cântat pentru Ucraina "Teresa & Maria

Ucraina are cel mai mare raport victorii la Eurovision şi numărul de participări. Anul acesta, Ucraina participă pentru a 19-a oară la concursul Eurovision. Aceasta a câştigat de trei ori - în 2004, 2016 şi în 2022. 

Cea mai recentă victorie a fost obţinută cu piesa "Stefania", o odă, închinată unei mame, interpretată de Kalush Orchestra, care a obţinut 439 de puncte din maximul posibil de 468 de puncte, datorită sprijinului copleşitor al publicului telespectator. Victoria a venit la doar trei luni după ce Rusia a invadat ţara. 

Primii concurenţi: Suedezii Marcus & Martinus cu "Unforgettable

Marcus & Martinus sunt gemeni, un duo pop scandinav al cărui cântec "To Dråper Vannq" a ajuns în top 10 în Norvegia când aveau doar 9 ani. Suedia se află la egalitate cu Irlanda în topul celor mai multe victorii la Eurovision, cu şapte fiecare.

Radiodifuzorul olandez a postat pe reţelele de socializare: "Ca urmare a faptului că AVROTROS nu mai face parte din Marea Finală a Eurovision Song Contest, nu simţim nevoia să acordăm punctele juriului olandez".

 

Transmisiunea spectacolului a început cu mesajul Prinţesei moştenitoare Victoria: "Sper să vă bucuraţi de show şi le urez mult succes tuturor concurenţilor", a spus ea.

Marea Finală a început în această seară nu cu "Waterloo", ci cu un alt hit de acum 50 de ani: "Hooked On A Feeling" al suedezilor de la Blue Swede.

Deşi a fost primul cântec suedez care a ajuns pe primul loc în topurile Billboard din America, generaţiile îl cunosc mai bine datorită includerii sale în "Reservoir Dogs", "Ally McBeal" şi "Guardians Of The Galaxy". Björn Skifs, cântăreţ al trupei, a fost prezent pe scenă.

A urmat parada steagurilor.  

Franţa, Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie vor cânta în această seară, având întotdeauna un loc garantat în finala Eurovision. Alături de ele sunt: Suedia, Ucraina, Luxemburg, Israel, Lituania, Estonia, Irlanda, Letonia, Grecia, Norvegia, Serbia, Finlanda, Portugalia, Armenia, Cipru, Elveţia, Slovenia, Croaţia, Georgia şi Austria.

Joost Klein, delegatul Olandei, a fost descalificat din finală după un incident în culise.

Este pentru a şaptea oară când Suedia organizează concursul. 

România nu participă la această ediţie.

Potrivit organizatorului EBU, ediţia de anul trecut a concursului Eurovision a fost urmărită de 162 de milioane de persoane în cele trei spectacole live. În 2022, acest număr a fost de 161 de milioane, iar în 2021, de 183 de milioane. 

Gazdele show-ului

Malin Åkerman şi Petra Mede vor conduce împreună spectacolul în direct de la Malmö Arena. Åkerman este o actriţă americană de origine suedeză care a devenit cunoscută pentru rolul Silk Spectre II din filmul cu supereroi "Watchmen" din 2009.

Vorbind pentru eurovision.tv, ea a declarat că este "foarte emoţionată şi puţin nervoasă, dar într-un mod pozitiv" în ceea ce priveşte rolul de gazdă.

Ea a adăugat că i-a plăcut întotdeauna Eurovisionul şi că a fost "fantastic" să participe alături de coprezentatoarea Mede, "un vis devenit realitate".

Petra Mede este o dansatoare, actriţă şi prezentatoare a televiziunii suedeze. În afara Suediei, ea este cunoscută mai ales pentru că este gazda concursului Eurovision, dar pentru concetăţenii ei suedezi este cunoscută pentru mai multe roluri în seriale de comedie.

Protestele paşnice de la Malmo s-au încheiat fără incidente

Potrivit BBC, marşul prin centrul oraşului Malmo a fost zgomotos, dar paşnic. Mii de oameni s-au alăturat protestului, scandând sloganuri pro-palestiniene şi condamnând războiul din Gaza, intercalate cu scandări de "Boicotaţi Eurovision!".

Mulţi au fluturat steaguri palestiniene uriaşe, în timp ce alţii le aveau drapate pe biciclete şi cărucioare de copii. Bărbaţi din mulţime au aprins rachete fumigene în culorile roşu şi verde ale steagului palestinian, în timp ce tobele şi scandările se intensificau.

Marşul a fost autorizat de autorităţile oraşului şi, deşi au fost mulţi poliţişti la datorie, majoritatea au păstrat o distanţă vigilentă.

Atmosfera a fost calmă - deşi scandările erau pasionale, uneori chiar foarte puternice.

Muzică şi protest

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că demonstraţia principală a fost calmă, dar că la staţia Hyllie, lângă arenă, se desfăşoară o demonstraţie nesancţionată, adăugând: "Fie îi îndepărtăm pe protestatari, fie îi reţinem pe cei care nu se supun".

Pe măsură ce se apropie marea finală, poliţia a înconjurat grupul principal de protestatari şi i-a condus încet la distanţă.

Poliţia a folosit spray-uri cu piper în afara arenei pentru a-i îndepărta pe protestatari.

Alte grupuri mai mici de protestatari au continuat să scandeze şi să agite steaguri palestiniene în mijlocul unui vârtej de fani Eurovision, protestatari şi poliţie, totul în timp ce pe fundal răsuna muzică pop.

 

Protestatarii au mărşăluit prin Malmo cerând excluderea Israelului

Prezentat ca o sărbătoare a diversităţii europene sub sloganul "United by Music", concursul din acest an a fost adus în centrul atenţiei politice.

