Două proiecte de hotărâri de Guvern ce vor fi discutate în şedinţa Executivului de vineri prevăd acordarea cetăţeniei române pentru doi sportivi, un alt proiect vizând aprobarea bugetului Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Dunării Fluviale".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Brazilianul William Douglas De Amorim, jucător al Astrei Giurgiu, urmează să primească cetăţeania română, putând astfel să joace la echipa naţională, în eventualitatea unei convocări. 

Ucraineanul Evgheni Orlov concurează în competiţiile de lupte greco-romane şi face parte dintr-un lot de patru sportivi pe care Federaţia Română de Lupte vrea să-i naturalizeze pentru a-i folosi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Naturalizarea sportivilor a devenit de multă vreme o practică la nivel mondial, cel mai concludent exemplu în acest sens fiind naţionala de handbal a statului Qatar, care a devenit vicecampioană mondială cu 10 jucători născuţi în alte ţări. 

Legislaţia română prevedea condiţii dificile şi termene lungi pentru acordarea cetăţeniei, iar reprezentanţii sportului autohton au cerut cu insistenţă o îndulcire a cerinţelor de naturalizare, care au fost modificate anul trecut.

Potrivit Articolului 8.2, din Legea nr. 21/1991, introdus prin Ordonanţă de Urgenţă la 9 septembrie 2015, "Cetăţenia română poate fi acordată, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a)   solicitantul va reprezenta România în loturile naţionale, în conformitate cu reglementările statutare ale federaţiei sportive internaţionale la care România este afiliată;

b)   solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) şi îşi exprimă ataşamentul faţă de România şi faţă de sistemul de valori specific societăţii româneşti".

Odată modificată legislaţia, federaţiile au început să caute dincolo de graniţele României candidaţi pentru loturile naţionale cu sete de perfomanţe.

Secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Carmen Tocală, a declarat agenţiei News.ro că naturalizarea sportivilor străini se va face fără a afecta în vreun fel activitatea românilor, federaţiile dorind doar să completeze loturile naţionale la categoriile sau probele neacoperite de sportivi autohtoni valoroşi.

"Există un context internaţional, sportul trece prin acest fenomen de globalizare. Este vorba de libera circulaţie a sportivilor, în urma Legii Bosman. Federaţiile din România nu aduc străini la categoriile la care există sportivi români cu şanse de a participa la Jocurile Olimpice. Federaţiile vor să aducă sportivi la categoriile mai slab reprezentate şi se doreşte astfel completarea loturilor cu sportivi valoroşi. E vorba de sportivi care vor veni pe locurile pe care e nevoie. Se ţine cont ca aceste naturalizări să nu-i afecteze în niciun caz pe sportivii români. În plus s-a dovedit faptul că puterea exemplului funcţionează şi în sport. Odată cu obţinerea unor performanţe creşte numărul de practicanţi", a declarat Tocală pentru News.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.