Ar putea fi Pedro Sánchez, premierul spaniol supranumit "Mr. Handsome" (Frumuşelul - n.r.), următorul preşedinte al Consiliului European? Asta se întreabă oficialii şi diplomaţii europeni de când Sánchez a anunţat, miercuri, în mod surprinzător, că se gândeşte să demisioneze din funcţia de şef al guvernului spaniol. Vestea a declanşat speculaţii febrile cu privire la viitorul politic al Spaniei, dar şi cu privire la şansele lui Sánchez de a obţine un post de conducere la Bruxelles, scrie POLITICO.
Într-o scrisoare bombă de patru pagini, Sánchez şi-a exprimat exasperarea faţă de atacurile constante asupra familiei sale din partea presei şi a activiştilor de dreapta. Natura extremă a atacurilor, a spus el, l-a determinat să se gândească dacă mai merită să conducă ţara. "Am nevoie de timp pentru a reflecta", a declarat Sánchez. "Trebuie să răspund urgent la o întrebare pe care mi-o tot pun: Merită să rămân (în funcţie), în ciuda atacurilor cu noroi ale dreptei şi extremei drepte?", a spus premierul spaniol.
Bruxelles-ul se pregăteşte să repartizeze cele mai înalte funcţii de conducere din UE după alegerile pentru Parlamentul European din iunie. Partidele politice care vor obţine cele mai multe voturi îşi vor revendica preşedinţia Comisiei Europene, a Consiliului European, a Parlamentului European şi a departamentului de politică externă a UE.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Socialiştii, care vor rămâne probabil al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, vizează funcţia de conducere la Consiliul European, deţinută în prezent de liberalul belgian Charles Michel.
Pentru Sánchez, mutarea la Bruxelles s-ar putea dovedi o ieşire abilă de pe scena politică fracturată - şi toxică - a Spaniei. Imaginea publică internă a socialistului nu a fost niciodată foarte bună, iar decizia sa controversată de a le acorda separatiştilor catalani o amnistie generală, pentru a-şi asigura sprijinul lor în vederea continuării mandatului său, nu a făcut decât să sporească resentimentele publice.
Poate că Sánchez nu este popular în Spania, dar este foarte apreciat la Bruxelles şi este apreciat de colegii săi europeni. Totuşi, asta nu înseamnă că este favorit pentru o funcţie de conducere.
ARGUMENTE CONTRA LUI SANCHEZ
Oficialii şi diplomaţii UE sunt împărţiţi în păreri cu privire la o eventuală candidatură a lui Sánchez. Pentru început, rămâne de văzut dacă şi cum va pleca din funcţie şi cine va prelua conducerea ţării. Dacă Sánchez ar lăsa Spania, a cincea cea mai mare economie europeană, într-o stare de haos politic, acest lucru i-ar putea păta atractivitatea la Bruxelles.
Există, de asemenea, îndoieli cu privire la faptul că Sánchez are profilul potrivit pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European. Liderii UE care vor decide cine va primi această funcţie ar prefera probabil o persoană aflată la sfârşitul carierei politice, cum a fost Herman Van Rompuy, fostul prim-ministru belgian, care a fost primul care a deţinut această funcţie şi care s-a dovedit a fi un arbitru discret şi dornic să negocieze compromisuri. Între timp, lui Charles Michel, actualul preşedinte al Consiliului European, i s-a reproşat că este preocupat de propriile ambiţii şi de profilul său internaţional.
"Avem nevoie de un bărbat sau de o femeie mai în vârstă, care să nu se lupte cu Ursula (von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene - n.r.) şi care să nu se gândească la următoarea sa slujbă", a declarat un oficial UE, exprimându-şi pesimismul cu privire la şansele lui Sánchez, care are 52 de ani.
Sánchez, care a preluat funcţia de premier în 2018 şi a câştigat un al treilea mandat de prim-ministru anul trecut, a provocat ridicări de sprâncene la Bruxelles atunci când Spania a fost responsabilă de preşedinţia rotativă a UE, în a doua jumătate a anului trecut, scrie POLITICO. El nu a ezitat să se folosească de puterea sa de a stabili agenda la Bruxelles pentru a-şi promova propriile obiective interne, iar unii diplomaţi s-au supărat pe eforturile sale de a obţine recunoaşterea limbilor bască, catalană şi galiciană ca limbi oficiale ale UE - o campanie pe care a lansat-o pentru a-şi asigura în ţară sprijinul catalanilor pentru candidata sa preferată la preşedinţia Parlamentului spaniol.
În plus, mai există şi chestiunea Palestina. Sprijinul declarat al lui Sánchez pentru statul palestinian - Spania intenţionează să extindă recunoaşterea oficială în termen de două luni - ar putea fi, de asemenea, un dezavantaj. Nu este clar dacă membrii UE care au legături strânse cu Israelul vor susţine un preşedinte al Consiliului pe care unii membri ai guvernului israelian îl consideră un antagonist, arată POLITICO.
Alţii s-ar putea să aibă resentimente faţă de Sánchez pentru că a lăsat UE pe mâinile actualului şi problematicului său şef al afacerilor externe, Josep Borrell, şi ar putea fi reticenţi în a vedea un alt spaniol într-un post de conducere atât de curând. "Sanchez nu are un renume bun pentru unele ţări din UE. El ni l-a dat pe (Înaltul Reprezentant Josep) Borrell, care s-a dovedit incapabil să aducă ţările împreună pe subiecte sensibile precum Israelul sau, anterior, Rusia", a declarat un diplomat UE de rang înalt citat de POLITICO.
"PUTEM DOAR SĂ VISĂM, NU-I AŞA?"
În cele din urmă, faptul că există atât de multe "dar"-uri în ceea ce priveşte obţinerea de către Sánchez a unui post de conducere în UE arată că "speculaţiile vorbesc mai mult despre lipsa de candidaţi în rândul socialiştilor decât despre şansele reale ale lui Sánchez", a declarat un diplomat european.
Numele care se află în prezent pe lista scurtă a socialiştilor pentru postul de preşedinte al Consiliului European sunt într-adevăr însoţite de serioase semne de întrebare. Fostul prim-ministru portughez António Costa este încă anchetat pentru presupusa sa legătură cu un caz de trafic de influenţă, în timp ce premierul danez Mette Frederiksen nu este apreciată din cauza politicilor controversate ale guvernului său în materie de imigraţie, ceea ce reprezintă o sursă de disconfort pentru alţi lideri socialişti.
Sánchez se pregăteşte să se adreseze luni naţiunii şi să dezvăluie dacă va demisiona sau nu. Cetăţenii spanioli şi diplomaţii europeni se străduiesc să descifreze dacă ameninţarea premierului de a demisiona este o manevră politică menită să unească stânga împotriva forţelor de dreapta ale ţării sau dacă acesta se gândeşte cu adevărat să plece. Partidul Popular, de centru-dreapta, l-a acuzat pe prim-ministru că face pe victima. Scrisoarea lui Sánchez vine, la urma urmei, cu două alegeri majore la orizont. Pe 12 mai va avea loc un vot regional anticipat în Catalonia, în timp ce o lună mai târziu spaniolii vor vota în cadrul alegerilor europene, notează POLITICO.
Prin urmare, speculaţiile că Sánchez vine la Bruxelles ar putea fi de scurtă durată. Dar, aşa cum a glumit o femeie diplomat din UE: "Putem doar să visăm, nu-i aşa?" - îşi încheie POLITICO articolul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...