Sâmbătă, înainte de finală, protestatarii care scandau "Free, Free Palestine" şi "Occupation No More" au mărşăluit prin Malmo, cerând ca Israelul să fie exclus din concurs. Joi, suporterii pro-Israel au mărşăluit, de asemenea, în sprijinul concurentei israeliene Eden Golan.

Organizatorii Eurovision au rezistat unor astfel de apeluri, dar au cerut ca Israelul să modifice versurile cântecului său original pentru a elimina ceea ce ei au spus că sunt referiri la atacul mortal al grupului palestinian Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Protestatarii scandează în faţa arenei chiar înainte de marea finală

În timp ce fanii Eurovision sosesc la Malmo Arena, protestatarii care flutură steaguri palestiniene scandează: "Shame on you", "Free, Free Palestine", "Free, Free Rafah" şi "From the river to the sea, Palestine will be free". Unii au fost scoşi din mulţime şi conduşi de poliţie.

Cum se votează

După ce toate cântecele au fost interpretate, fiecare ţară va acorda două seturi de puncte. Primul set este acordat de un juriu format din cinci profesionişti din industria muzicală, în timp ce celălalt vine de la telespectatorii de acasă
Telespectatorii din ţările participante pot vota prin telefon, prin SMS*, prin intermediul aplicaţiei oficiale şi pe esc.vote
Nu se poate vota pentru propria ţară. Anul acesta a avut loc o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte momentul în care pot fi exprimate voturile. Anterior, publicul nu putea vota decât după ce toţi participanţii se prezentau. Acum, însă, votul va fi deschis chiar înainte de interpretarea primului cântec.
În plus, fanii din ţările neparticipante au la dispoziţie aproape 24 de ore pentru a-şi vota cântecele preferate înainte de începerea spectacolului live.
După închiderea ferestrei de votare (la aproximativ o jumătate de oră după ultimul cântec), purtătorii de cuvânt din toate ţările participante vor dezvălui în direct punctele obţinute de juriu.
Punctele telespectatorilor din toate ţările participante sunt apoi însumate şi dezvăluite de la cel mai mic la cel mai mare punctaj. Acest lucru duce la rezultatul care va dezvălui câştigătorul celei de-a 68-a ediţii a concursului Eurovision.

Organizatorii au explicat cum va fi afectată ordinea de desfăşurare a concursului în urma expulzării concurentului olandez, într-o postare pe X

Ca urmare a neparticipării Ţărilor de Jos la Marea Finală a Concursului Eurovision, vor intra în vigoare următoarele:

Toţi concurenţii îşi păstrează numărul în ordinea oficială de desfăşurare.  Nu va exista niciun cântec pe poziţia numărul 5.

Rezultatele juriului, primite după Repetiţia generală 2 de vineri, 10 mai, au fost recalculate astfel încât Olanda nu va primi niciun punct. Din acest motiv, toţi membrii juriului trebuie să clasifice toate cântecele de la 1 la 26.

De exemplu, dacă Olanda a fost clasată pe locul 9 de către un juriu naţional într-o ţară, cântecul clasat pe locul 10 este acum pe locul 9 şi va primi 2 puncte, iar fostul cântec clasat pe locul 11 este acum pe locul 10 şi primeşte 1 punct.

Ţările de Jos nu vor primi niciun punct din partea publicului spectator.

Telespectatorii din Ţările de Jos pot vota în continuare în Marea Finală, iar rezultatul juriului olandez rămâne valabil.

EBU va informa toţi partenerii de telecomunicaţii că Ţările de Jos nu mai participă, iar noi ne vom strădui să blocăm liniile pentru cântecul 5. Rugăm ca nimeni să nu încerce să voteze pentru cântecul 5. În cazul în care cineva încearcă să voteze pentru acesta, voturile sale nu vor fi luate în considerare, dar este posibil ca telespectatorii să fie taxaţi.

Ţările de Jos nu vor apărea pe tabela de marcaj.

Ce s-a întâmplat cu Joost Klein

Potrivit radiodifuzorului olandez AVROTROS, Klein a fost filmat în ciuda unor înţelegeri clar făcute, imediat după ce a coborât de pe scenă după prestaţia sa din semifinala de joi. "Acest lucru nu a fost respectat", a declarat AVROTROS, adăugând: "Acest lucru a dus la o reacţie de ameninţare din partea lui Joost către cameră".

Klein nu a atins-o pe operatoare, potrivit AVROTROS, care a declarat că a considerat sancţiunea artistului "foarte grea şi disproporţionată".

Cine este favorit la trofeu

Casele de pariuri îl dau pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, 28 de ani, cu piesa "Rim Tim Tagi Dim", drept favorit la câştigarea concursului, urmat de israelianca Golan, cu piesa "Hurricane".

Ce s-a întâmplat săptămâna aceasta la Malmo

Săptămâna care a precedat concursul a fost una destul de agitată, Israelul concurând în semifinala de joi, la câteva ore după ce mii de protestatari pro-palestinieni s-au adunat pe străzile din Malmö, unde are loc concursul, pentru a-şi arăta sprijinul pentru Gaza.

În ziua finalei, a avut loc o nouă dramă după ce concurentul olandez Joost Klein a fost descalificat.

În timpul unei repetiţii, concurentul francez Slimani a ţinut un discurs despre pace şi unitate şi a fost întâmpinat cu aplauze din partea publicului.

Şi concurentul Irlandei, Bambi Thug, a lipsit, de asemenea, în mod vizibil de la repetiţia generală de vineri seară, din cauza unei "situaţii" despre care au spus că necesită "atenţie urgentă" din partea organizatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.