Minim 7.200 de flacoane de imunoglobulină umană vor mai fi achiziţionate până la finalul anului de către UNIFARM au anunţat, marţi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Ministrul Sorina Pintea a afirmat că există ”unităţi în care responsabilii nu ştiu sau nu acordă suficient interes nevoilor pacienţilor şi aceştia suferă încă din lipsa acestui medicament” şi a făcut apel la toţi managerii de spitale să asigure stocurile necesare de medicamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am făcut tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii şi am avut sprijinul Guvernului pentru a asigura stocurile de imunoglobulină necesare pe piaţa din România. Produsele există la UNIFARM, însă, pentru ca pacienţii să beneficieze de tratamente, trebuie ca fiecare unitate sanitară să le achiziţioneze. În majoritatea spitalelor care au în îngrijire bolnavi care necesită tratament cu imunoglobulină, lucrurile merg aşa cum trebuie. Din păcate, sunt şi unităţi în care responsabilii nu ştiu sau nu acordă suficient interes  nevoilor pacienţilor şi aceştia suferă încă din lipsa acestui medicament. Fac apel către managerii de spitale să facă toate demersurile necesare pentru a asigura pacienţilor accesul permanent la tratamente. Sunt proceduri legale prin care, în cazul în care un contract de furnizare de medicamente nu poate fi onorat, acesta poate fi denunţat şi spitalul poate demara o procedură de achiziţie directă a unui produs disponibil cu aceeaşi substanţă activă, dar cu o altă denumire comercială”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, până la 31.12.2018,  UNIFARM va mai achiziţiona  echivalentul a minim 7.200 flacoane de 2,5g imunoglobulină umană (Flebogamma, Privigen si Intratect).

Reprezentanţii Ministerului reamintesc că, pentru  asigurarea cantităţilor de imunoglobulină necesare în România, la începutul lunii martie 2018,  Guvernul  a activat Mecanismul de Protecţie Civilă şi a  acordat un ajutor de stat către C.N. UNIFARM S.A., care a fost mandatat să achiziţioneze şi să asigure aprovizionarea unităţilor sanitare cu imunoglobulină.

Astfel, în perioada 01.01.2018 şi până în  prezent, Compania Naţională Unifarm S.A. a aprovizionat spitalele din România cu cantitatea de 45.424 unităţi imunoglobulină umană, din urmatoarele  tipuri Flebogamma, IG Vena, Intratect, Octagam, Privigen şi Pentaglobin


În prezent, în depozitul UNIFARM există următoarele stocuri: IG Vena - 750 flacoane; Intratect - 53 flacoane, Privigen - 500 flacoane, Pentaglobin – 13.163 flacoane şi Flebogamma – 2.100 flacoane. 

”Aşadar, stocurile însumează peste 49 de kg şi reprezintă necesarul pentru mai mult de 3 luni”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

„Fac apel la profesioniştii din domeniu să utilizeze imunoglobulinele cu administrare intravasculară precum şi imunoglobulinele umane doar conform indicaţiilor terapeutice aprobate în rezumatul caracteristicilor produsului.  Exceptând produsul cu denumirea comercială Pentaglobin, care nu se administrează pacienţilor cu imunodeficienţe primare, celelalte cinci imunoglobuline cu administrare intravasculară au exact aceleaşi indicaţii terapeutice, diferă doar denumirea comerciala”, a mai declarat Sorina Pintea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.